Dane z nehnuteľností sa v Bratislave zvýšia až o 50 percent

Namiesto sľubov o lepších službách čakajú na obyvateľov hlavného mesta na budúci rok vyššie dane.

05.12.2019 14:39 , aktualizované: 06.12.2019 06:00
debata (97)

Video: Primátor a starostovia týmto návrhom reagujú aj na viaceré opatrenia, ktoré mali negatívny vplyv aj po finančnej stránke na jednotlivé samosprávy a ich rozpočty.

Video

Primátor spolu so starostami jednotlivých mestských častí navrhuje prudký rast zdanenia bytov, domov a garáží. Po zvyšovaní poplatkov za parkovanie ide už o druhý tvrdý útok na peňaženky obyvateľov hlavného mesta Slovenska.

„Návrh na zvýšenie dane z nehnuteľností je spoločným návrhom mesta a mestských častí. Nie je to návrh populárny a nikomu z nás určite neprinesie politické body,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo. Podľa spoločného návrhu sa má daň v priemere zvýšiť o 45 až 50 percent. Konkrétna suma bude závisieť od typu nehnuteľnosti a lokality.

Aktuálne je ročná daň za byt v mestskej časti Karlova Ves vo výške 0,507 eura za meter štvorcový. Majiteľ menšieho trojizbového bytu s rozmermi 64 štvorcových metrov zaplatí mestu ročne sumu 32,45 eura. V prípade zvýšenia dane o 50 percent daň za byt stúpne na 48,68 eura.

„Kebyže jazdím po rovných cestách a netlačím sa v električke, tak by mi až tak neprekážalo zvýšenie daní. No obávam sa, že zvýšenie daní neprinesie žiadne zlepšenie verejných služieb a zmizne v rozbujnenej administratíve,“ uviedol Erik Henček. Ten ako rodený Bratislavčan pracuje v hlavnom meste Slovenska ako stavebný inžinier v jednej menšej súkromnej firme.

Samospráva zvyšovanie daní prezentuje ako reakciu na vládou presadené zníženie daní pracujúcich ľudí z dielne Mosta-Híd, ktoré Bratislavu pripraví o 8 miliónov eur.

„Súčasná rétorika zástupcov samospráva nie je úplne fér. Mestá aj obce dlhé roky profitovali z rastúcich miezd pracujúcich ľudí prostredníctvom vyšších daňových príjmov,“ uviedol štátny tajomník ministerstva práce za Most-Híd Ivan Švejna.

Podľa neho aj v budúcom roku vzrastú príjmy samospráv z daní pracujúcich ľudí a pre zvýšenie nezdaniteľného minima rast nebude taký prudký ako v minulosti. „Mestá aj obce by mali byť viac ochotné podeliť sa o časť peňazí aj so svojimi obyvateľmi,“ dodal Švejna.

Navyše, mesto Bratislava len pred pár dňami získalo od vlády nenávratnú dotáciu vo výške 10 miliónov eur. Zvýšená sadzba daní z nehnuteľnosti prinesie Bratislave každý rok 12 miliónov eur a ďalších 12 miliónov eur získajú jednotlivé mestské časti.

Primátor mesta sľubuje získané peniaze použiť na opravu ciest a chodníkov. „Oproti tomu, čo sa dá urobiť z bežného rozpočtu mesta, bude možné opraviť navyše 90 km ciest. Zoznam komunikácií, ktoré sa budú opravovať už na základe nového manuálu asfaltovania, bude zverejnený na web stránke mesta a jeho plnenie pravidelne odpočtované,“ uviedol Vallo.

Ďalšie peniaze získané výberom daní majú byť použité na skvalitnenie verejného priestoru a mesto plánuje vyhlásiť 40 verejných architektonických súťaží. V pláne je rekonštrukcia Kamenného námestia, Jurigovho námestia, revitalizácia Sadu Janka Kráľa, promenády na Železnej studničke či vyriešenie parkovania na Kamzíku.

Informácie z agentúry sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #daň z nehnuteľnosti #matúš vallo