Polícia v kauze výbuchu plynu v Prešove obvinila ďalších ľudí. Hrozí im doživotie

V piatok 21. februára vyšetrovateľ vzniesol ďalšie dve obvinenia v prípade výbuchu plynu v prešovskom paneláku. Od decembra sú vo väzbe traja robotníci, ktorí vlani 6. decembra prerazili potrubie zemného plynu pri paneláku. Všetkých päť osôb je obvinených z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia.

22.02.2020 14:32 , aktualizované: 23.02.2020 17:41
vybuch plynu v Prešov, odpratavanie, demolacia... Foto: ,
Odpratávanie sutín po demolácii paneláku, ktorý 6. decembra zničil výbuch plynu a následný požiar. Prešov, Mukačevská ulica 7, 20. 12. 2019.
debata (48)

„Je vedené trestné konanie v súvislosti s vyšetrovaním obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia so spôsobením smrti viacerých osôb a škody veľkého rozsahu voči piatim obvineným,“ informovala polícia na sociálnej sieti. V prípade dokázania viny im súd môže udeliť tresty v rozmedzí 20 až 25 rokov, ale aj doživotie.

Obvinenými by mali byť podľa informácii Pravdy aj stavbyvedúci, ktorých polícia vypočúvala bezprostredne po výbuchu a požiari paneláka na Mukačevskej 7 v Prešove. Vtedy však boli obvinení iba traja živnostníci z Kojšova a Gelnice. Prerazili totiž potrubie zemného plynu, ktoré viedlo do domu. Plyn unikol do jeho priestorov, vznietil sa a výbuch prakticky zničil najvyššie poschodia paneláka.

Polícia robotníkov viní, že od chvíle prerazenia potrubia do momentu výbuchu, teda približne pol hodiny, neurobili nič, aby odvrátili nebezpečenstvo vznietenia a výbuchu plynu, nezavolali na integrovaný záchranný systém, poruchovú linku plynárov a ani nevyzývali obyvateľov, aby dom opustili.

Vyšetrovateľ pravdepodobne navrhne pre dvoch nových obvinených väzobné stíhanie.

Pri výbuchu plynu na Mukačevskej ulici 6.decembra 2019 prišlo o život sedem ľudí, jedna je stále nezvestná. V polovici januára na skládke, kam bola odvážaná sutina, sa pravdepodobne našli telesné pozostatky nezvestnej ženy z najvyššieho poschodia domu. Polícia túto správu nepotvrdila, no dcéra nezvestnej ženy potvrdila pre Pravdu, že absolvovala odber DNA vzoriek.


VIDEO: Pozrite sa, ako výbuch plynu a požiar zničili panelák na Mukačevskej 7 v Prešove. Zachytili sme moment výbuchu, ničivý požiar, búranie i posledný odvoz sutín.
Video

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch plynu v Prešove