V Petržalke vychádzajú dvoje noviny, niektorí nedostanú ani jedny

Napriek tomu, že od júla vychádzajú v bratislavskej Petržalke dvoje miestne noviny, do niektorých schránok sa nedostanú ani jedny. A to ani tie, ktoré sa rozhodla vo vlastnej réžii vydávať mestská časť, ktorá nebola dlhšie spokojná s periodikom informujúcim o dianí v najväčšej bratislavskej mestskej časti už 25 rokov. Na nový mesačník vyčlenila tento rok viac ako 20 000 eur.

08.12.2019 18:35
debata (2)

„Noviny sú distribuované cez Slovenskú poštu, ktorá má jediná prístup do brán ku schránkam. Ideálne by bolo, keby mala mestská časť prístup do všetkých brán v Petržalke, ale tento náš úmysel sa zatiaľ nestretol len s pozitívnou odozvou,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Reagovala tak na fakt, že vedenie mestskej časti prišlo v lete s návrhom, ako by chcelo zlepšiť komunikáciu s obyvateľmi a doručovanie rôznych úradných oznamov, s čím mal mať úrad v poslednom období značné problémy.

Na správcov bytových domov sa preto obrátilo so žiadosťou o poskytnutie kľúčov či čipových kľúčov od vchodov. Návrh sa však nestretol s veľkým pochopením, mnohí sa obávali ich možného zneužitia. Miestny úrad poznamenal, že vyhovenie tejto požiadavky bolo dobrovoľné.

Hovorkyňa zároveň poznamenala, že distribúciu mesačníka pravidelne monitorujú a v prípade zistenia zlyhania distribúcie posielajú Slovenskej pošte reklamáciu. Už v minulosti mestská časť informovala, že ak by niektorí občania nedostali do schránok noviny, môžu sa na miestny úrad obrátiť prostredníctvom e-mailovej adresy noviny@petrzalka.sk.

Niektorí obyvatelia taktiež poukazujú na fakt, že hoci sú noviny vydávané začiatkom mesiaca, do schránok im prídu až koncom daného mesiaca. "Termín vydania a distribuovania je štandardne začiatok mesiaca, niekedy sa však termín posúva kvôli dôležitým okolnostiam.

Napríklad v septembri sa čakalo na schválenie parkovacieho systému na miestnom zastupiteľstve," vysvetlila Halašková. Noviny sa však dostali k obyvateľom omnoho neskôr aj v iné mesiace, pričom v novembrovom čísle sa pritom objavil aj článok z roku 2018.

Nové regionálne noviny mali pôvodne začať vychádzať už vlani v septembri, nakoniec mesačník Naša Petržalka spustila mestská časť v lete 2019. O dianí v mestskej časti pritom už viac ako dve desaťročia informujú Petržalské noviny.

Tie však v minulom roku prešli z rúk dovtedajšieho súkromného dodávateľa na inú spoločnosť, a to krátko po zrušení zmluvy s mestskou časťou. Predchádzala tomu neutíchajúca kritika zo strany niektorých miestnych poslancov, ich argumenty vydavateľstvo odmietalo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #noviny