V Rajci vyskladnili rúška zo skladov Civilnej ochrany

Na Mestskom úrade v Rajci rozdávajú nielen doma vyrobené rúška, ale aj staré zásoby celotvárových rúšok zo skladov Civilnej ochrany.

27.03.2020 06:00
Rajec, maska, koronavírus Foto: ,
Celotvárové ochranné rúško OR–1 vyskúšal aj primátor Rajca Milan Lipka.
debata (56)

VIDEO: Desiatky rokov boli v skladoch, teraz môžu pomôcť pri boji s koronavírusom. Primátor Lipka o maskách zo skladov.

Video

„Mysleli sme si, že to budú nejaké respirátory,“ hovorí primátor Rajca Milan Lipka. V sklade však našli stovky textilných celotvárových rúšok. Na prvý pohľad nevyzerajú vábivo, skôr naopak, sú tak trochu strašidlené, ale sú pohodlné.

„Zisťovali sme na Okresnom úrade v Žiline, či masky môžeme použiť. Povedali nám, že teraz je presne tá situácia, kedy ich môžeme použiť a vraj ich majú ešte viac. No tak sme ich prijali, nech už vyzerajú akokoľvek. Účel plnia, chránia aj oči, čo je výhodou,“ doplnil Lipka.

Takže samospráva má k dispozícii takmer štyritisíc kusov týchto ochranných rúšok pre 5 800 obyvateľov. Lipka dodal, že ak nebudú stačiť šité rúška, budú obyvateľom ponúkať aj staré zásoby zo skladov Civilnej ochrany.

Celotvárové ochranné rúška OR-1 sú podľa manuálu určené "pre ochranu obyvateľstva za účelom ochrany očí, dýchacích ciest (nosnej a ústnej dutiny) najmä pred pôsobením bakteriologických a biologických nebezpečených látok (mikroorganizmov), ako sú: baktérie, chlamýdie, výtrusy a podobne. Vyrábané boli v štyroch veľkostiach: pre deti do 5 rokov, do 15 rokov, pre dospelých – ženy a mužov.

Rúško je textilné, trojvrstvové, vyplnené filtračnou vložkou a zorníkmi z priehľadnej fólie. Vydržať by malo až 100 praní pri teplote 30 až 40 stupňov, žmýkanie treba nastaviť na čo najnižšie otáčky. Teplota žehlenia sa odporúča nastaviť na 140 až 165 stupňov, žehliť sa nesmú kruhové zorníky. Rúško sa nesmie dezinfikovať alkoholom.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Rajec #koronavírus