Počet obetí výbuchu plynu v bytovke v Prešove stúpol, zomrelo sedem ľudí

Hasiči v sobotu večer ukončili zásah v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, kde došlo v piatok (6.12.) k výbuchu plynu. Ten si vyžiadal sedem obetí, jedna osoba je stále nezvestná. Pôvodné správy hovorili o deviatich obetiach, išlo však o chybnú informáciu, ktorú potvrdil hasičský zbor aj mesto Prešov.

07.12.2019 08:37 , aktualizované: 21:43
debata (298)

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Peter Kovalík, miesto odovzdali kompetentným zástupcom mesta Prešov. V nedeľu 8. decembra sa pokúsia za pomoci psa Horskej záchrannej služby dohľadať poslednú nezvestnú osobu. „HaZZ bude naďalej pokračovať v činnosti a maximálnej súčinnosti na základe požiadaviek krízového štábu a policajného zboru,“ povedal Kovalík.

Video: Záznam z priemyselnej kamery reštaurácie neďaleko paneláku na Mukačevskej ulici v Prešove zachytá moment a prvé minúty po piatkovom výbuchu plynu. Výbuch vidno v 17. sekunde záznamu. (Zdroj: reštaurácia Al Dente, ktorá sídli na Mukačevskej ulici v Prešove)

Video

„Budeme potrebovať pomoc kynológov Horskej záchrannej služby, pretože vizuálna kontrola bytu nám neukázala výsledok. Nedá sa ísť dovnútra, ale každý jeden byt bol skontrolovaný cez okná fyzicky,“ uviedol po zasadnutí krízového štábu riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Ján Goliaš.

Ako povedal statik Jozef Polák, stav bytového domu, v ktorom došlo k výbuchu, je zlý. „Schodisko bolo po výbuchu zdeformované. Horné poschodia sú vo veľmi zlom statickom stave, pravdepodobne ich čaká asanácia. Je to najlepšie riešenie vzhľadom k danej situácii, tam niet čo zachraňovať,“ vysvetlil Polák.

„Viacero ľudí, najmä z nižších poschodí, má v bytoch osobné veci a pýtali sa, či si ich nejakým spôsobom vedia vyzdvihnúť. Nikto teraz do tejto bytovky nemá prístup. Je potrebné zdôrazniť to, čo nám aj hasiči opakovali, aby si ľudia uvedomili, že aj predmety, ktoré tam ostali, nejaké doklady alebo niečo podobné sú väčšinou zatečené vodou, ktorou sa hasilo a zamrzli. To znamená, že sú úplne znehodnotené,“ doplnil hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Na otázku, čo bude ďalej s bytovým domom, odpovedal, že radnica čaká na vypracovanie odborných posudkov. „Zároveň prebiehajú zabezpečovacie práce. Až na základe toho bude môcť mesto v súčinnosti s krízovým štábom rozhodnúť o nejakom ďalšom postupe,“ uviedol Tomek.

V nedeľu budú podľa Tomeka v okolitých bytových domoch vykonávané plynové skúšky. „Od deviatej budú vykonávané vo vchodoch od čísla 15 po 25, všetky nepárne čísla. Bolo by dobré, aby boli ľudia doma, do týchto vchodov sa už mohli vrátiť. Od jedenástej sú pripravené plynové skúšky v bytovom dome číslo 5. V ňom momentálne nikto nebýva, je kompletne evakuovaný. Preto žiadame obyvateľov, aby sa zhromaždili pri bytovom dome, aby mohli byť plynové skúšky vykonané,“ dodal Tomek.

Polícia začala trestné stíhanie

V súvislosti s výbuchom začal krajský vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia, uviedla polícia na sociálnej sieti. Polícia v súvislosti s výbuchom zadržala konateľa stavebnej firmy a piatich robotníkov, ktorí tesne pred explóziou na Mukačevskej ulici vykonávali výkopové práce.

„V súvislosti s týmto skutkom boli zadržané podozrivé osoby zodpovedné za terénne práce, ktorých príčinná súvislosť súvisí s touto tragickou udalosťou a je predmetom ďalšieho vyšetrovania a následného znaleckého skúmania. V súčasnej dobe prebiehajú zo strany záchranných zložiek úkony súvisiace s ochranou života, zdravia a majetku,“ uzavrela polícia.

Príčinu požiaru podľa slov riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove rieši vyšetrovací tím. „Určite bude súvisieť s prerábkou plynu,“ skonštatoval Goliaš. Ako povedal, prácu hasičom komplikovalo parkovanie áut na sídlisku. Rovnako boli problémom i stavebné úpravy v dotknutom bytovom dome.

Národná diaľničná spoločnosť pre uľahčenie práce hasičov a záchranárov začala pred panelák navážať štrkové zásoby zo stavby diaľnice. Ako ďalej uviedla v statuse na sociálnej sieti „stavebné spoločnosti Eurovia a Doprastav začali navážať štrkové zásoby z našej stavby diaľnice na rampu k bytovke, ktorú je potrebné nasypať do výšky piateho poschodia pre techniku hasičov a zasahujúcich, prípadne pre demolačný stroj“.

Bytový dom je podľa jeho slov odsúdený na zánik. „Na mieste sú od piatka večera statici. Potrebujeme zhodiť minimálne jedno poschodie, ktoré ohrozuje ostatné bloky a uvidíme postupne ako nízko budeme musieť ísť s búraním,“ vysvetlil riaditeľ krajských hasičov.

Video: Pozrite si autentické zábery paneláku deň po výbuchu a požiari, s ktorým požiarnici bojovali až do sobotňajšieho rána (Autor: Robo Hakl, Pravda).

Video

Panelák ako smutná atrakcia

Ruinu si chodia obzerať nielen Prešovčania, ale prichádzajú aj ľudia z Košíc, Bardejova či Sabinova, ako aj iných miest a obcí.

„Obrovská tragédia. Pozeral som sa na zábery v televízii, už vtedy ma striaslo. Ale vidieť tú skazu na vlastné oči, je ešte hrozivejšie. Ľudia v bytoch nemali šancu,“ konštatoval Prešovčan Peter. Pozerať sa chodia mladí aj starí, sledujú prácu záchranárov, no do blízkosti paneláka sa nedostanú, pretože dookola sú všade policajné pásky a na každom kroku sú policajti.

„Hrôza. Radšej si človek nechce predstaviť, aký by bol počet obetí, ak by došlo k výbuchu až večer alebo cez víkend. Dúfam, že to čo najskôr vyšetria, hoci to už tým mŕtvym životy nevráti,“ smutne krútil hlavou Jozef Polák, ktorý prišiel do Prešova z neďalekých Kapušian.

Mestská polícia robí evidenciu

Podľa evidencie mesta malo v bytovom dome na Mukačevskej ulici bývať 96 ľudí. Celkovo bolo evakuovaných aj z okolitých bytoviek približne 220 ľudí. „Mestská polícia robí evidenciu všetkých ľudí, ktorí sa prišli fyzicky prihlásiť, že sú v poriadku a neboli v tom čase v bytovke. O niektorých sme nevedeli, niektorým sa nedalo dovolať, teda identifikovať, čo je s nimi. Niektorí, aj keď sú nahlásení, že tam bývajú, žijú inde, čiže toto všetko sú nejaké premenné alebo faktory, ktoré spôsobili, že stále nevieme povedať presné číslo,“ vysvetlil hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek k celkovému počtu obyvateľov bytovky. Dotknutých ľudí vyzval, aby sa prišli prihlásiť na Základnú školu na Prostějovskej ulici v Prešove.

Podľa Tomeka zatiaľ nie je možné, aby sa obyvatelia z blízkeho okolia vrátili do svojich bytov, vzhľadom na to, že bytovky sú naďalej odpojené od plynu aj elektriny, a sú tak neobývateľné. Je pravdepodobné, že ani počas soboty sa ľudia nebudú môcť vrátiť do bytov, z ktorých boli evakuovaní.

Po piatkovom (6.12.) výbuchu plynu v bytovom dome v Prešove ošetrili zdravotníci v tamojšej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana už 14 pacientov, medzi nimi aj jedného z hasičov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

„Našťastie išlo prevažne o ľahké poranenia. Naďalej platí, že z týchto 14 zostávajú dvaja pacienti hospitalizovaní na oddelení úrazovej chirurgie s poraneniami hrudníka, hlavy a členka a matka s dieťaťom na oddelení pediatrie. Všetci sú mimo ohrozenia života,“ uviedla Cenková.

Počas večera, noci a sobotného rána boli pacientom podľa jej slov z dotknutého bytového domu k dispozícii aj interné ambulancie. „Zaznamenali sme 22 pacientov, väčšina z nich boli chronickí pacienti, ktorým lekári predpísali ich lieky. Zdravotný stav niektorých si vyžiadal aj ambulantné ošetrenie. Nikto z nich nebol hospitalizovaný,“ dodala Cenková.

Výbuch plynu v bytovom dome v Prešove.
Prešovskú bytovku po výbuchu plynu zachvátili...
+33Prešovskú bytovku po výbuchu plynu zachvátili...

Požiar sa podarilo uhasiť

Zásah hasičov prebiehal celú noc. Veliteľ zásahu nahlásil likvidáciu požiaru v sobotu pred 7. ráno po jeho lokalizácii pred polnocou. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Peter Kovalík.

Výbuch s následným požiarom dvanásťposchodového bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove bol ohlásený v piatok 6. decembra krátko po 12.00 h.

Pri požiari z bytovky evakuovali ľudí aj za pomoci požiarnych plošín a rebríkov. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov, na mieste hliadkovali policajti aj vojaci.

Na Mukačevskej ulici zasahovalo takmer 90 profesionálnych hasičov z hasičských staníc v Prešove, Sabinove a Lipanoch, Vranove nad Topľou, Hanušovciach nad Topľou, Humennom a Snine, v Bardejove, Starej Ľubovni, Poprade, ako aj Okresného riaditeľstva HaZZ v Košiciach, Záchrannej brigády HaZZ v Humennom, Záchrannej brigády HaZZ v Žiline s takmer 40 kusmi hasičskej techniky, viac ako 25 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí Abramovce, Kokošovce, Ľubotice, Uzovce, Dulova Ves, Svinia, Čelovce a mesta Prešov.

Vláda schválila milión eur pre Prešov

Mesto Prešov má už v pondelok dostať milión eur, ktorý sľúbil premiér Peter Pellegrini na pomoc po výbuchu plynu v prešovskej bytovke. Rozhodla o tom vláda hlasovaním per rollam. Potvrdil to predseda vlády na tlačovej konferencii po rokovaní snemu Smeru. Peniaze môže mesto použiť na sanačné práce.

„Podpísali sme súhlasné hlasovanie per rollam o uvoľnení toho prvého milióna, ktorý hneď v pondelok ráno bude prevedený na účet mesta Prešov. Považujem to za zálohu,“ uviedol Pellegrini. Peniaze pôjdu na zastabilizovanie budovy, kým sa nerozhodne o jej stave, a pre rodiny, ktoré pomoc potrebujú. Vláda je ďalej podľa premiéra pripravená mestu pomôcť aj pri dlhodobom riešení situácie.

Mesto Prešov tiež zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Z oficiálneho účtu mesta Prešov sa už počas tohto víkendu uvoľnia peniaze potrebné na lieky pre ľudí dotknutých tragickým výbuchom. Zbierku podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku a falošnými účtami zbierky.

Mesto Prešov zverejnilo na sociálnej sieti číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom plynu v Prešove.

Číslo transparentného účtu: SK90 7500 000­0 0040 0859 1­229

Variabilný symbol: 6122019

Na Facebooku bola zriadená skupina na pomoc ľuďom v súvislosti s tragickými udalosťami v Prešove.

Armáda pomáha na mieste tragédie

Profesionálni vojaci a príslušníci Vojenskej polície sú pripravení pomáhať na mieste tragédie v Prešove tak dlho, ako to bude potrebné. Aktuálne sú na pomoc vyčlenení príslušníci z 2. mechanizovanej brigády z Prešova na hliadkovanie okolia poškodenej budovy, na mieste sú aj vojenskí psychológovia a duchovní.

Vojaci tiež pripravili ubytovanie pre 55 ľudí vo vojenskom ubytovacom zariadení a 80 poľných lôžok v telocvični. Na mieste pomáha aj Vojenská polícia s koordináciou dopravy, Vojenská nemocnica v Ružomberku je pripravená prijať ranených a k dispozícii sú pre prípad potreby aj vojenské vozidlá, či už na prepravu ľudí, alebo materiálu.

Vojaci sú pripravení pomôcť hasičom aj s odpratávaním materiálu z miesta nehody. Všetky ďalšie požiadavky krízového štábu sú bezprostredne riešené, uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

© Autorské práva vyhradené

298 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #výbuch plynu #výbuch plynu v Prešove