V paneláku v Prešove vybuchol plyn, hlásia päť obetí

Desiatky hasičov a záchranárov zasahujú na Mukačevskej ulici v Prešove, kde v dome vybuchol plyn. K výbuchu došlo včera zrejme medzi 9. a 12. poschodím 12-podlažnej bytovky pred 12.15 hod. Celkovo požiar zasiahol 6 poschodí na jednej strane bytovky. Konštrukcia schodiska sa zrútila a hrozí celkový kolaps budovy. Statik však kolaps paneláku zatiaľ nepredpokladá.

06.12.2019 12:45 , aktualizované: 07.12.2019 00:35
debata (356)

Polícia na sociálnej sieti uviedla, že najmenej jedna osoba spadla z balkóna a pád neprežila. Záchranári hlásia ešte ďalšie štyri obete. Podľa informácii Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby si výbuch doteraz vyžiadal 40 zranených.

Video: Autentické zábery panelového domu v Prešove, kde krátko po 12. hodine vybuchol plyn.

Video

Polícia začala v súvislosti s výbuchom plynu v Prešove trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlik.

Polícia SR zároveň varuje pred falošnými transparentnými účtami, ktoré boli zriadené na pomoc obetiam výbuchu v Prešove. Ako uviedla na facebookovej stránke, „je to nepochopiteľné, ale naozaj sa môže nájsť niekto, kto chce využiť nešťastie iných vo svoj prospech“.

Premiér vyčlení zo svojej rezervy pre mesto milión eur

V súvislosti so včerajším výbuchom v jednej z prešovských bytoviek dostane mesto z rezervy predsedu vlády SR milión eur. Po zasadnutí krízového štábu to oznámil premiér Peter Pellegrini.

„V pondelok (9. 12.) hneď ráno na základe nášho rozhodnutia príde na účet mesta Prešov prvý jeden milión eur, z ktorého mesto bude môcť sanovať všetky potrebné záležitosti. Dnes urobím rozhodnutie o pridelení týchto prostriedkov z rezervy predsedu vlády. Už som telefonoval s ministerstvom financií, aby peniaze naozaj v pondelok na účte mesta Prešov boli. Mesto nemá rezervné fondy, ktoré môže použiť. Peniaze budú použité primárne na zastabilizovanie budovy do toho momentu, kým sa nerozhodne o jej definitívnom konci alebo oprave,“ uviedol Pellegrini.

Podľa jeho slov primátorka Prešova Andrea Turčanová bude môcť z týchto peňazí sanovať aj primárne finančné potreby rodín, ktoré sa budú sa musieť vyrovnať so stratou svojho majetku.

„Zatiaľ nápor na pomoc nie je veľký, ale zdá sa nám, že je to skôr spôsobené tým, že ľudia ešte v šoku odišli k svojim rodinám a blízkym, domnievajúc sa, že sa budú môcť v pokoji vrátiť do svojich bytov. Žiaľ, pravdepodobne to nebude možné a do bytovky ešte dlhý čas nebude môcť nikto vstúpiť. Aj samotným hasičom bude musieť dať povolenie na prehľadávanie niektorých častí statik,“ povedal Pellegrini a upozornil, že na zbierku po výbuchu zriadilo účet jedine mesto Prešov, ktoré je uvedené na jeho webstránke.

Ako uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, ubytovanie, ktoré zabezpečilo mesto, využili zatiaľ iba štyria ľudia. Vyzvala tiež ľudí, ktorí bývajú v evakuovaných bytoch, aby sa dnes (7.12.), ideálne o 9.00 h hodine, dostavili do budovy Základnej školy na ulici Prostějovskej, kde im budú poskytnuté ďalšie informácie.

Zranených ošetrili v tamojšej nemocnici

VIDEO: Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) prišla tiež na miesto výbuchu plynu v Prešove. Hovorí, kde a koľko pacientov ošetrili.
Video

V súvislosti s výbuchom ošetrili v tamojšej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana deväť pacientov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

„Z nich sú zatiaľ dvaja pacienti hospitalizovaní na oddelení úrazovej chirurgie s poraneniami hrudníka, hlavy a členka. Nikto nie je v ohrození života. Jedno dieťa s matkou je hospitalizované na oddelení pediatrie. Rovnako nie je v ohrození života,“ uviedla Cenková.

Pre pacientov, ktorým bola poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť a prišli o strechu nad hlavou, nemocnica pripravila zhromaždisko v priestoroch Chirurgického monobloku FNsP Prešov. „Sú tam prítomní naši psychológovia a zdravotnícki pracovníci, ktorí sú pripravení pomôcť. Pacienti čakajú na transport a následne budú umiestnení v priestoroch Slovenského červeného kríža,“ dodala Cenková.

Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na sociálnej sieti uviedlo, že hasiči presúvajú výškovú techniku na druhú stranu budovy pre efektívnejšiu hasebnú činnosť. Z dôvodu, že statici označili najvrchnejšie tri poschodia za nestabilné, vnútorné priestory opustili všetci zasahujúci hasiči. Hasebné práce pokračujú z vonkajších priestorov.

Zasahujúci hasiči už pomocou výškovej techniky evakuovali všetky osoby, ktoré vedeli vizuálne identifikovať. Všetky byty do 8. poschodia boli prehľadané bez nálezu ďalších osôb. Budova je od 6. poschodia vyššie celá v plameňoch. Posledné 3 poschodia sú úplne vyhorené, pričom došlo k úplnému otvoreniu strechy. Z dôvodu, že výbuch plynu spôsobil úplný kolaps vnútorného schodiska objektu, nie je možný vstup do budovy zvnútra.

Výbuch plynu v bytovom dome v Prešove.
Prešovskú bytovku po výbuchu plynu zachvátili...
+33Prešovskú bytovku po výbuchu plynu zachvátili...

Na mestskom úrade v Prešove včera zasadol krízový štáb, prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila na území mesta mimoriadnu situáciu. Podľa nej ide o najhoršiu tragédiu za posledných 50 rokov.

Ľudia sú evakuovaní do okolitých škôl a priestorov Červeného kríža. V blízkosti bytovky vzniká centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia. O jeho zriadení rozhodol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

„Už v týchto chvíľach sú na mieste tragédie terénni sociálni pracovníci aj zamestnanci sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorí sú pripravení v prípade potreby umiestniť deti do centier pre deti a rodiny,“ informovala o tom hovorkyňa rezortu Veronika Husárová.

K dispozícii sú podľa jej slov na mieste aj psychológovia, zamestnanci Sociálnej poisťovne a úradu práce, ktorí budú operatívne riešiť situáciu obyvateľov poškodenej bytovky. Vedením centra poveril minister riaditeľa odboru krízového manažmentu a bezpečnosti ministerstva Jána Hudáka. „Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny vyjadruje rodinám obetí nešťastia úprimnú sústrasť a je pripravený im v týchto ťažkých chvíľach pomôcť,“ doplnila Husárová.

Na Facebooku bola zriadená skupina na pomoc ľuďom v súvislosti s tragickými udalosťami v Prešove.

Mesto Prešov zverejnilo na sociálnej sieti číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom plynu v Prešove.

Číslo transparentného účtu: SK90 7500 000­0 0040 0859 1­229

Variabilný symbol: 6122019

Košice ponúkajú Prešovu ubytovanie pre rodiny zasiahnuté výbuchom

Pomoc v podobe ubytovania v Košiciach pre rodiny a ľudí, ktorých zasiahol výbuch plynu v prešovskej bytovke, ponúkol košický primátor Jaroslav Polaček prešovskej primátorke Andrei Turčanovej. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť. „Na znak spolupatričnosti sme si obete tohto nešťastia uctili na vianočných trhoch na Hlavnej minútou ticha. Symbolicky zhasla aj výzdoba na vianočnom stromčeku. Opäť sa rozsvieti až zajtra ráno,“ napísal Polaček.

Výbuch povybíjal desiatky okien na okolitých domoch, v okruhu asi 100 metrov zasiahnutého paneláku sú na zemi porozhadzované rôzne predmety, medzi nimi aj zariadenia bytov, ktoré zasiahol výbuch. Po okolí sú porozhadzované sutiny budovy.

Video: Záber z hasenia panelového domu v Prešove.

Video

Následky včerajšieho výbuchu plynu v Prešove riešilo 83 profesionálnych a 26 dobrovoľných hasičov, záchranná zdravotná služba, polícia, ozbrojené sily a mestská polícia. Ako informuje ministerka vnútra Denisa Saková (Smer), na mieste tragickej udalosti stále pokračujú likvidačné práce pomocou výškovej techniky.

VIDEO: O podrobnostiach výbuchu panelového domu v Prešove hovorí ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).
Video

Na miesto dorazil MUSAR (Modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí) tím zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline na vyhľadávanie osôb zo závalov, ťažká technika zo Záchranných brigád HaZZ v Humennom a Žiline a štábne vozidlo HaZZ z Košíc.

Podobným tímom ako MUSAR-om v spolupráci s rakúskymi kolegami disponuje aj Asociácia samaritánov Slovenskej republiky, ktorá do Prešova vyslala svoj logistický tím.

Predseda asociácie Marcel Sedlačko vysvetľuje, že tím pátrania a záchrany v mestskom prostredí je na miesta zasiahnuté zemetrasením alebo pri páde budovy vysielaný ako prvý.

„Tím stredného rozsahu, ktorý bol vyslaný aj do Prešova, tvorí zhruba 40 ľudí. Medzi nimi sú psovodi, technický či zdravotnícky personál. Záchranári z tohto tímu musia lokalizovať zavalených ľudí a pomocou technických prostriedkov sa k nim dostať, vyprostiť ich a ošetriť. Buď technickými prostriedkami alebo s pomocou pátracích psov. Vtedy ide naozaj o minúty,“ opisuje Sedlačko.

K postupu záchranárom zasahujúcich v Prešove sa zatiaľ vyjadrovať nechce, pretože sám ešte nie je na mieste. „Tá budova predsa len neskolabovala, takže to nie je úplne typický zásah takéhoto tímu. Predpokladám, že v tomto prípade pomáhali skôr pri evakuácii. My sme tam tiež vyslali ľudí z nášho dobrovoľného hasičského zboru – logistického špeciálu, ktorí zabezpečia stravu a starajú sa v prvom rade o samotných zasahujúcich, čiže hasičov a ďalšie záchranné zložky. V prípade potreby môžu poskytnúť aj núdzové ubytovanie,“ priblížil Sedlačko.

Statik kolaps paneláku zatiaľ nepredpokladá

Stavebný inžinier, špecializujúci sa aj na statiku panelových bytových domov, Vladimír Durbák z Prešova pripomína, že na hodnotenie situácie je ešte skoro, ale kolaps celého horiaceho paneláku zatiaľ nepredpokladá.

„Statici privolaní na miesto zásahu najprv dostanú od hasičov informácie o mieste výbuchu a potom všetko popíšu. Obvodový pás je zavesený, takže tie panely po obvode, ktoré vypadli, nie sú z hľadiska statiky zaujímavé. Dôležité je, čo je vo vnútri, napríklad popadané schodiská a vnútorné nosné steny. Či sú popraskané, alebo do akej miery sú poškodené sa určí až obhliadkou,“ mieni Durbák.

„Možno sa povie, že tri poschodia pôjdu dole a zvyšok ostane. Až keď budú môcť statici vojsť do budovy a preskúmať ju, budú môcť určiť mieru poškodenia. Teraz sa tam však nikto nedostane. Po uhasení požiaru bude treba individuálne posúdiť balkóny a až potom tam bude môcť niekto vojsť, stále však za prítomnosti hasičov. Predpokladám, že statici sa do budovy dostanú až v sobotu, pretože budú potrebovať denné svetlo. Nemyslím si ale, že by mohla celá budova dnes padnúť,“ priblížil včera postup svojich kolegov dlhoročný statik.

Politici dorazili na miesto tragédie

VIDEO: Premiér: Konečný počet obetí ešte nevieme
Video

Na miesto udalosti včera dorazil premiér Peter Pellegrini. „Spolu s ministerkou vnútra SR Denisou Sakovou a ministerkou zdravotníctva SR Andreou Kalavskou navštívia zasiahnutú lokalitu a oboznámia sa s priebehom záchranných prác. Zároveň sa stretnú s vedením mesta a krízovým štábom, aby vláda mohla prijať okamžité opatrenia na pomoc postihnutým obyvateľom,“ informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Na miesto tragédie dorazil premiér Peter Pellegrini spolu s ministerkou vnútra Denisou Sakovou, ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou a ministrom obrany Petrom Gajdošom.

Počet obetí piatkového výbuchu jednej z prešovských bytoviek nemusí byť konečný. Podľa premiéra Petra Pellegriniho počet nie je možné povedať, keďže na viacerých poschodiach ešte stále horí a hasiči sa tam nemôžu dostať. Pripustil, že počet obetí, ktorých je aktuálne päť, sa môže zvýšiť.

Na miesto dorazil aj minister obrany Peter Gajdoš. „Ozbrojené sily sú pripravené vyčleniť všetky potrebné sily, prostriedky a techniku na pomoc obyvateľom v Prešove. Aktuálne v súčinnosti s hasičským a záchranným zborom a ďalšími záchranárskymi zložkami koordinujú požiadavky,“ povedala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

So zásahom pomôžu aj banskí záchranári, ktorí na miesto vyrazili na základe žiadosti, potvrdila hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila pozostalým výbuchu plynu v paneláku v Prešove hlbokú úprimnú sústrasť. „Verím, že všetci, ktorí to potrebujú, dostanú adekvátnu pomoc. Ďakujem hasičom a ďalším záchranným zložkám za úsilie, ktoré venujú zraneným a tomu, aby predišli ohrozeniu ďalších životov, zdravia aj majetku ľudí,“ uviedla Čaputová na sociálnej sieti.

Čaputová zároveň ponúkla pomoc rodinám postihnutým nešťastím v Prešove. Okrem toho tiež podporila oficiálnu zbierku sumou 5000 eur. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Po konzultáciách s prezidentskou kanceláriou a po overení jej možností som ponúkla rodinám, ktoré pri nešťastí v Prešove prišli o strechu nad hlavou, pomoc. Niekoľko rodín môže bývať cez vianočné sviatky, a podľa vlastnej potreby aj dlhšie, v ubytovacom zariadení prezidentskej kancelárie v Tatranskej Javorine,“ poznamenala prezidentka.

Oceňuje vlnu solidarity, ktorá ukázala, že sa Slováci v ťažkých chvíľach vedia zomknúť a pomôcť si navzájom. Ako dodala, po telefonáte s primátorkou Prešova Andreou Turčanovou a s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer) víta iniciatívu, aby vláda vyčlenila ďalšie finančné prostriedky do rozpočtu mesta.

Rezort spravodlivosti ponúka pomoc ľuďom z bytovky, kde došlo k výbuchu

Predsedníčka Krajského súdu v Prešove Anna Kovaľová spolupracuje s krízovým štábom v Prešove v súvislosti s piatkovým výbuchom v jednej z bytoviek v Prešove. Poškodeným ponúka pomoc. Rezort spravodlivosti o tom informoval na sociálnej sieti.

„Ponúkli sme až do 18 miest na prespatie na príslušnom súde pre tých, ktorí potrebujú pomoc po požiari v bytovke v Prešove a rovnako aj právnu pomoc. V prípade potreby je Ministerstvo spravodlivosti SR pripravené povolať aj pohotovosť sudcov, hlavne pre maloletých. Sme v strehu a intenzívne na základe pokynu ministra spravodlivosti Gábora Gála sme pripravení konať,“ uviedla Kovaľová.

Pravoslávny arcibiskup prešovský Rastislav vyjadril sústrasť po tragédii

Pravoslávny arcibiskup prešovský a metropolita českých krajín a Slovenska Rastislav vyslovil úprimnú sústrasť pozostalým po výbuchu v bytovom dome v Prešove. Informovali o tom z tlačového oddelenia Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove.

„Vo svojich modlitbách prosím Boha, aby prijal duše zosnulých, utešil žiaľ pozostalých a daroval skoré uzdravenie zraneným,“ poznamenal. Zároveň vyjadril nádej, že nielen svetskí a cirkevní predstavitelia mesta Prešov, ale i všetci jeho obyvatelia v rámci svojich možností poskytnú pomoc tým, ktorých sa piatková nešťastná udalosť dotkla.

Košický arcibiskup Bober odslúži v Prešove sv. omšu za obete výbuchu

Za obete tragédie v Prešove sa modlí aj košický arcibiskup Bernard Bober. V sobotu 7. decembra o 18.00 h odslúži za ľudí, ktorí pri výbuchu plynu v bytovom dome zahynuli, svätú omšu v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove. Informoval o tom hovorca Arcibiskupského úradu v Košiciach Jaroslav Fabian.

„Pripájam sa k vyjadreniam sústrasti všetkým, ktorých sa toto nešťastie dotklo. Prosím v modlitbe za zosnulých a vyprosujem útechu pozostalým,“ uviedol Bober. Zraneným želá čo najrýchlejšie zotavenie a uzdravenie.

Košický arcibiskup poznamenal, že ďakuje záchranárom a všetkým, ktorí pri tejto tragédii pomáhali. Podotkol, že ľudia by sa mali zjednotiť nielen pri Eucharistii, ale aj v prejavoch pomoci a solidarity.

© Autorské práva vyhradené

356 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch plynu v Prešove