Výnimočná udalosť v Košiciach: V zoo sa vyliahli tukany

Prvenstvo na Slovensku, rarita aj v rámci Európy. Tukany veľkozobé sa za posledný rok narodili len v Paríži, Rotterdame - a Košiciach.

06.08.2020 16:10
debata

VIDEO: Rarita z Košíc, párik tukanov má mláďatá

Video

Dve veselé mláďatá tukana veľkozobého začínajú objavovať svet okolo seba. Košickej zoologickej záhrade sa podaril husársky kúsok. Páriku tukanov, ktorých priviezli z Argentíny, sa vyliahli mláďatá. Na svet prišli už pred siedmimi týždňami, no z úkrytu vyleteli iba pred niekoľkým dňami.

„Ide o prvé rozmnoženie týchto operencov v slovenských zoologických záhradách a po štrnástich rokoch historicky druhé v rámci únie českých a slovenských zoologických záhrad,“ nadšene vysvetľuje riaditeľ zoo Erich Kočner. V rámci bývalého Československa sa momentálne chovajú tukany veľkozobé iba v Košiciach.

Rodičovský pár tukanov veľkozobých priviezli do košickej zoo pred necelými dvoma rokmi z Argentíny, kde žili vo voľnej prírode. „Chov tukanov v podmienkach košickej zoo je obrovským úspechom a potešilo nás, že ani nie po dvoch rokoch chovu došlo k ich rozmnoženiu. Považujeme to za jeden z míľnikov v rámci chovu exotických vtákov v našom zariadení,“ netají radosť zoológ Patrik Pastorek.

Hlasy mláďat zaznamenali ošetrovatelia pred siedmimi týždňami. Boli ukryté v búdke, kde ich pravidelne kŕmili obaja rodičia, ktorí sa striedali aj na sedení na vajíčkach. „Vyleteli len pred pár dňami a spoznávajú okolité prostredie chovného zariadenia. Od rodičov aj teraz prijímajú kúsky potravy a hmyzu. Takto budú ešte niekoľko týždňov závislé od rodičov, ktorí ich naučia, kde si môžu nájsť potravu. Živia sa ovocím, hroznom, banánmi, jablkami, v lete sa im jedálniček obohatí aj o žltý melón či broskyne. Dostávajú aj granuly a cvrčky,“ spresnil Pastorek.

Prírastky si cení o to viac, že za posledný rok v Európe zaznamenali iba päť mláďat tukanov veľkozobých. „Okrem dvoch našich sa ďalšie dva vyliahli v zoo v Paríži a Rotterdame. V Európe sa chová iba 90 jedincov v 32 zoologických záhradách,“ spresňuje Pastorek.

Tukan veľkozobý je zo všetkých dvanástich druhov najväčší. Príťažlivý je svojím sfarbením, a najmä veľkým oranžovým, u samca väčším zobákom, ktorý tvorí až tretinu dĺžky tela.

„Aj keď pôsobí veľmi masívne, je veľmi ľahký. Je totiž vyplnený kostným tkanivom vo forme malých trámikov. Spomedzi vtákov má tukan zobák v pomere k dĺžke tela najväčší. Podľa posledných výskumov slúži na reguláciu teploty tela,“ dodal Kočner.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #ZOO Košice