V Tatrách spadol zo skaly chlapec. Utrpel vážne poranenie chrbtice

Z niekoľkometrovej skaly spadol v sobotu dopoludnia vo Vysokých Tatrách jedenásťročný chlapec z Belgicka. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková s tým, že utrpel vážne poranenie chrbtice.

01.08.2020 15:59
debata (6)

Podľa jej slov sa mal po skale šplhať. „Spadol z výšky asi šesť až sedem metrov na nohy a následne na chrbticu,“ spresnila. Lekárku leteckých záchranárov vypustili priamo k zranenému chlapcovi, ktorému poskytla neodkladné ošetrenie vrátane podania liekov proti bolesti. „Z miesta ho evakuovali pomocou transportného saka,“ uviedla Hopjaková. S podozrením na zlomeninu chrbtice ho v stabilizovanom stave previezli do popradskej nemocnice.

Podľa informácií zverejnených na webovej stránke Horskej záchrannej služby (HZS) záchranárov kontaktoval náhodný turista, ktorý sa nachádzal na tatranskej magistrále medzi Zamkovského chatou a Skalnatým plesom a bol svedkom pádu. „Chlapec bol pri vedomí, ale pre podozrenie na zranenie chrbtice požiadali záchranári HZS o spoluprácu posádku VZZS, ktorá zásah vykonala samostatne,“ uvádzajú horskí záchranári.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #Vysoké Tatry