Bratislavský samosprávny kraj zvyšuje preventívne opatrenia kvôli koronavírusu

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zvyšuje preventívne opatrenia proti koronavírusu. V dnešnej tlačovej správe o tom informovala vedúca tlačového oddelenia BSK Veronika Beňadiková.

28.02.2020 15:21 , aktualizované: 21:35
DOPRAVA: Kontrola zdravia cestujúcich na... Foto: ,
Cestujúci si dezinfikujú ruky počas kontroly postupov a práce hygienikov rezortu dopravy ministrom dopravy a výstavby SR v príletovej hale na Letisku M. R. Štefánika. 28. február 2020.
debata (75)

„Na dnešnom zasadnutí Krízového štábu BSK prijal predseda Juraj Droba viaceré bezpečnostné preventívne opatrenia, ktoré by mali znížiť riziko prenosu koronavírusu v zariadeniach patriacich pod župu a rovnako tak aj v prímestských spojoch,“ uvádza sa v správe.

Kraj dnes odporučil všetkým svojím zariadeniam zvýšiť bezpečnostné opatrenia v súvislosti s vírusom. V školách pribudnú dezinfekčné prostriedky, budú zvýšené aj preventívne hygienické opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb. „V nich navyše kraj odporučil riaditeľom zvážiť úpravu návštevných hodín. Rovnaké odporúčanie dostali aj riaditelia divadiel, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK,“ informuje kraj. „Všetky naše opatrenia majú v tejto chvíli len odporúčací charakter. Nechceme šíriť paniku, no prevencia je na mieste. Už dnes pristupuje bratislavská župa k zdvojnásobeniu počtu dezinfikovaných autobusov, ktoré jazdia na prímestských linkách," uviedol predseda BSK.

Bratislavský kraj v spolupráci s dopravcom Slovak Lines od dnešného dňa zvyšuje početnosť dezinfekcie prímestských autobusov. "V tejto chvíli je dezinfikovaných 130 autobusov vrátane klimatizácie a kúrenia. Tyče na držanie v spojoch sú potiahnuté špeciálnym polymérom, ktorý neutralizuje vírusy a baktérie. Dôkladná dezinfekcia trvá až šesť hodín, a z bežne vyčistených dvoch autobusov denne zvyšujeme kapacity na päť dôkladne vydezinfikovaných autobusov denne,“ uzavrel Droba.

Polícia zastavuje od piatka večera náhodne vybrané auta na hraničných priechodoch Berg a Kittsee.

Video

Na hraničných priechodoch realizujú infokampaň o koronavíruse

Na vybraných hraničných priechodoch na území Bratislavského kraja sa v piatok vo večerných hodinách začala informačná kampaň v súvislosti s koronavírusom. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

„Výkonné zložky Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Bratislave poskytujú súčinnosť a asistenciu zložkám Ministerstva vnútra SR, a to Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ, Hasičskému a záchrannému zboru, manažmentu krízového riadenia a mimorezortným subjektom, dobrovoľníkom a pracovníkom Červeného kríža pri informačnej kampani na vybraných hraničných priechodoch,“ uviedla polícia.

VIDEO: Na letiskách sa začalo s meraním teploty pasažierov.
Video

Polícia upozorňuje na falošné SMS správy o evakuácii pre koronavírus

Polícia SR upozorňuje na nepravdivé SMS správy, ktoré sa majú týkať evakuácie obyvateľstva pre nový koronavírus. Informuje o tom na sociálnej sieti.

„Ak ste sa stretli s takouto SMS správou, je falošná. Zo správy má vyplývať, že Ministerstvo vnútra (MV) SR má organizovať evakuáciu z dôvodu rozšírenia koronavírusu a máte sa dostaviť na určené miesto,“ uviedla polícia pričom zdôrazňuje, že ide o hoax.

Policajtom malo podľa ich vyjadrení MV SR potvrdiť, že takéto správy nerozosielalo a telefónne číslo je falošné. Pripomínajú, že na Slovensku zatiaľ nebol potvrdený ani jeden prípad tohto ochorenia.

Ako dodali, v predmetnej veci už bolo podané trestné oznámenie a senickí policajti už začali trestné stíhanie pre trestný čin šírenia poplašnej správy.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koronavírus