Ubytovanie, jedlo, auto... Celé Slovensko je solidárne s Prešovom

Obyvateľom zničených panelákov na Mukačevskej ulici v Prešove ponúkajú ľudia ubytovanie, jedlo, oblečenie i peniaze.

08.12.2019 09:30 , aktualizované: 16:52
debata (8)

Ešte v piatok Prešovčania a obyvatelia z okolia prinášali postihnutým obyvateľom panelákov potraviny, hygienické potreby, oblečenie, deky, vankúše, paplóny…

VIDEO: Pozrite, o čo všetko sú Prešovčania ochotní sa podeliť.

Video

Na sociálnej sieti vznikla skupina, kde ponúkajú ubytovanie pre postihnutých výbuchom, ozvali sa aj viaceré firmy, ktoré vedia okamžite pomôcť pri opravách okien či poskytnú právnu pomoc. V priestoroch Základnej školy na Prostějovskej ulici, kde je zriadené aj Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia, sa sústreďujú ľudia, ktorí sa nemohli dostať v piatok večer domov. Sú tam obyvatelia z troch samostatne stojacich panelákov, medzi nimi je aj zničený výbuchom, a z ďalších štyroch vchodov v bezprostrednej blízkosti poškodenej bytovky.

Hasiči tam totiž museli odpojiť elektrický prúd aj plyn a poškodených môže byť aj viac ako tisíc okien. Dokopy môže ísť o stovky ľudí, mnohí sa však po piatkovej tragédii uchýlili aj u príbuzných.

O ľudí sa starajú dobrovoľníci, členovia tímu krízovej intervencie, tím z neziskovej organizácie Modrý anjel, k dispozícii sú aj policajní, hasičskí či vojenskí psychológovia.

„Riešime pomoc pre deti, invalidov, ľudí so zdravotným postihnutím, starších obyvateľov, ako aj ďalších obyvateľov, ktorí sú bezprostredne postihnutí. Z krízového štábu vychádza pre nás úloha, aby sme ich kontaktovali, nadviazali súčinnosť a pokiaľ budú vybavovať pomoc, tak sme pripravení ju riešiť," uviedol Ján Hudák z ministerstva práce. Pracovníci úradu práce s ľuďmi v prípade požiadavky spíšu žiadosti na materiálnu a hmotnú pomoc.

Výbuch plynu v bytovom dome v Prešove.
Prešovskú bytovku po výbuchu plynu zachvátili...
+33Prešovskú bytovku po výbuchu plynu zachvátili...

Ľudia aj v sobotu nosili plné tašky oblečenia a potravín, s pomocou prišli aj viaceré obchodné reťazce, ktoré ráno zabezpečili čerstvé pečivo, salámy alebo syry a na pitie minerálky. „Ešte v piatok, keď som sa to dozvedel, tak som išiel do obchodu a kúpil nejaké deky. Dnes som prišiel s oblečením. Je to niečo strašné, a keď môžem aspoň takto pomôcť, tak som neváhal,“ povedal Peter Pavlík z Prešova.

Na sociálnej sieti vznikla skupina, kde ľudia ponúkajú ubytovanie, dokonca aj požičanie automobilu.

„Veľmi radi by sme vám pomohli. Náš dom je pre vás otvorený. Od 20. do 27. tu nebudeme. Dom môžete so všetkým používať. K dispozícii sú všetky dcérine veci, má 8 rokov, všetko moje oblečenie, čokoľvek, čo budete potrebovať. Domček je síce maličký, ale verím, že by ste u nás aspoň na chvíľu zabudli a vydýchli si,“ ponúkla ubytovanie Katarína z Prešova. Podobné ponuky pridali aj ľudia z neďalekých Kapušian a Tulčíka, ale aj z Bohdanoviec pri Košiciach.

Na účte mesta Prešov, zriadenom na pomoc po tragickom výbuchu v bytovke na Mukačevskej ulici, je k sobotnému ránu vyzbieraných už vyše 51-tisíc eur. „Reálne vyzbieraná suma už ale môže byť iná. Víkendové platby totiž budú pripísané na účet až v pondelok,“ uviedol hovorca prešovskej radnice Vladimír Tomek.

Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom plynu v Prešove.

Číslo transparentného účtu: SK90 7500 000­0 0040 0859 1­229

Variabilný symbol: 6122019

Na Facebooku bola zriadená skupina na pomoc ľuďom v súvislosti s tragickými udalosťami v Prešove.

Vysvetlil, že už počas víkendu sa z tohto účtu uvoľnia peniaze potrebné na lieky pre ľudí dotknutých tragickým výbuchom. Tomek vyzval ľudí, ktorí chcú pomôcť, aby využívali výhradne oficiálny účet mesta Prešov, na ktorý dohliada odbor financií a mestského majetku. Na internete sa totiž objavili viaceré čísla, pričom radnica nevie verifikovať finančné zbierky iných súkromných subjektov. Opatrní by mali byť darcovia aj podľa polície, ktorá odporúča poslať peniaze iba na účet, zverejnený na oficiálnej webovej stránke mesta Prešov.

„Momentálne máme našťastie dostatok materiálnej pomoci, nateraz nie je potrebné nosiť ďalšie veci. Po spísaní požiadaviek ľudí postihnutých tragickým výbuchom postupne zverejníme, čo konkrétne je ešte potrebné zabezpečiť,“ zverejnila radnica oznam.

Potraviny, ktoré sa vyzbierali pre obyvateľov... Foto: Pravda (Robo Hakl)
Prešov / potraviny / Potraviny, ktoré sa vyzbierali pre obyvateľov zničených panelákov na Mukačevskej ulici v Prešove

Rodinám pomôže aj Prešovský samosprávny kraj. „Na pondelkové zastupiteľstvo máme prichystaných 50-tisíc eur, ktoré vlejeme do nadácie na podporu rodiny a v krátkom čase na to bude zasadať správna rada, ktorá rozdelí hlavne pre rodiny, ktoré sú postihnuté touto katastrofou tieto finančné prostriedky,“ uviedol župan Milan Majerský.

Mesto Prešov má už v pondelok dostať milión eur, o ktorom rozhodla vláda hlasovaním per rollam. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini a vláda je pripravená túto sumu v prípade potreby navýšiť.

VIDEO: Výbuch plynu pripravil stovky Prešovčanov o bývanie.

Prešovská radnica informovala, že matričný úrad je pripravený pomôcť obyvateľom, ktorým pri výbuchu zhoreli doklady, s vybavením rodných listov.

„Rodné listy bude vydávať v pondelok 9. decembra, pričom uprednostní občanov postihnutých tragédiou. V utorok, kedy bolo plánované jeho zatvorenie z technických príčin, vyjde matričný úrad podľa možností v ústrety dotknutým občanom, a to v čo najväčšej možnej miere,“ informuje mesto na svojej webovej stránke.

Polícia na sociálnej sieti v tejto súvislosti doplnila, že zničené resp. poškodené doklady budú počas stránkových hodín v nasledujúcom týždni prednostne, bez poradového čísla, v zrýchlenej forme a bez poplatku vybavované na klientskom centre Námestie mieru č. 3 v Prešove na pracoviskách č. 6, 7 a 8.

„Poškodení občania, ktorí nemajú trvalé bydlisko na adrese Mukačevská č. 7 v Prešove naviac vyplnia čestné vyhlásenie, v ktorom uvedú okolnosti, za ktorých došlo k zničeniu alebo poškodeniu dokladov – tlačivo im bude poskytnuté na mieste vybavovania dokladov,“ približuje polícia.

Taktiež pozostalým, ak vybavujú matričnú udalosť a pohreb občana, ktorý zomrel a u ktorého občiansky preukaz nebol nájdený, bude bezplatne vystavené potvrdenie o občianskom preukaze platné 7 dní, uzavrela polícia sociálnej sieti.

Arcibiskup Babjak vyhlásil zbierku na pomoc obetiam výbuchu

Pri liturgiách vo všetkých gréckokatolíckych chrámoch prešovského protopresbyterátu sa v nedeľu 15. decembra uskutoční mimoriadna finančná zbierka. Jej výťažok bude určený na pomoc postihnutým pri piatkovom (6.12.) výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove.

V sobotu to na konci svätej liturgie v bazilike minor v Ľutine, ktorú obetoval za duše zomrelých pri nešťastnej udalosti, oznámil prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ.

Za prinavrátenie zdravia pre všetkých zranených a za pokoj, milosti a dary Svätého Ducha pre pozostalých a týmto nešťastím postihnutých sa pri svätej liturgii modlil dekan Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove Peter Šturák. Spolu s nimi koncelebrovalo takmer 20 kňazov.

„Verím, že veriaci v tomto predvianočnom čase budú myslieť na našich bratov a sestry, ktorí stratili svojich blízkych, prišli o strechu nad hlavou a možno v ich očiach je len beznádej. Buďme tí, ktorí im opätovne vlejú nádej do ich života, ukážme ochotné srdce, ktoré sa chce rozdať,“ vyzval veriacich arcibiskup Ján Babjak.

Zároveň apeloval na veriacich, aby aj naďalej vytrvávali v modlitbách za obete tohto nešťastia a v tomto predvianočnom čase Filipovky pamätali na zmysel pokánia v živote kresťana.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #charita #výbuch plynu #výbuch plynu v Prešove #solidárnosť