Odvolali mimoriadnu situáciu v Prešove

Mimoriadnu situáciu odvolala v utorok 18.februára primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, ktorá bola predsedníčkou krízového štábu.

18.02.2020 18:10
vplyn Prešov Foto: ,
Pozostatok z dvanásťposchodového paneláku, ktorý 6. decembra 2019 zničil výbuch plynu a následný požiar. Dom museli zbúrať.
debata (7)

„Mimoriadna situácia na území mesta Prešov bola vyhlásená dňa 6.decembra 2019 o 12:35 hodine a odvolaná 18.februára o 17. hodine, a to z dôvodu, že pominuli všetky okolnosti ohrozujúce život, zdravie a majetok občanov a životné prostredie. Mimoriadna situácia súvisela s tragickým výbuchom plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici,“ informoval Vladimír Tomek, hovorca prešovskej radnice.

Bezprostredne po výbuchu sa začali vykonávať záchranné práce za účelom odstránenia následkov mimoriadnej udalosti. V súčasnosti sú všetky záchranné práce ukončené. „Mesto Prešov aktuálne čaká na dodanie faktúr od subjektov, ktoré sa podieľali na záchranných prácach. Následne budú všetky predmetné faktúry predložené na proces verifikácie Okresnému úradu v Prešove.

Pri výbuchu plynu na Mukačevskej ulici 6.decembra 2019 prišlo o život sedem ľudí, jedna je stále nezvestná. V polovici januára na skládke, kde sa odvážala sutina domu, sa pravdepodobne našli telesné pozostatky nezvestnej ženy. Polícia túto správu nepotvrdila, no dcéra nezvestnej ženy potvrdila, že absolvovala prišla odber DNA vzoriek a čaká na výsledky.

Na skládku bolo vyvezených Viac ako 8700 ton sutiny a doteraz v nej našli robotníci niekoľko osobných vecí a šperkov, ktoré odovzdali polícii, ktorá celý priestor stráži a dohliada nad prácami.

Prešovská radnica okamžite zverejnila číslo oficiálneho účtu, kde sa do 31.januára, kedy sa zbierka ukončila, vyzbieralo viac ako 5 miliónov eur. Z týchto peňazí už bolo ľuďom dotknutým výbuchom plynu v tejto bytovky, bolo prerozdelených dokopy 593 500 eur. Zo zvyšných 4,4 milióna sa do konca februára rozdelia medzi vlastníkov bytov na Mukačevskej 7 pomerne, v závislosti od rozlohy pôvodných bytov v metroch štvorcových.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch plynu v Prešove