Unikátne bludiská v kukurici pri Vlčkovciach skrývajú aj dinosaura

Kukurica vysoká vyše dvoch metrov a v nej množstvo cestičiek, v ktorých sa možno stratiť. Za dedinkou Vlčkovce neďaleko Trnavy majú dve kukuričné bludiská, jedno pre deti, druhé pre dospelých.

16.07.2020 12:00
debata

Bludiská v kukurici už tri roky vytvára agronóm Miroslav Sedlák. Tvrdí, že je ťažšie vytvoriť labyrint v kukurici ako kruhy v obilí. Kukurica je totiž veľmi vysoká. Bludiská sa rozprestierajú na ploche 4,5 hektára, pričom väčšie je určené pre dospelých a menšie v tvare dinosaura patrí deťom.

Vitajte v bludisku, labyrint určený pre deti... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
bludisko, Vlčkovce Vitajte v bludisku, labyrint určený pre deti má tvar dinosaura (pohľad z dronu).

Sedlák vysvetľuje, že plánovanie trvá mesiac. „Treba zhromaždiť všetky údaje, vymyslieť tematiku a potom to zrealizovať. Bludisko Dinosaurus pre deti sme vyrábali tri týždne,“ hovorí Sedlák s tým, že pri tvorení bludiska sa postupuje presne podľa plánu a ručne – inak sa kukurica v bludisku vytrhať nedá. „Ručne, motykou, vytvoríme presný tvar,“ hovorí Sedlák. Zablúdencov vraj ešte nemuseli hľadať. „Dospelým trvá šesťdesiat až osemdesiat minút, kým nájdu všetky stanoviská, deťom nejakých tridsať až štyridsať minút,“ konštatuje Sedlák s tým, že okrem Slovákov bludisko, ktoré sa nachádza rovno pri rýchlostnej ceste R2, navštevujú aj zahraniční turisti, prevažne z Česka.

Bludisko vo Vlčkovciach je na Slovensku unikátne, podobné sa nachádza iba v susednom Česku. Labyrint na Slovensku je otvorený už tretí rok a vždy v inej podobe. Tento rok má detské bludisko tvar dinosaura, ale už malo tvar Slovenska, štátneho znaku alebo mapy so slepými uličkami. V bludiskách návštevníkov čakajú informačné tabule, odpovede do tajničky. Okrem toho sa v ňom nachádza aj pyramída z balíkov slamy, rozhľadňa, ohnisko na opekanie, možnosť zajazdiť si na traktore či rôzne hry pre deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #bludisko #Vlčkovce