Prešovský panelák nebol v poriadku ani pred výbuchom, polícia už vzniesla obvinenie

Polícia obvinila v súvislosti s piatkovým (6.12.) výbuchom plynu v jednom z prešovských bytových domov troch ľudí z trestného činu všeobecného ohrozenia. Prokuratúre predložila podnet na ich väzobné stíhanie. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Igor Pavlík.

08.12.2019 08:00 , aktualizované: 18:07
debata (319)

„V trestnej veci všeobecného ohrozenia v súvislosti s prípadom výbuchu obytného bloku v meste Prešov vzniesol krajský vyšetrovateľ obvinenie voči trom osobám a predložil prokuratúre podnet na ich väzobné stíhanie,“ informoval prešovský krajský policajný hovorca Igor Pavlik. Doplnil, že bližšie informácie poskytne polícia, ak to situácia dovolí.

Šéf Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Ján Goliaš v sobotu na tlačovej konferencii vysvetľoval, čo všetko sťažovalo záchranu ľudí v paneláku v Prešove, v ktorom vybuchol plyn.

VIDEO: Čo sťažovalo záchranné práce?

Video

Záchranárom sa vytýkalo, že počas záchranných a požiarnych prác nepoužili vrtuľník. Podľa šéfa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Jána Goliaša to však nebolo možné. Zaparkované automobily a stavebné úpravy v paneláku sťažovali v prvých hodinách zásah profesionálnych aj dobrovoľných hasičov v paneláku na prešovskej Mukačevskej ulici.

„Ako v každom meste, aj v Prešove je veľkým problémom sídliskové parkovanie áut. Aj preto sa posádky dostávali k panelák o niečo neskôr,“ konštatoval Goliaš. Za ešte väčší problém považuje skutočnosť, že viacero stavebných a technických riešení paneláka, v ktorom v piatok vybuchol plyn, bolo v rozpore s bezpečnostnými predpismi už od roku 2017.

„Pri stavebných úpravách tohto paneláka boli porušené predpisy a hasiči na to upozorňovali. práve to mohlo spôsobiť aj pád schodiska, cez ktoré sme nemohli ľudí evakuovať. Bola to svojvôľa majiteľov bytového domu,“ vysvetľuje Goliaš.

Spresňuje, že neboli dodržané požiadavky na odvetrávanie či prístupnosť evakuačného schodiska a v poriadku nebol ani stav prívodných šácht. Práve tieto nedostatky mohli spôsobiť, že došlo aj k pádu schodiska na najvyšších poschodiach, hasiči sa nevedeli rýchlo dostať k jednotlivým bytom a predĺžil sa potrebný čas na evakuáciu osôb z bytov.

Na margo kritiky, že záchranári nepoužili vrtuľník Goliaš hovorí, že by to bol hazard. „Vedeli sme, že po výbuchu nie je v poriadku strecha. Bol na nej uvoľnený plech a hrozilo, že by ho mohlo rozhádzať po okolí a ohroziť životy ľudí,“ poznamenal.

Dodal, že od začiatku stav budovy sledujú statici. Hasiči majú tiež zakázané vojsť do vnútra budovy, zasahovať vedia iba z plošín, ktoré majú k dispozícii.

Vrchnú časť bytového domu je podľa statikov potrebné zbúrať

Najvyššie štyri podlažia 12-poschodového bytového domu v Prešove sú nestabilné a staticky nebezpečné. Podľa statikov je potrebné ich zbúrať.

„Vrchné poschodia sú staticky nestabilné, čiže to musí ísť dole. Visia tam panely zo steny, ktoré môžu kedykoľvek spadnúť, takže je to veľmi nebezpečné,“ uviedol v nedeľu po zasadnutí krízového štábu statik Jozef Polák.

Zvyšnú časť bytovky je podľa jeho slov za určitých technických riešení možné zachrániť. O ďalšom postupe však musí rozhodnúť krízový štáb. „Dole je to premočené, čo nám spôsobí mráz v tých stykoch…, je tam veľa otáznikov. Sú tam kubické metre vody naliate, takže je to komplikované,“ vysvetlil Polák.

Video: Ďalšie svedectvo muža, ktorý prežil výbuch plynu paneláku na Mukačevskej ulici v Prešove. Čo sa dialo v osudných chvíľach? Ako pána Jána zachránili? Má chuť vrátiť sa po oprave do svojho bytu?

Video

Na otázku o údajnom praskaní, ktoré ľudia počuli zo spomínanej bytovky, statik Viliam Hrubovčák zo Slovenskej komory stavebných inžinierov odpovedal, že o tom nepočul.

„Preveríme samozrejme všetko, ale je také počasie, že ľad môže roztláčať isté veci,“ povedal Hrubovčák s tým, že skontrolovali tiež všetky bytové domy v okolí, avšak nenašli tam závažné statické poruchy.

O tom, kedy sa budú môcť ľudia vrátiť do okolitých bytových domov, je podľa Hrubovčáka predčasné hovoriť. „Ľudia sú do bytov púšťaní v sprievode policajtov, aby si pozreli stav svojho majetku a začali práce na oprave okien alebo čohokoľvek iného,“ vysvetlil Hrubovčák.

Záchranári pokračovali v hľadaní osôb

Záchranári Horskej záchrannej služby dnes spolu so záchranárskymi psami pokračovali v hľadaní osôb v ruinách prešovského bytového domu. Ako píšu na svojej facebookovej stránke, v spolupráci s hasičmi sa zamerali na najviac poškodené 12. poschodie a priestory bývalého schodiska. V hornej časti ruiny sa však nepodarilo nikoho nájsť.

„Vzhľadom na závažné porušenie statiky budovy a s tým súvisiace riziko, sa zasahujúci záchranári pohybovali po vysadení z plošiny najmä po obvode budovy. Do vnútorných priestorov objektu mohol vstúpiť len špeciálne vycvičený pes.

Aj napriek úsiliu zúčastnených záchranárskych tímov sa nepodarilo v hornej časti ruiny nikoho nájsť. Horská záchranná služba týmto vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a taktiež oceňuje prácu všetkých záchranárskych zložiek,“ píšu na Facebooku záchranári.

Galko chce, aby sa brannobezpečnostný výbor venoval i požiarnej ochrane budov

O rozšírenie programu parlamentného brannobezpečnos­tného výboru plánuje požiadať nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Ľubomír Galko. Navrhuje, aby sa členovia výboru zaoberali stavom požiarnej ochrany výškových budov v krajine a ich bezpečnosťou. Informoval o tom hovorca mimoparlamentnej Demokratickej strany Róbert Buček.

„Nevieme, či sú hasiči z hľadiska technického vybavenia a výcviku dobre pripravení na hasenie požiarov veľkého rozsahu i vo veľkých výškach,“ povedal Galko. Podľa jeho slov tragédiu v Prešove treba poctivo zanalyzovať a z prípadných chýb sa poučiť.

Galko tvrdí, že ak je už výbor zvolaný (Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť sa má v utorok 10. decembra venovať okolnosťami obvinenia predsedu koaličného Smeru Roberta Fica), mala by sa riešiť aj otázka požiarnej ochrany výškových budov.

Majitelia bytov v okolí zničenej bytovky si ich môžu ísť zabezpečiť

Majitelia bytov vo vchodoch číslo 5, 9, 11 a 13 v bytovke na Mukačevskej ulici, ktoré boli v piatok (6.12.) poškodené následkom výbuchu plynu v susednom bytovom dome, si môžu ísť zabezpečiť svoje byty.

Pomáhať im budú dobrovoľní hasiči. Materiál ako fólie a lepiace pásky si môžu vyzdvihnúť v priestoroch Základnej školy (ZŠ) na Mukačevskej ulici. Naďalej platí, že vstup do bytu musí byť za asistencie polície. Ako TASR informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, robia sa všetky opatrenia, aby sa ľudia mohli natrvalo vrátiť do svojich bytov.

„Vlastníci poistených bytov musia nahlásiť svojej poisťovni škodovú udalosť. Vlastníci nepoistených bytov oznamujú škody svojmu správcovi. Pracovníci spoločnosti Spravbytkomfort, a.s. sú v priestoroch ZŠ na ulici Prostějovskej. Ak ľudia majú iného správcu, je nutné ho kontaktovať. Keď sa vlastníci dostanú do bytu, je potrebné urobiť fotodokumentáciu škôd,“ uviedol Tomek.

V priestoroch ZŠ na Prostějovskej ulici je ľuďom dotknutým tragickou udalosťou aj v nedeľu k dispozícii Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a pracovníčky Mestského úradu v Prešove. Na mieste sú aj zástupcovia spoločnosti Spravbytkomfort, a.s., ktorí s ľuďmi riešia a vybavujú vzniknuté škody.

„Mesto Prešov opätovne prosí občanov dotknutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici, ktorí sa ešte neboli prihlásiť v ZŠ Prostějovská, aby tak urobili čo najskôr. V priestoroch školy im budú poskytnuté ďalšie informácie,“ dodal Tomek. Obyvatelia bytov vo vchodoch s nepárnym číslom 15 až 29 sa do nich vrátili v sobotu (7.12.) popoludní.

© Autorské práva vyhradené

319 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #výbuch plynu #Ján Goliaš