Sezóna lovu vlkov sa končí, kvóta sa už vyčerpala

Sezóna lovu vlkov sa končí. Kvóta na odlov 35 vlkov dravých v poľovníckej sezóne 2019/2020 sa už vyčerpala, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) preto dnes o 12:00 zastavilo lov vo všetkých poľovníckych revíroch.

12.12.2019 17:31
vlk TANAP lov poľovníctvo Foto:
Sezóna lovu vlkov sa končí. Kvóta na odlov 35 vlkov dravých v poľovníckej sezóne 2019/2020 sa už vyčerpala.
debata (13)

Proti strieľaniu vlkov protestovali ochranári, s povolením lovu nesúhlasilo ani ministerstvo životného prostredia. Internetovú petíciu za zastavenie poľovačiek podpísalo viac než 100-tisíc občanov.

„O zastavení lovu ministerstvo bezodkladne informuje okresné úrady, Úrad lesného hospodárstva a poľovníctva Ministerstva obrany SR a Štátnu ochranu prírody SR. Žiadame okresné úrady, pozemkové a lesné odbory, aby bezodkladne o zastavení lovu vlka dravého upovedomili všetkých užívateľov poľovných revírov vo svojej územnej pôsobnosti,“ uviedol Peter Kicko, generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV.

SaS žiada zaradenie vlka medzi celoročne chránené živočíchy

Opozičná strana SaS sa pripája k otvorenej výzve 28 mimovládnych organizácii, ktorá žiada o zaradenie vlka medzi celoročne chránené živočíchy. Informovala o tom hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

„Táto výzva je o to naliehavejšia po medializovaných informáciách ochranárov o odstrele päťčlennej vlčej rodiny v Chočských vrchoch. Je neprijateľné, aby ministerstvo pôdohospodárstva povolilo lov a stanovilo kvótu, hoci boli proti zástupcovia ministerstva životného prostredia a Štátnej ochrany prírody SR. Aj na tomto príklade sa ukazuje, ako je ministerka Gabriela Matečná (SNS) hluchá voči volaniu ochranárov. Navyše, je veľmi otázne, na základe akých kritérií si ministerstvo určí kvóty na odstrel a či len neplní záujmy nejakých jednotlivcov,“ uviedla poslankyňa Národnej rady SR za SaS Anna Zemanová.

Strana SaS verí, že aj vďaka petícii, ktorú podpísalo už vyše 100 000 ľudí, a verejnému tlaku, budú vypočuté odborné argumenty ochranárov. „Nestačí len aktuálne zastavenie lovu vlka. Je v záujme celej verejnosti, aby bol vlk chránený celoročne, keďže jeho populácia pozitívne vplýva na diverzitu a produktivitu ekosystémov, zvlášť na vegetáciu a obnovu lesa. Nesmieme tiež zabúdať, že práve vlky dokážu prirodzeným spôsobom eliminovať choré a slabé zvieratá a tým regulovať ich počet,“ uzavrela Zemanová.

Stav populácie vlka je vraj priaznivý

Podľa ministerstva pôdohospodárstva je stav populácie vlka dravého na Slovensku priaznivý. Jeho populácia sa zvyšuje a rozširuje sa aj územie jeho výskytu. To, že lov neohrozuje jeho populáciu, potvrdila vo svojom novembrovom stanovisku aj Európska komisia (EK). So stanoviskom sa stotožňujú aj poľovníci.

Opačný názor zastáva Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP), ktoré presadzuje zavedenie nulovej kvóty na odlov vlka dravého. „Ministerstvo a naši štátni ochranári už druhý rok presadzujú nulové kvóty na odstrel vlka dravého. Faktom ostáva, že kvóty určuje pracovná skupina na agrorezorte. V nej okrem štátnej ochrany prírody, ministerstva, neziskového sektora sú zástupcovia agrorezortu, poľnohospodárov či okresných úradov. Aj keď sa pre tento rok určila nižšia kvóta, sme presvedčení, že mala a do budúcna má byť nulová kvóta. Ide o krásne tvory, ktoré plnia dôležitú úlohu v našich lesoch,“ vyhlásil hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák. Na strane MŽP stoja aj ochranári a časť verejnosti.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vlk #lov #TANAP #poľovníctvo