Správca domu tvrdí, že prešovský panelák bol v poriadku

Problém so zápachom plynu sa predseda spoločenstva vlastníkov bytov Mojmír Květoň, ktorý je správcom paneláku na Mukačevskej ulici 7 v Prešove, dozvedel prostredníctvom telefonátov susedov a došla mu aj SMS správa priamo z kotolne. Signalizovala, že bezpečnostný snímač zaznamenal zvýšené hladiny plynu.

09.12.2019 10:00
debata (28)
VIDEO: Správca budovy v čase výbuchu vetral kotolňu

„Utekal som rýchlo zo školy, lebo mi volali susedia. Plyn som už cítil na ulici. Kotolňa však nebola v činnosti, vypla sa okamžite, keď bezpečnostný snímač zaznamenal plyn. Upozorňujúca SMS správa mi prišla o 11.40, vybuchlo to okolo 12.12,“ povedal o kritických momentoch Květoň.

Spomenul, že v kotolni boli viaceré bezpečnostné snímače. „Všetko fungovalo a revízna kontrola sa vykonávala pravidelne každý rok,“ dodal Květoň.

V piatok tesne pred poludním otvoril kotolňu, aby vyvetral. Vyšiel pred dom, keď došlo k detonácii. Je presvedčený, že plyn sa dostal do paneláka inou cestou a predpokladá, že príčinou sú výkopové práce v susedstve domu.

„Určite to nebolo v bytovke. Mali sme ju kompletne po rekonštrukcii, vymenené bolo elektrické vedenie, stúpačky plynu aj vody. Na bytovke je vidieť, že vypadli čelné panely na vyšších poschodiach. Začala dokonca horieť aj vodomerná šachta, kde nebolo nijaké plynové potrubie,“ podotýka správca.

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Ján Goliaš ešte v sobotu uviedol, že viacero stavebných a technických riešení v zničenom paneláku bolo v rozpore s bezpečnostnými predpismi už od roku 2017.

Neboli podľa neho dodržané požiadavky na odvetrávanie či prístupnosť evakuačného schodiska a v poriadku nebol ani stav prívodných šácht. Práve tieto nedostatky mohli spôsobiť, že došlo aj k pádu schodiska. Hasiči sa tak nevedeli rýchlo dostať k jednotlivým bytom a predĺžil sa potrebný čas na evakuáciu.

Mojmír Květoň sa k tejto téme vyjadrovať nechce.

„Naša verzia sa trochu odlišuje. Budem o tom hovoriť pri vyšetrovaní. Všetky práce, ktoré sme vykonali, sme robili s presvedčením, že ich robíme dobre,“ uviedol a dodal, že prijme všetko, čo príde. "Som presvedčený, že chyba nie je na našej strane,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #výbuch plynu #výbuch plynu v Prešove #Mojmír Květoň