Notre Dame stojí aj na Hrebienku

Katedrálu Notre Dame, známu aj ako Chrám Matky Božej v Paríži, bude mať počas tohtoročnej zimy Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. Bloky ľadu premenilo na umelecké dielo osemnásť sochárov z Litvy, Nemecka, Poľska, Česka a zo Slovenska. Na stavbu bolo tento rok použitých 1 880 blokov ľadu, ktoré dokopy vážia viac ako 225 ton.

21.11.2019 19:00 , aktualizované: 23:10
debata
Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. Foto: Robo Hakl, Pravda
tatransky ladovy dom, Hrebienok, Notre Dame Tatranský ľadový dóm na Hrebienku.

Samotná výstavba trvala približne tri týždne. Okrem sochárov pomáhali aj tesári, nakoľko veľa práce sa robí vo výškach. V Tatranskom ľadovom dóme je vytvorená kópia západnej fasády katedrály, kde sa nachádzajú tri hlavné vchody a nad prostredným dominuje vitrážové okno. Nad hlavnými vchodmi sa týčia dve predné hlavné veže slúžiace ako zvonice. Hlavné veže majú desať metrov a ďalšia veža siaha až do výšky 12,5 metra.

„Takto vysoko sme sa so stavbou ľadového chrámu ešte nikdy predtým nedostali,“ konštatoval hlavný staviteľ Adam Bakoš, ktorý už je na Hrebienku ako doma, pretože najväčšiu tatranskú atrakciu staval už piaty rok.

Notre Dame na Hrebienku.
Notre Dame na Hrebienku.
+7Tatranský ľadový dóm na Hrebienku.

Ľadový dóm bude aj tento rok chrániť klimatizovaná kupola s priemerom 25 metrov. Vo vnútri budú teploty od –5 do –10 stupňov. Postará sa o to klimatizácia, aby stavba vydržala čo najdlhšie. Katedrálu osvetlia, čím vyniknú mnohé detaily, ktoré zhotovili sochári z ľadu. Počas zimnej sezóny sa tam budú konať aj koncerty.

„Ľadová stavba je jedinečnou na Slovensku. Očarí precíznou prácou a detailmi. Návštevníci sa prenesú na chvíľu do tatranskej ľadovej rozprávky,“ konštatovala výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Lucia Blašková.

Ako prezradil Lukáš Brodňanský, marketingový manažér tatranského ľadového dómu, ľad je obyčajná a nezávadná čistá pitná voda, zmrazená do ľadových kociek.

Napriek tomu, že ešte začiatkom roka stál predošlý ľadový dóm, už v januári sa začalo s prípravou tohtoročného. „Začali sme s prípravou architektúry a stavby. Mali sme viacero architektonických návrhov, no po požiari Notre Dame v apríli sme sa rozhodli práve pre tento námet. Chceli sme poukázať na pominuteľnosť vzácnych diel, aj tieto ľadové sú rýchlo pominuteľné. Chceli by sme zároveň aj apelovať na všetkých, aby sa o kultúrne pamiatky starali,“ uviedol Brodňanský, ktorý verí, že tak, ako Notre Dame v Paríži bol jedným z najnavštevo­vanejších objektov, to isté sa stane aj v Tatrách a na Hrebienok si nájde cestu čo najviac ľudí.

Sochári, medzi ktorými boli aj dve ženy, sa museli popasovať s nízkymi teplotami v kupole. Organizátorov zasa trápili „horúčavy“, pretože aj vo Vysokých Tatrách bolo počasie v októbri mimoriadne vľúdne.

„Koncom októbra bolo mimoriadne teplo a slnečno. Dóm je v stane – kupole, ktorá sa rýchlo zohreje. Vonku bolo 20 až 22 stupňov a plachta sa nahriala aj na vyše 40 stupňov. Aby mohli prebiehať stavebné práce, museli sme tu mať mínus tri až mínus päť,“ podotkol Brodňanský. Pripustil, že kupola je klimatizovaná, no klimatizačné jednotky nestíhali poriadne chladiť na mínusové teploty.

„Kupolu sme museli ostrekovať ľadovou vodou pomocou snežného dela. Voda mala osem stupňov, a tak sme priestor ochladzovali a pomohli klimatizačným jednotkám,“ dodal Brodňanský. Tatranský ľadový dóm bude otvorený až Veľkej noci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatranský ľadový dóm #Hrebienok #Notre-Dame