Pod Bratislavským hradom sa začali prípravné práce k projektu Vydrica

Pod Bratislavským hradom pri Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu sa začali prípravné práce pred spustením výstavby developerského projektu Vydrica. Od Rybárskeho cechu po Vodnú vežu realizuje investor momentálne terénne úpravy, po ktorých bude nasledovať statické zabezpečenie hradného brala.

16.09.2019 16:45
vydrica Foto:
Bratislavské podhradie čoskoro zmení tvár.
debata (6)

Výstavbu prvej etapy projektu plánuje spustiť v prvom kvartáli budúceho roka a dokončiť koncom roka 2022. V pondelok o tom informovali zástupcovia developera Vydrica Development, ktorý stavbu realizuje.

Prvá fáza stavebných prác zahŕňa odťaženie zeminy a časti skalného masívu až po bývalé parkovisko, odťaženie a statické zabezpečenie brala. „Hrubé terénne úpravy boli začaté v auguste a skončené by mali byť okolo januára a februára budúceho roka. Nasledovať budú prácami na technickej infraštruktúre,“ priblížil šéf developmentu projektu Vydrica Juraj Juritka.

Všetky práce, ktoré sa na mieste realizujú, majú podľa jeho slov platné povolenia. Na stavbe aktuálne realizujú aj recykláciu zeminy. Developer deklaruje, že takmer všetka recyklovaná zemina a stavebný odpad sa znovu použije na stavbe alebo pri iných stavebných projektoch v Bratislave. Investor zároveň dokončuje projektovú dokumentáciu a v najbližšom čase chce podať žiadosť o stavebné povolenie na výstavbu prvej fázy projektu. So spustením jej výstavby ráta v prvom kvartáli budúceho roka.

Vydrica prepojí nábrežie Dunaja s hradným...
Vydrica prepojí nábrežie Dunaja s hradným...
+5Vydrica prepojí nábrežie Dunaja s hradným...

Na pozemku je viacero historických pamiatok. Investor tvrdí, že rozoberanie historických artefaktov na území a ich dočasné zakonzervovanie sa realizuje v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom Bratislava a pod stálym dohľadom archeológa, ktorý je prítomný na stavbe. „Múr za Arzenálom sme geodeticky zamerali, nafotili a digitálne zadokumentovali. Momentálne ho rozoberáme schváleným postupom. Rovnako pozostatky Kempelenovho vodovodu, ktorý bol odbornou firmou zadokumentovaný a rozobraný na tehly, ktoré zakonzervujeme a uložíme na vhodné miesto. Tam počkajú na svoje opätovné použitie, ktoré bude súčasťou budúcej podoby Vydrice,“ priblížil vedúci oddelenia realizácie stavieb Daniel Horník.

Predpokladané pokračovanie stavebných prác v druhej a tretej fáze bude zahŕňať prípravu terénu od Vodnej veže smerom k Mostu SNP, následne výkop jamy a odťaženie hradného brala. Pred začatím výstavby sa má doťažiť zemina pre garáže a podzemné podlažia bytových domov.

Projekt Vydrica má byť komplexom obytných a administratívnych budov. Investor ráta so 450 bytmi a 700 parkovacími miestami. V prvej z troch etáp developer plánuje vybudovať 208 bytov. Projekt má priniesť 800 pracovných príležitostí. Územie má byť pešou zónou s dopravou organizovanou v podzemnej garáži. Celkové ukončenie výstavby je v pláne v roku 2024. Investor ráta s nákladmi na výstavbu v sume približne 200 miliónov eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstavba #Vydrica