Obyvatelia prešovského paneláka rozhodli: Dom sa zbúra

Navážaním zeminy sa začali práce na prípravu búrania zničeného paneláka na prešovskej Mukačevskej ulici. Krízový štáb zatiaľ neurčil definitívne, či sa bytovka zbúra kompletne, alebo len štyri vrchné poschodia, kde bolo epicentrum skazy. Vlastníci bytov súhlasia s úplným odstránením bytovky a uvažujú o postavení novej. Na transparentný účet mesta na pomoc ľuďom postihnutých piatkovou tragédiou vyzbierali vyše 2 milióny eur a prerozdelia ich obyvateľom. Vládou poskytnutý milión použije radnica na demontážne práce a na odstraňovanie následkov.

10.12.2019 18:00
debata (9)

Zničený panelák a prípravy na búranie si prišiel pozrieť jeho správca a predseda spoločenstva vlastníkov bytov Mojmír Květoň.

Video: S prípravnými prácami na demontáž dvanásťposchodového paneláku v Prešove sa už začalo. Rozhodné slovo mali aj obyvatelia domu.

Video

„Spoločenstvo nezaniká ani po tejto udalosti. Dali sme súhlas na zbúranie, keď nám statik povedal, že je v nevyhovujúcom stave. Nemá zmysel robiť rekonštrukciu, náklady by boli vyššie, ako výstavba nového domu,“ konštatoval Květoň a poznamenal, že pozemok patrí spoločenstvu a je vysporiadaný. „Musíme združiť prostriedky a zistiť možnosti, až potom sa rozhodneme, či do toho pôjdeme,“ dodal Květoň.

Demontovať sa už začalo

Nákladné automobily už privážajú k torzu bytovky zeminu, aby pripravili priestor na búranie. „Potrebujeme vytvoriť ochrannú zónu po obvode bytového domu a naviezť na toto miesto kamenivo do výšky dvoch metrov,“ spresnil hovorca mesta Vladimír Tomek a dodal, že aktuálne je potrebné vytýčenie a zabezpečenie všetkých sietí pod zemou a prekrytie kanálov.

„Začíname s prípravnými prácami na demontáž vrchných poschodí bytového domu. Tento spôsob je najvhodnejší z bezpečnostného hľadiska, aby neboli ohrozené okolité domy a ich obyvatelia, a taktiež z humánneho hľadiska, nakoľko jedna osoba je naďalej nezvestná. Pri postupnej demontáži najvyšších poschodí zároveň odkryjeme priestor a uľahčíme tak prácu záchranným zložkám pri hľadaní nezvestnej osoby,“ doplnil Tomek.

Sudca pre pripravené konanie prešovského okresného súdu v pondelok rozhodol, že živnostníci Ján (31) a bratia Marek (30) a Ondrej (28), ktorých vyšetrovateľ obvinil z trestného činu všeobecného ohrozenia a hrozí im za to až 10 rokov väzenia, zostanú za mrežami. Uznal požiadavku prokurátora na kolúznu väzbu, teda aby nepôsobili na spoluobvinených alebo na svedkov, či marili dôkazy. Podľa ich advokáta Ivana Vanka priznali prerazenie potrubia, no v prípade je podľa neho veľa otáznikov.

Výbuch plynu v bytovom dome v Prešove.
Prešovskú bytovku po výbuchu plynu zachvátili...
+33Prešovskú bytovku po výbuchu plynu zachvátili...

Podľa informácií denníka Pravda mali mať robotníci zakreslenú plynovú rúru v inej výške, ako sa napokon nachádzala, a to až o pol metra. Robotníci pracovali na výkopových prácach pre zmluvnú dodávateľskú firmu, ktorá mala vykonať prípravné práce potrebné pre začatie stavby spoločnosti Východoslovenská distribučná (VSD). Tá naplánovala v tejto lokalite rekonštrukciu nízkonapäťového elektroenerge­tického vedenia.

„VSD odovzdala dodávateľovi prác stavenisko začiatkom septembra tohto roku. Kompletnú našu projektovú dokumentáciu vrátane vyjadrení dotknutých organizácií sme dodávateľovi odovzdali pri preberaní staveniska, takisto vyjadrenia správcov sietí,“ informovala Andrea Danihelova, hovorkyňa VSD.

Výkop mal byť robený ručne

Spoločnosť SPP – Distribúcia potvrdila, že dodávateľská spoločnosť požiadala spoločnosť o vytýčenie osi plynovodu na Volgogradskej ulici a následne aj na Mukačevskej ulici. „V rámci vytyčovania bola farbou vyznačená os plynovodu a odhadovaná hĺbka jeho uloženia v rozmedzí 0,7 až 1,3 metra,“ uviedol Milan Vanga, manažér externej komunikácie SPP – Distribúcia, a dodal, že toto rozmedzie ráta s možnými terénnymi zmenami a zákon o energetike upravuje veľkosť ochranného pásma a podmienky činnosti v ňom.

„V zmysle zákona o energetike je ochranné pásmo plynovodu miestnej siete stanovené na jeden meter na každú stranu od osi jeho uloženia. Jeho zachovanie alebo porušenie je predmetom vyšetrovania. V dokumentácii z vytýčenia sme uviedli, že všetky zemné práce vo vzdialenosti menšej ako 1,5 metra od vytýčených vysokotlakových plynovodov a jeden meter od vytýčených plynovodov miestnej siete je nutné vykonať výhradne ručne,“ poznamenal Vanga. Zachovanie alebo porušenie tejto požiadavky je predmetom vyšetrovania.

„Vzhľadom na v súčasnosti ešte neukončené vyšetrovanie sa nedá vylúčiť žiadna príčina explózie zemného plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici 7. V súvislosti s vyšetrovaním nedisponujeme overenou informáciou o spôsobe a rozsahu nahláseného a potvrdeného poškodenia plynovodu pretláčacím mechanizmom spoločnosti, ktorá v mieste realizovala stavebnú činnosť. Rovnako nedisponujeme ani overenou informáciou o miere vplyvu úniku plynu z poškodeného uličného plynovodu na explóziu v bytovom dome,“ dodal Vanga.

Novoročný ohňostroj nebude

„Môžeme potvrdiť, že mesto Prešov sa rozhodlo, že novoročný ohňostroj 31. decembra nebude. Vyčlenených na to bolo 2 500 eur,“ uviedol hovorca Vladimír Tomek. Radnica aj zvažuje, že tieto peniaze poputujú na zriadený účet, kde ľudia môžu zasielať peniaze pre postihnutých ľudí, treba to však legislatívne vyriešiť.

Správa poteší mnohých Prešovčanov, ktorí na sociálnej sieti požadovali takýto krok. „Kúpte si prskavky, sviečku, čokoľvek, čo nerobí hurhaj, ak to potrebujete. Ľuďom z bytovky výbuchy a ohňostroje pripomenú len to, čo im zmenilo životy a čo vtlačilo do ich životov pečať strachu, úzkosti a obáv, čo bude ďalej,“ znelo vo výzve na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Panelák #búracie práce #výbuch plynu v Prešove