Všetky tri ženy, ktoré v Revúcej strhol prúd vody, prišli o život

Nádej sa vytrácala každou hodinou. Záchranári od stredajšieho večera pátrali po dvoch ženách, ktoré strhla rieka Muránka. Dnes museli konštatovať, že hľadajú už len telá. Tri milovníčky zvierat z Rožňavy išli v stredu ratovať psíkov z revúckeho útulku. Pravdepodobne omylom sa dostali k rieke, kde ich strhla voda. Zatiaľ sa našlo iba nehybné telo jednej z nich.

14.11.2019 09:18 , aktualizované: 18:27
debata (10)

VIDEO: Pozrite si okolnosti nešťastia na rieke Muránka vo videu TV Pravda. Svedkom fatálnej záchrany je iba pes Tina.

Video

Po intenzívnych dažďoch hladina Muránky stúpala až do dvaapolmetrovej výšky. V útulku, ktorý je v blízkosti rieky, sa v stredu nebezpečne hromadila voda a hrozilo utopenie psov. Šéfka rožňavského útulku Zuzana Klincková sa vybrala, aj s kamarátkami Katarínou Kohútiarovou a Zdenkou Majeríkovou, pomôcť kolegom do Revúcej.

Celkovo zhruba tridsiatich psov stihli zachrániť, no keď tri ženy naložili do svojho auta posledných troch havkáčov, ďaleko sa nedostali. Navigácia ich asi potme mylne doviedla k rieke, kde vošli do silného prúdu vody.

„Nepoznali to tu, preto boli dezorientované. Pravdepodobne sa utopili aj s autom,“ povedala pani, ktorá býva neďaleko a neželala si zverejniť meno. Miestni podľa nej odhadujú, že všetky tri zrejme z auta stihli vystúpiť a chceli sa dostať na breh. Dve asi strhla voda. Hovorí sa tiež, že tretia rýchlo volala z mobilu pomoc a vtom ju zrejme stiahol silný prúd. „Je to obrovská tragédia. Boli to veľké milovníčky zvierat, urobili by pre ne všetko. Vlastne za ne obetovali svoje životy,“ doplnila pochmúrne Revúčanka.

Po kolegyniach dnes pátrala aj Kvetoslava Slaná z revúckeho útulku. Porozprávala, čo sa v stredu v útulku dialo. „Rozvodnená rieka bola v stredu večer naozaj veľká. Voda sa valila celou lúkou, cestami, všade,“ opísala kritický stav vyvolaný daždivým počasím. Práve preto cez sociálne siete zverejnili výzvu o záchrane psov, na ktorú reagovali aj Rožňavčanky.

„Zvieratá už stáli po členky vo vode a nevedeli sme, či to bude naďalej stúpať. Snažili sme sa im čo najskôr nájsť dočasné opatery. To sa nám aj podarilo,“ podotkla Slaná s tým, že večer išli po posledné psíky, ktoré dali do iného útulku. „Žiaľ, kolegyne z Rožňavy, ktoré odišli skôr, domov nedorazili. Susedia sa o ne začali strachovať, ja som sa im tiež nevedela dovolať. Nakoniec vysvitlo, že tie stratené osoby sú vlastne ony,“ dodala smutne.

Slaná pokračovala, že kolegyňa im v útulku odovzdala psíky, ona sama prišla neskôr, Rožňavčanky tam už neboli. "Mali sa zastaviť u mňa doma, no keď neprišli, už nebrali telefóny,“ objasnila Slaná. Pripomenula, že ženy miesta, v ktorých sa pohybovali, nepoznali. „Všetko bolo pod vodou a nebolo jasné, čo je cesta a čo rieka. Práve do nej ich naviedla navigácia,“ myslí si.

Miesto, kadiaľ ženy prechádzali. Foto: Eva Štenclová, Pravda
voda, revúca Miesto, kadiaľ ženy prechádzali.

Nezvestné ženy hľadali hasiči, policajti a viacerí miestni do noci. Krátko po deviatej večer našli, asi kilometer od miesta nehody, jedno telo. Dobrovoľník Ján Kúchen tvrdí, že sa to podarilo vďaka jeho psovi. „Práve som tadiaľto prechádzal k mojej chate, keď som sa dozvedel, že sa tu utopili tri ženy. Môj pes je špecialista na mŕtvolný pach. Išiel som s ním zhruba osemsto metrov po rieke a zrazu začal brechať. Bolo to telo tej jednej panej, no ďalšie sme nenašli,“ konštatoval Kúchen.

Po dvoch ženách, ktoré boli ešte dnes podvečer nezvestné, pátrali na mieste tragédie a v okolí aj vo štvrtok. „Robíme všetko pre to, aby sa nám ich podarilo nájsť. O spoluprácu sme požiadali aj komplexnú centrálnu záchrannú službu z Gabčíkova, ktorá prišla so svojou technikou. Sú tu tiež policajti, hasiči a dobrovoľníci,“ objasnila banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. „K nezvestným osobám sa zatiaľ podrobne vyjadrovať nebudeme. Tieto informácie môžeme poskytnúť až po stopercentnom zistení a overení ich totožnosti, samozrejme, až keď budú vypátrané ich telá,“ dodala Kováčiková.

Primátor Revúcej Július Buchta po tragédii ťažko hľadal slová. „Mrzia ma dezinformácie šíriace sa sociálnymi sieťami,“ reagoval na vyjadrenia, ktoré prostredníctvom internetu obviňovali z nešťastia aj údajnú nečinnosť mesta.

„Od štrnástej hodiny, keď tu bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, sa začali, v súčinnosti s krízovým štábom mesta, vykonávať záchranné práce. Súviseli so situáciou na povodí rieky v rôznych lokalitách. Nechýbali hasiči, policajti či zamestnanci povodia Slaná,“ hovorí primátor. Útulok bol podľa neho v zlom stave, no celé to komplikovalo množstvo odpadkov, ktoré priniesla zvýšená hladina rieky. „Pravdepodobne vyhasli tri ľudské životy, čo je na celej situácii najhoršie. Zanechali po sebe rodiny a to je smutné,“ uzavrel.

Jednému z troch psíkov, ktorého sa obetavé ženy snažili z nebezpečného miesta odviezť, sa hororovú noc podarilo prežiť. Vysilené zvieratko zbadala pani Eva susediaca s útulkom. „Tinu som našla na druhý deň okolo ôsmej ráno kúsok od môjho domu, keď som išla na prechádzku so svojím psom. Nehybne, zjavne šokovaná, ležala na lúke. Vedela som, že je z útulku, keďže bývam hneď vedľa,“ podotkla Eva ukazujúc na labradorku. Pohľad na jej doškriabané brucho a labky svedčí o tom, že o život bojovala zo všetkých síl. U svojej záchrankyne zostane, kým to bude potrebné.

Dravá rieka môže usmrtiť aj výborných plavcov

Okresný riaditeľ revúckych hasičov Jozef Mikuda vysvetlil, že človeku, ktorý sa náhle dostane do rieky so zvýšenou hladinou, nemusí stačiť ani jeho dobrá kondícia a schopnosť plávať. „Všetko záleží na tom, v akom prúde vody a za akých teplotných podmienok pláva. Samozrejme, čím je voda studenšia, tým skôr dochádza k podchladeniu a znemožneniu plávania,“ hovorí Mikuda.

Upozornil, že v prudkom toku, ako bol v stredu, je to ešte oveľa nebezpečnejšie. „Prúd strháva rôzne materiály – drevo, plasty, veľké predmety, dokonca skaly. Hrozí, že človeka tieto predmety zrania a paralyzujú tak, že už vôbec nemôže plávať či vykonávať akúkoľvek činnosť pre svoju záchranu,“ povedal. Hladina rieky, kde sa nešťastie stalo, dosiahla podľa neho v osudný večer výšku do 2,5 metra.

()

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Povodeň #Revúca #Muránka