Trojica obvinených pôjde do väzby. Spôsobila výbuch prerazená plynová rúra?

Trojica mužov sa pred sudcom priznala, že pri výkopových prácach na Mukačevskej ulici v Prešove v piatok prerazili plynové potrubie. Výbuch a následný požiar zničili vrchné poschodia paneláku. Tragédia si vyžiadala sedem ľudských životov, jedna osoba je ešte stále nezvestná.

09.12.2019 11:58 , aktualizované: 10.12.2019 10:58
debata (468)

Trojicu robotníkov polícia obvinila z trestného činu všeobecného ohrozenia v nedeľu a navrhla ich väzobné stíhanie. Celý deň strávili v priestoroch prešovského okresného súdu, aby si tesne pred 17. hodinou vypočuli, že zostávajú za mrežami. Trojica počas čakania na verdikt nepovedala ani slovo. V prípade dokázania viny im hrozí desaťročný trest.

Video: Právnik Ivan Vanko zastupuje trojicu obvinených z trestného činu všeobecného ohrozenia. Čo sa stalo s plynovým potrubím?

Video

„Odvoláme sa. Sudca pre prípravné konanie neuznal jeden návrh prokuratúry, no uznal kolúznu väzbu. Rešpektujeme to a podali sme sťažnosť. Je tam veľa otáznikov a preto sa nebudem k tomu vyjadrovať,“ uviedol Ivan Vanko, advokát trojice mužov, ktorí pracovali ako živnostníci pre firmu, ktorá si ich objednala. „Priznali, že prerazili to potrubie,“ potvrdil Vanko.

Zle zakreslená plynová rúra

Podľa informácií denníka Pravda sa chyba odvíja od zle zakreslenej plynovej rúry. Práce si objednala Východoslovenská distribučná, a. s., traja obvinení robotníci však dostali túto prácu cez sprostredkovateľa. K dispozícii mali mapu, kde bola zakreslená plynová rúra v inej výške ako v skutočnosti. Pôvodne mali podkopať plynové potrubie, ktoré malo byť v hĺbke 1,1 metra. Preto kopali až do hĺbky 1,6 metra a narazili na plyn.

"Horieť začalo v najvyšších poschodiach a postupne sa to šírilo až dole. Plyn je ľahší ako vzduch a tlačí sa viac hore, čomu nasvedčuje aj celý priebeh katastrofy,“ vysvetlil pre Pravdu Peter Kovalík, hovorca Krajského hasičského zboru v Prešove, že práve preto bola najväčšia deštrukcia na dvanástom, jedenástom a desiatom poschodí a postupne oheň prešiel až do spodnej časti budovy.

Podľa slov hovorcu prešovských hasičov mohlo výbuch spôsobiť hocičo. "Iniciovať ho mohlo čokoľvek. Ak ten plyn bol v rozmedzí dolnej a hornej medze výbušnosti, mohol to spôsobiť zvonček, výťah, cigareta, škrtnutie zápalkou či čímkoľvek na sporáku,“ uviedol Kovalík. Medze výbušnosti predstavujú dolné a horné hraničné koncentrácie zmesí horľavých pár, plynov alebo prachov so vzduchom, medzi ktorými sa táto zmes môže vznietiť – vybuchnúť.

Obvinený v kauze výbuchu plynu v prešovskej...
Obvinený v kauze výbuchu plynu v prešovskej...
+2Obvinení v kauze výbuchu plynu v Prešove.

V pondelok už boli z rozhodnutia krízového štábu z parkoviska pred panelákom vypratané všetky automobily, previezli ich do areálu prešovského dopravného podniku. Aj širšie okolie už začali odpratávať od vecí, ktoré vyleteli počas výbuchu aj do vzdialenosti 150 metrov.

Rovnako sa už na zničený skelet prišli pozrieť odborníci, ktorí majú skúsenosti s búraním objektov. Uvažuje sa o postupnom rozoberaní poškodenej stavby. Či bude zbúraný celý panelák alebo len život ohrozujúce najvyššie 4 podlažia, ešte krízový štáb nerozhodol.

„V prípade bytového domu číslo 7, kde došlo k výbuchu, dôkladne zvažujeme ďalší postup v úzkej spolupráci so statikmi a požiadali sme aj o spracovanie ďalších súdnoznaleckých statických posudkov. Do úvahy prichádzajú viaceré alternatívy, budeme však preferovať také riešenie, ktoré v žiadnom prípade neohrozí zdravie ani životy ľudí. V tejto chvíli je predčasné hovoriť o výstavbe novej bytovky,“ informoval Vladimír Tomek, hovorca mesta Prešov. V prípade potreby zbúrania celého paneláka už majitelia bytov zo spoločenstva vlastníkov bytov s týmto riešením súhlasili.

Video: Pozrite si video, ako vyzerá dianie v Prešove, 4 dni po výbuchu plynu v paneláku.

Video

"Sme v kontakte so správcom tohto bytového domu, aby sme zohľadnili aj názor obyvateľov, ktorí prišli pri tejto tragédii o všetko, čo mali vo svojich bytoch. V neposlednom rade však musíme brať do úvahy aj časové hľadisko, vzhľadom k tomu, že obyvatelia vchodu číslo 9 sa zatiaľ nemôžu vrátiť do svojich bytov,“ dodal Tomek.

V troch ďalších bytovkách, odkiaľ museli vysťahovať ľudí na Mukačevskej 5, 11 a 13 prebiehali v pondelok revízne skúšky. „Ak dopadnú dobre, obyvatelia sa budú môcť vo veľmi krátkom čase nasťahovať späť do svojich bytov,“ konštatoval Tomek. Najhoršie sú na tom obyvatelia Mukačevskej 9, keďže panelák je v tesnej blízkosti poškodenej bytovky.

Video: Z Okresného súdu v Prešove odchádzajú traja obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia, súd ich poslal vo väzby.

Video

Plyn vybuchol v piatok o 12.12 h v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici. Hasiči zasahovali celú noc, požiar zlikvidovali v sobotu ráno. Domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov. Podľa evidencie mesta malo v dotknutom bytovom dome bývať 96 ľudí. V nemocnici ošetrili 17 pacientov, medzi nimi aj jedného z hasičov.

Po výbuchu začnú s postupnou demontážou vrchných poschodí paneláku

S demontážou minimálne štyroch najvyšších poschodí bytovky, v ktorej v piatok (6. 12.) došlo k výbuchu plynu, začnú v najbližších dňoch. Po pondelkovom zasadnutí krízového štábu mesta Prešov to povedal jeho tajomník Peter Kulan.

Podľa Kulana sú vrchné poschodia bytovky v dezolátnom stave, a preto začnú s postupnou asanáciou. „Z nášho pohľadu ohrozujú život a zdravie občanov. Minimálne štyri poschodia musíme dať dole. Následne po ich odstránení sa ukáže čo ďalej, ako sa rozhodneme a ako sa situácia vyvinie, či bude potrebné búrať ďalej, alebo či budú aj nejaké iné možnosti s bytovým domom,“ spresnil Kulan s tým, že na takzvané odstrihávanie jednotlivých panelov použijú ťažkú techniku. S prípravnými prácami plánujú začať v utorok (10. 12.), podľa neho ide o náročný proces najmä z časového hľadiska.

Ako zdôraznil hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, vzhľadom na to, že jedna osoba je nezvestná a mala by sa nachádzať na 12. poschodí, je postupná demontáž najhumánnejším spôsobom.

V pondelok oplotením vytýčili takzvanú bezpečnú zónu okolo bytového domu číslo 7, kde plyn vybuchol. „Máme spracovaný statický posudok a čakáme na spracovanie ďalších posudkov. Chceme vedieť aj názor súdneho znalca v oblasti statiky,“ povedal s tým, že so záchrannými prácami budú pokračovať a v utorok (10. 12.) začnú realizovať násyp v okolí tejto bytovky, ktorý má slúžiť na ochranu inžinierskych sietí v okolí.

K bytovkám boli počas dňa pristavené aj veľkokapacitné kontajnery. Tie mali okrem iného slúžiť aj na úlomky, ktoré sa obyvateľom dostali do bytov po explózii. „Pri prácach im boli nápomocní aj mestskí policajti,“ dodal s tým, že bytovka číslo 9 je naďalej v takzvanej zóne ohrozenia a nie je možné, aby sa do nej v súčasnosti evakuovaní obyvatelia vrátili. Sprístupnená je im len krátkodobo, a to z dôvodu zabezpečenia bytov.

Zdroj: (TASR)

© Autorské práva vyhradené

468 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch plynu v Prešove #obvinení z výbuchu plynu