Demolačný stroj dorazil na Mukačevskú ulicu

Demolačný stroj priviezli na prešovskú Mukačevskú ulicu kamióny z českého Kladna. Do nedele by mal byť zložený, aby sa hneď skraja budúceho týždňa začalo s búracími prácami.

13.12.2019 09:09 , aktualizované: 18:33
debata (116)

VIDEO: Pozrite si vo videu, ako demolačný stroj privážajú na Mukačevskú ulicu. Zdroj: TASR

Video

Zatiaľ ešte nepadol verdikt, či stavbári rozoberú celý panelák, ktorý zničil výbuch plynu a požiar minulý piatok 6. decembra. Tragédia si vyžiadala sedem obetí, ôsma osoba je dosiaľ nezvestná. Zatiaľ sa ráta s odstránením najvyšších štyroch podlaží 12-poschodovej bytovky. Demolovací stroj, vážiaci viac ako 200 ton, je jediný v okolitých krajinách, ktorý vie s nožnicami pracovať aj vo výške 68 metrov.

Stavebná komora SR sa zastala troch robotníkov, ktorí sú obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia. Jej predstavitelia podali trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zvlášť závažného trestného činu na neznáme osoby, ktoré pravdepodobne zanedbali svoje povinnosti pri výkone svojej práce a funkcie, čím mohli spôsobiť usmrtenie ľudí, ujmu na zdraví a majetku. Prešovský policajný vyšetrovateľ Jána R. (31) a bratov Marka T. (29) a Ondreja T. (28) obvinil, že po prerazení potrubia zemného plynu, ktorý začal unikať, ktoré viedlo do paneláka Mukačevská 7, až do jeho výbuchu, čo predstavovalo približne 30 minút, nekontaktovali plynárov alebo záchranné zložky.

„Požadujeme zodpovedanie mnohých otázok, ktoré sa týkajú postupov zo strany jednotlivých firiem, úradov, ale aj spoločenstva vlastníkov bytov,“ dôvodí prezident komory Ivan Pauer. Uviedol, že je všeobecne známe, že systémom podvrtávania, pretláčania otvorov v zemi ľudovo nazývaným „krtkovanie“ sa občas stáva, že bez vplyvu operátora zariadenia pretláčacia hlavica po náraze na tvrdú prekážku nekontrolovane zmení smer, čo sa mohlo stať aj v tomto prípade. Spoločnosť SPP – distribúcia sa pre Pravdu vyjadrila, že ochranné pásmo plynovodu miestnej siete je stanovené na jeden meter od osi jeho uloženia.

„Pre zaistenie najvyššej miery bezpečnosti sme v dokumentácii k vytýčeniu zdôraznili, že všetky zemné práce vo vzdialenosti menšej ako jeden meter od vytýčených plynovodov miestnej siete je nutné vykonať výhradne ručne. Zároveň sme spoločnosť v rovnakom dokumente upozornili, že poškodením plynového zariadenia môže dôjsť k spáchaniu trestného činu všeobecného ohrozenia,“ uviedol Milan Vanga, manažér externej komunikácie SPP – distribúcia. Doplnil, že v dokumentácii uviedli aj číslo na poruchovú linku.

„Mohlo sa stať aj to, že plynové potrubie nebolo tak uložené, ako to niekto deklaroval pri vyjadrovaní k projektovej dokumentácii, prípadne chybne zakreslil do projektovej dokumentácie. Taktiež sa mohlo stať, že pred začatím pretláčania boli podzemné rozvody chybne identifikované a vytýčené. To sú činnosti, za ktoré by robotníci obsluhujúci stroj nemali niesť zodpovednosť,“ doplnil Pauer.

Traja muži sa priznali, že prerazili plynovú rúru, no podľa nich bola o pol metra nižšie, ako mala byť podľa ich informácií. Oslovený súdny znalec z odboru plynárenstvo, ktorý nechcel byť menovaný, ako aj Pauer uviedli, že toto tvrdenie mužov môže byť pravdivé. „Pri vytýčení sa síce stanoví hĺbka, no môže ísť o skreslenú informáciu. Už som to v praxi zažil,“ uviedol súdny znalec.

Vanga však upozorňuje, že stavebnej spoločnosti na základe jej žiadosti v rámci vytyčovania farbou vyznačili os plynovodu a v dokumentácii uviedli aj hĺbku jeho uloženia v rozmedzí 0,7 až 1,3 metra.

„V tomto štádiu vyšetrovania sa nebudeme vyjadrovať k priebehu vyšetrovania ani jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ informoval prešovský krajský policajný hovorca Igor Pavlik.

Video: Pozrite sa na demolačný stroj, ktorý zbúra prešovský panelák doničený výbuchom plynu a požiarom v piatok 6. decembra.

Video

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #demolácia #výbuch plynu v Prešove