Víchrica pod Tatrami: popadané stromy, ľudia bez elektriny

Mimoriadnu situáciu vyhlásili v obci Ždiar pod Belianskymi Tatrami. Dôvodom je množstvo popadaných stromov, ktoré zatarasili miestne komunikácie aj hlavnú cestu I/66 v smere na Poľsko. Potvrdil to starosta obce Pavel Bekeš s tým, že hlavný ťah na Tatranskú Javorinu sa podarilo sprejazdniť.

13.11.2019 08:07 , aktualizované: 23:09
debata (13)

VIDEO: Pozrite sa, čo po sebe zanechal pod Tatrami vietor o sile orkánu.

Video

Silná víchrica zasiahla obec Ždiar v popradskom okrese z utorka na stredu. Ihličnaté stromy padali ako zápalky a hasiči sa nezastavili počas celej noci aj dňa. Kritická bola najmä cesta medzi Ždiarom a Tatranskou Javorinou. Starosta Pavel Bekeš vyhlásil v utorok 12.novembra o 23.hodine mimoriadnu situáciu. Napriek tomu, že aj v stredu podvečer fúkal vietor a padal dážď, pohotovosť o 20. hodine zrušil.

„Víchrica spolu s dažďom začala spôsobovať škody na súkromnom majetku, majetku obce, na zariadeniach Slovenskej správy ciest, na zariadeniach Východoslovenskej distribučnej spoločnosti, na porastoch súkromných lesov a lesov mesta Spišská Belá,“ povedal Bekeš. V teréne boli nasadení profesionálni hasiči, aj dobrovoľní zo Ždiaru a plné ruky mali samotní obyvatelia, ktorí boli v teréne celú noc.

Hasiči pracovali celú noc

Hasiči celú noc aj počas celej stredy odstraňovali stromy z hlavnej i vedľajších komunikácii. Zhruba tri hodiny im trvalo sprejazdniť dôležitú komunikáciu, vedúcu do Poľska. „Vietor začal fúkať už v utorok poobede, ale to padlo len niekoľko menších stromov či konárov. Zhoršovať sa to začalo večer, najviac stromov padlo v okolí obecnej časti zvanej Príslop, kde poškodili aj elektrické vedenie, a Podspády a Tatranská Javorina tak ostali bez prúdu,“ konštatoval Bekeš, podľa ktorého najviac stromov spadlo zo Ždiaru v smere do Monkovej doliny, kde popadalo asi 30 stromov.

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove uviedol, že prvý výjazd mali hlásený v utorok krátko pred 19. hodinou, keď popadali stromy na štátnu cestu smerujúcu do Poľska.

„Cesta bola neprejazdná takmer do tretej v stredu nadránom, na sprejazdnení pracovali ôsmi hasiči z Kežmarku a Popradu a štyria dobrovoľníci zo Ždiaru, ktorí pomocou motorových píl odstraňovali popadané stromy z vozovky," uviedol operačný dôstojník. Dodal, že hasiči z Kežmarku pomáhali aj pri čiastočne strhnutej streche jedného z rodinných domov v Ždiari. Niekoľko stromov spadlo aj na cestu za Vikartovcami smerom na Šuňavu.

Taký vietor si nepamätajú

Rodáci sa takúto víchricu v minulosti nepamätajú. „Fúkalo tu stále, ale toto bola silná víchrica. Obávam sa, že tomu ešte nie je koniec,“ konštatoval miestny obyvateľ v stredu podvečer. V Ždiari totiž opäť fúkalo a občas sa k tomu pridal aj dážď. Okolo 17. hodiny spadol na cestu v smere na Tatranskú Javorinu prvý strom a okamžite boli na miesto privolaní hasiči, o hodinu neskôr mali ďalší výjazd.

Starosta Ždiaru ešte nevedel vyčísliť škody, ktoré vznikli po víchrici. Stromy podľa neho poškodili drôty elektrického vedenia, zábradlia, vyvrátili aj smerové tabule a niektorým obyvateľom poškodili aj domy.

Starosta Bekeš v stredu odvolal o 20.hodine mimoriadnu situáciu.

Následky víchrice v obci Ždiar
Následky víchrice v obci Ždiar
+8Auto sa otáča na ceste do Monkovej doliny,  kde...

Domácnosti zostali bez elektriny

Časť Ždiaru, ako aj Tatranská Javorina a Lysá Poľana, zostali v stredu bez elektrickej energie, pretože spadnuté stromy pretrhli vedenie. Dohromady bez elektrickej energie bolo v stredu bolo 3600 odberných mi­est.

Spoločnosť Východoslovenská distribučná (VSD) zaznamenala v noci na stredu na svojom distribučnom území, najmä v okrese Poprad, výpadky v distribúcii elektriny v niekoľkých stovkách domácností. Dôvodom bol silný vietor na horách ale takisto dážď. Tieto nepriaznivé poveternostné podmienky spôsobili, že na elektrické vedenia spadli stromy, potrhali vodiče a poškodili izolátory, informovala Andrea Forbergerová z VSD.

Pracovníci VSD okamžite začali s vymedzovaním porúch a do terénu nastúpili pohotovostné zložky, aby odstránili následky vplyvov počasia. Najvážnejšiu poruchu z pohľadu obyvateľstva na napäťovej hladine NN – nízke napätie – sme zaznamenali v obci Malá Frankovka, kde došlo až k poškodeniu podperných bodov, teda stĺpov a vodičov. Niektoré vodiče totiž spadli až na cestu, upozornila Forbergerová.

Aktuálne sa podarilo obnoviť distribúciu elektriny do viac ako 82 percent odberných miest. V prípade zostávajúcich nezásobených častí obcí ako Tatranská Javorina, Lysá Poľana, Podspády a Ždiar, VSD intenzívne pracuje na obnovení dodávky elektriny. Obyvatelia neďalekej Tatranskej Javoriny sú bez elektriny už od utorkového (12. 11.) večera.

„Celý deň tu boli robotníci, bolo tu asi desať ich automobilov a zapájali postupne elektrinu. Medzi poslednými boli ľudia z nižného konca, už aj oni ale už sú zapojení,“ uviedol obyvateľ Ždiaru v stredu tesne po 17. hodine.

Výstrahy platia aj vo štvrtok

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre Popradský okres výstrahu 1. stupňa pred vetrom na horách, platiť má od stredy 13. novembra od 14:00 do 6:00 14. novembra. V polohách nad 1 300 metrov možno miestami očakávať vietor, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch, rýchlosť 110 až 130 km za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Výstraha 2. stupňa pred silným vetrom platí pre polohy nad 1 800 metrov od 16:00 stredy 13. novembra do polnoci 14. novembra. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Rovnako aj Horská záchranná služba upozorňuje, že v polohách nad 2 000 m n. m., predovšetkým na tienistých svahoch, môžu byť turistické chodníky v dôsledku nočných záporných teplôt pokryté námrazou alebo vrstvou ľadu. Na turistickom chodníku (červená značka) zo Štrbského plesa smerom na Jamské pleso je poškodený drevený mostík cez Biely Váh.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #mimoriadna situácia #Ždiar