V Košiciach zomrel muž po páde na zľadovatenom chodníku

Silný opuch mozgu s následným krvácaním utrpel 59-ročný Jozef Lipták, ktorý sa minulý týždeň v piatok pošmykol na zľadovatenom chodníku v tesnej blízkosti budovy košického magistrátu. Zraneniam aj napriek operácii v pondelok podľahol. Muž spadol na chodníku, o ktorý sa stará bytový podnik. Jeho syn podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, mesto sa obraňuje, že chodník bol posypaný, no skoro ráno.

16.01.2020 00:00
debata (79)

VIDEO: Pád na zľadovatenom chodníku mal tragické následky.

Video

„Otec išiel v piatok okolo obeda odniesť faktúru za služby hasičskej dychovej hudby, ktorej bol členom. Pred magistrátom sa pošmykol na ľade a udrel si hlavu. Bol hospitalizovaný, v noci ho operovali a uviedli do umelého spánku. V pondelok celý boj ukončil. Diagnóza nebola priaznivá, mal silný opuch mozgu s následným krvácaním,“ hovorí zdrvene jeho syn Matej Lipták. „V piatok večer som za ním ešte bol v nemocnici, bol pri vedomí, ale o úraze sme sa nerozprávali,“ doplnil.

Prijatie pacienta v piatok potvrdila hovorkyňa Fakultnej nemocnice L. Pasteura Ivana Vaněková. „Pacient v piatok utrpel zranenie hlavy, podstúpil operáciu a následne bol hospitalizovaný na áre," informovala Vaněková a dodala, že muž bol v kritickom stave, napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. „V pondelok muž zraneniam podľahol,“ dodala Vaněková.

Syn podal trestné oznámenie

Matej Lipták podal na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. „Je to nešťastná tragická náhoda. Neviem, či je za to niekto zodpovedný, ale ak je, nech to vyriešia orgány činné v trestnom konaní. Ide o to, aby sme občania v druhom najväčšom meste mali posypané chodníky a vyvarovali sa takýchto zranení, ktoré môžu mať katastrofálne následky,“ konštatoval Lipták, podľa ktorého bolo dosť času, aby bol chodník posypaný. „Je to pri magistráte, kde sa denne premelie plno ľudí,“ doplnil Lipták.

Jozef Lipták Foto: reprofoto FB/Kovačevičová
Jozef Lipták Jozef Lipták

Jozef Lipták pracoval vyše tridsať rokov ako hasič záchranár, za sebou mal 78 bezplatných odberov krvi a vo výsluhovom dôchodku sa jeho koníčkom stal hasičský dychový súbor, pre ktorý robil manažéra. „Po jeho smrti sme súhlasili s darovaním orgánov. Máme informáciu, že darovali dve obličky. Dúfajme, že niekomu zachránili život,“ verí syn.

Chodník bol posypaný, no skoro ráno

Vedenie Košíc vyjadrilo úprimnú sústrasť rodine obete tragédie. Rešpektuje želanie rodiny pozostalého a zatiaľ nebude medializovať informácie ohľadom tejto udalosti. Magistrát má v správe 375 kilometrov chodníkov, no v rámci zimnej údržby sa stará o 232 kilometrov. Pri ostatných umiestnil tabuľky s oznamom, že nie sú v zime udržiavané. Tragická nehoda sa stala na chodníku, ktorý je udržiavaný.

„Chodník, na ktorom sa táto nešťastná udalosť stala, spravuje Bytový podnik mesta Košice. Miesto úrazu bolo vo štvrtok 9. januára posypané päťkrát a v piatok dvakrát. Pred tragédiou to bolo naposledy o pol siedmej ráno,“ uviedol Vladimír Fabian, hovorca košickej radnice. Doplnil, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie okolností a príčin tejto tragédie je predčasné robiť unáhlené závery a obviňovať za jej spôsobenie vedenie mesta Košice.

„Mesto má poistené všetky chodníky. Ak dôjde k úrazu, môže človek podať podnet na prešetrenie udalosti. V prípade, že sa potvrdia okolnosti a môže za to mesto, postupovať sa bude podľa bežných postupov poistnej udalosti,“ doplnil Fabian. Kontrolu čistenia chodníkov robí mestská polícia a pracovníci mesta Košice. Zimná údržba sa v Košiciach vykonáva podľa harmonogramu schváleného mestom, v ktorom je určená časová a vecná postupnosť zabezpečovania zimnej údržby na chodníkoch a spevnených plochách.

V Košiciach nemusia patriť všetky chodníky pod správu magistrátu. Časť menších mestských častí si spravuje komunikácie vo vlastnej réžii, ďalšie chodníky patria firmám alebo súkromným osobám.

Odporúčania záchranára

Známy záchranár a špecialista na urgentnú medicínu Viliam Dobiáš odporúča, aby svedkovia pádu išli k postihnutému človeku a okamžite sa ho pýtali, aké má ťažkosti a čo ho bolí.

„Pokiaľ má zranenú hornú končatinu, treba zistiť, či ňou vie hýbať. Ak ho to pri pohyboch veľmi bolí, nejako to treba znehybniť. Ak ide o dolnú končatinu a nemôže ňou hýbať alebo je veľmi bolestivá, treba nechať človeka ležať na zemi, niečím ho podložiť, aby sa nepodchladil, a nehýbať ním,“ radí Dobiáš.

Okamžite treba kontaktovať záchrannú službu, podobne ak si človek pri páde na zľadovatenom chodníku udrie hlavu. „Treba zistiť, či vie opísať, čo sa stalo a ako. Pri náraze hlavy môže vzniknúť otras mozgu. Najtypickejším príznakom, čo vie zistiť aj laik, je spätná strata pamäti, pretože človek si nepamätá, čo sa stalo, vie len, že spadol. Je dezorientovaný,“ dodal Dobiáš.

Odporúčania právnika

Advokát Roman Frnčo radí, aby si človek, ktorý spadne na zľadovatenom chodníku, urobil minimálne fotografie, v akom stave bol chodník v čase úrazu. Netreba hneď ísť na políciu, treba primárne osloviť správcu komunikácie, teda chodníka.

„Takýto človek má nárok na náhradu škody. Treba osloviť mesto alebo obec a písomne požiadať o nárok na náhradu škody spôsobenej neupravenou miestnou komunikáciou. Ak mesto porušilo povinnosť a je poistené, je zo zákona povinné uhradiť škodu,“ poznamenal Frnčo. Poisťovňa okrem fotografií bude požadovať lekársku správu. Ak samospráva nemá uzavretú poistku, musí škodu poškodenému uhradiť z vlastných prostriedkov.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #zimná údržba