Sokolia matka si adoptovala kuriatko

Na balkóne Jaroslava Ševčíka z Považskej Bystrice už sedem rokov hniezdi rodina sokola myšiara. V tomto roku sokolia mama v hniezde prichýlila aj drobné kuriatko.

03.07.2020 08:20
debata (9)

Výdatné dažde nedovolili rodičom, aby pätici mláďat – Medardovi, Rudkovi, Margaréte, Zlatke a Gojkovi – zadovážili dostatok potravy. „Všetky zvieratá, aj mláďatá, sú závislé od podmienok, v akých žijú, od toho, akú majú potravu, počasie, predátorov. Má to vplyv aj na určitý selektívny výber, prežívajú väčšinou tí najzdatnejší,“ vysvetľuje Ševčík.

Pršalo vytrvalo a nepretržite, pôda namokla a myši a hraboše, ktoré sokoly lovia, voda vytopila. „Nedostatok potravy dospel až tak ďaleko, že dvom mláďatám hrozila smrť,“ pokračuje Ševčík. Ich traja súrodenci sa narodili o čosi skôr, boli väčší a silnejší, a menším sa nedostalo toľko potravy, koľko potrebovali.

Jaroslav Ševčík zažil prekvapenie, keď nazrel... Foto: Jaroslav Ševčík
sokolia matka, Jaroslav Ševčík zažil prekvapenie, keď nazrel do hniezda sokolov a zbadal tam kuriatko, ktoré malo slúžiť ako ich potrava. Sokolia matka sa rozhodla adoptovať si ho.

Ševčík sa rozhodol, že sokolej rodine pomôže. „Priatelia majú slepačiu farmu. Chovajú kuriatka a niektoré jednoducho nie sú vhodné na chov. Sú slabé, nejako poškodené a jednoducho by skončili v kafilérii. Takže dva, tri dni počas dažďov som sokoly prikrmoval kuriatkami,“ hovorí Ševčík.

Drobné kuriatka položil tak, aby ich samička našla, ulovila a mŕtve preniesla do hniezda, aby nimi nakŕmila mláďatá. Zdalo sa, že všetko je tak, ako má byť. „Jedného dňa som však začul z hniezda zvuk, ktorý nepatril sokolovi, ale pripomínal čipkanie kuriatka. Až keď som pozornejšie sledoval, čo sa v hniezde deje, zbadal som šesť malých vtáčikov – päť súrodencov a jedno kuriatko,“ opisuje svoje prekvapenie Ševčík.

Malé kura, ktoré malo skončiť v žalúdkoch sokolov, však skončilo ako adoptovaný súrodenec. „Toto jedno sokolica neusmrtila, preniesla ho do hniezda a brala ho ako svoje mláďa,“ objasňuje Ševčík. Kuriatko bolo približne také veľké ako sokolíci a mama sa starala o všetok drobizg rovnako. Keď odletela za potravou, Ševčík kura vybral z hniezda a dostalo šancu žiť na dvore. „Rovesníkom môže rozprávať, čo zažilo. Možno vznikne legenda o sokolom kuriatku,“ dodáva so smiechom Ševčík.

Vtáky si pomáhajú bežne

Ornitológ Vladimír Slobodník vysvetľuje, že vo zvieracej ríši je oveľa častejšie viditeľné citlivé správanie a pomoc aj úplne iným druhom ako v ríši ľudskej. „U vtákov je oveľa bežnejšie ako u ľudí, že prijímajú druhy, ktoré nie sú s nimi príbuzné alebo sú veľmi nepríbuzné,“ upozorňuje. Argumentuje príkladom, že do hniezda muchárov sivých priniesli belorítky, ktoré vypadli z hniezda. „Rodičia odchovali všetky mláďatá, po dvoch týždňoch vyleteli z hniezda všetky mucháre aj dve belorítky,“ hovorí Slobodník. Dodáva, že pri sledovaní búdok vtákov zistil, že tie isté druhy si dokážu navzájom pomáhať úplne bežne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Považská Bystrica