Pre spadnuté stromy je na Orave bez elektriny 232 odberných miest

Pracovníci Stredoslovenskej distribučnej (SSD) riešia momentálne dve väčšie poruchy na Orave, ktoré vznikli v súvislosti so stredajším nepriaznivým počasím. Ako informoval hovorca Miroslav Gejdoš, dôvodom prerušenia dodávky elektrickej energie sú spadnuté stromy na vedenie vysokého napätia.

14.11.2019 11:47
SR Ždiar počasie víchrica škody strom elektrina... Foto: ,
Na snímke strom spadnutý na elektrické vedenie po víchrici pri obci Ždiar 13. novembra 2019.
debata (2)

„Jeden strom spadol na vedenie vysokého napätia v Ústí nad Priehradou, ktoré je mestskou časťou Trstenej. Mimo prevádzky sú štyri trafostanice a bez elektriny je 108 odberných miest. V oblasti Oravice – Vitanová spadli na vedenie vysokého napätia dva stromy. Bez napájania je od stredy sedem distribučných trafostaníc a 124 odberateľov,“ informoval Gejdoš.

Podľa jeho slov energetici nemohli odstraňovať poruchy pre neprístupný terén a nevhodné poveternostné podmienky. „Piliari by mali byť každú chvíľu na mieste a začnú píliť. Predpokladáme, že počas dopoludnia by mala byť dodávka elektriny obnovená pre všetkých odberateľov,“ dodal hovorca SSD.

V Žilinskom kraji zasahovalo takmer 150 hasičov

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou od stredy (13. 11.) rána do štvrtkového rána celkovo 19-krát a na zásahoch sa zúčastnili aj členovia Dobrovoľných hasičských zborov z 20 obcí. Informovala o tom Miroslava Ondrichová z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline.

„Hasiči zabezpečovali vodné toky a stavali protipovodňové bariéry, odčerpávali vodu, ale aj odstraňovali spadnuté stromy. V jednom prípade boli vyslaní k odtrhnutej streche na rodinnom dome. Celkovo zasahovalo 47 profesionálnych hasičov, 96 dobrovoľných hasičov a bolo nasadených 52 kusov hasičskej techniky. Najkritickejšia situácia bola v obci Svätý Kríž v okrese Liptovský Mikuláš,“ uviedla Ondrichová.

Doplnila, že momentálne hasiči zasahujú už iba v mestskej časti Liptovského Mikuláša Bodiciach, kde odstraňujú tri nahnuté stromy nad hospodárskou budovou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor #Orava #Žilinský kraj