Autobusy v Banskobystrickej župe by mali od pondelka znovu jazdiť

Po vyčerpávajúcich rokovaniach sa črtá dohoda, ktorá by od pondelka mala zabezpečiť dopravu v Banskobystrickom kraji v plnom rozsahu.

26.01.2020 13:22 , aktualizované: 15:25
debata (191)

Vicežupan Ondrej Lunter dnes oznámil, že krízovú situáciu s prímestskou dopravou sa snažia riešiť v spolupráci so starostami tak, aby v pondelok ráno bola v celom kraji obnovená.

Vyhlásil to krátko potom, ako sa vrátili, spolu s predsedom kraja Jánom Lunterom, z rokovania v Banskej Štiavnici. „Tam sme sa so Združením miest a obcí Slovenska dohodli, že my, ako samosprávny kraj, uhradíme všetky náklady, ktoré im vzniknú v režime, kde oni nájdu alternatívnu dopravu,“ povedal s tým, že sa podarilo vytvoriť dohodu trojstranného vzťahu.

Video: Banskobystrický vicežupan Ondrej Lunter vysvetľuje, že kraj bude obciam a mestám preplácať faktúry za dopravu, ktorú si zaobstarajú vo vlastnej réžii.

Video

Župa v nej deklaruje, že na pondelňajšom rokovaní zastupiteľstva schvália uznesenie, podľa ktorého budú hradiť všetky náklady, ktoré vzniknú ZMOS-u pri nahrádzaní dopravy. „Zároveň sa ZMOS dohodlo so SAD Zvolen na tom, že linky obnovia v plnom rozsahu tak, ako jazdili do piatku,“ objasnil.

Veľmi sa vraj z toho teší, lebo ak to vyjde, obyvatelia budú mať obnovenú dopravu v okresoch Žarnovica, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Brezno. Podobné podmienky chcú vyrokovať tiež pre okresy Banská Bystrica, Krupina, Detva, Zvolen a Veľký Krtíš.

„Kompenzácia samosprávam nás vyjde úplne rovnako ako keby sme išli podľa doteraz platných podmienok medzi nami a dopravcom. Čiže v cenových reláciách, ako ich dopravca odhadol minulý rok v septembri,“ vysvetlil Lunter mladší.

Zároveň zdôraznil, že neexistuje žiadny dôvod – ekonomický ani zákonný, aby sa ocitli v krízovej situácii. „Dopravcu sme aj v sobotu písomne informovali o tom, že všetky jeho požiadavky, ktoré formuloval v piatok, sme naplnili. Všetky tie, ktoré čakajú na rozhodnutie súdu, uložíme do notárskeho depozitu, aby v momente, keď bude rozsudok právoplatný, uhradíme časť týchto záväzkov a prídu mu na účet,“ doplnil.

Lunter starší zopakoval, že zastavenie dopravy zo strany SAD Zvolen je v celom rozsahu nezákonné. „Neexistuje žiadny právny základ, prečo by nemala jazdiť,“ podotkol s tým, že víkendový právny stav bol rovnaký ako vlani v novembri, decembri či v auguste. Dopravca podľa neho svojvoľne neplní záväzky. Východisko vidí v návrhu dohody, ktorú mu teraz ponúkajú.

Jej podstatu tvorí niekoľko bodov – vysporiadanie všetkých pohľadávok, ktoré môžu, v zmysle zákona, hneď uhradiť, vysporiadanie všetkých pohľadávok, akonáhle rozhodne súd, že tak môžu urobiť, obnovenie dopravy a okamžité transparentné rokovanie o novej zmluve. „Verejne vyzývame predstaviteľov SAD Zvolen, aby prišli k rokovaciemu stolu a túto dohodu podpísali. Ak na to nepristúpia, očakávame, že štátne orgány nastolia vládu zákona, aby v Slovenskej republike prestala panovať svojvôľa,“ uzavrel.

Autobusové stanice boli v nedeľu ešte stále prázdne. Pani Alica márne čakala v Banskej Bystrici na spoj do Badína. Neprišiel ani desať minút po termíne, ktorý stále svietil na informačnej tabuli. „Vrátim sa domov, iné mi nezostáva,“ podotkla. „Mne to až také veľké problémy nespôsobuje, keďže nemusím dochádzať za prácou. Kvôli ostatným ľuďom ale dúfam, že sa tento problém vyrieši a zajtra to už bude v poriadku,“ dodala optimisticky.

Video: Prímestské autobusy v banskobystrickej župe nejazdili ani v nedeľu napoludnie.

Video

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Lunter #SAD Zvolen #doprava v BSK