Požiar v domove dôchodcov v Zemianskych Kostoľanoch si vyžiadal dve obete

Obrovská tragédia otriasla obcou Zemianske Kostoľany pri Novákoch. Okolo druhej nad ránom v domove dôchodcov v Zemianskych Kostoľanoch vypukol v jednej z izieb, kde v tom čase spali dve klientky, požiar. Jedna žena uhorela, ďalšia zrejme preto, že sa nadýchala splodín požiaru.

08.08.2020 08:18 , aktualizované: 13:45
Zemianske Kostoľany. Foto: ,
V sobotu 8. augusta o druhej nadránom začalo horieť v domove dôchodcov v Zemianskych Kostoľanoch. Dve klientky zomreli.
debata (11)

Aj keď príčina tragického požiaru bude predmetom vyšetrovania, už teraz sa v obci hovorí, že oheň mohol spôsobiť skrat na antidekubitnom matraci, ktorý mala na posteli jedna z klientiek.

Video: Jana Školíková, starostka Zemianske Kostoľany, o požiari v domove dôchodcov, ktorý si vyžiadal dve obete.

Video

Hasiči boli privolaní do Zemianskych Kostolian krátko po druhej hodine v noci. „Požiar vypukol v jednej z izieb, pričom zasahujúcicim hasičom sa ho podarilo v krátkom čase zlikvidovať a nedošlo k jeho ďalšiemu rozšíreniu. Počas hasenia bol vykonaný prieskum izby, pri ktorom hasiči našli dve osoby bez známok života. Ďalších 11 osôb utrpelo následkom požiaru zranenia rôzneho rozsahu. Hasiči zo zariadenia evakuovali celkom 48 osôb, pretože priestory boli silno zadymené,“ povedala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru s tým, že vzápätí hasiči transportovali klientov zariadenia, ktorí nepotrebovali lekársku pomoc, do náhradného ubytovacieho zariadenia.

Priamo na mieste udalosti bol s posádkou Záchrannej zdravotnej služby lekár z urgentu Bojnickej nemocnice Milan Henčel. „Klienti boli prevažne postihnutí splodinami horenia. Viac klientov bolo ošetrených na mieste, do nemocnice bol prevezený aj jeden z policajtov, ktorý sa tiež nadýchal splodinami horenia,“ povedal Henčel.

Jedna klientka je podľa neho vo vážnom stave a musela byť napojená na umelú pľúcnu ventiláciu a aktuálne je hospitalizovaná na Oddelení anesteziológie a intenzívnej nemocnici v Bojniciach. Zdravotný stav ostatných bol podľa Henčela pri prevozoch stabilizovaný, ale vzhľadom k tomu, že sa jednalo väčšinou o ležiacich pacientov v pokročilejšom veku môže prísť ku komplikáciám, keďže nejde o zdravých ľudí.

Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa, na mieste sa však hovorilo o antidekubitárnom matrace, ktorý mohol vyskratovať. Túto informáciu potvrdil aj jeden zo svedkov udalosti. „Ako prví boli na mieste hasiči a dobrovoľní hasiči priamo zo Zemianskych Kostolian. Bol to chaos. Domov bol silne zadymený, ľudí, ktorí boli na prízemí budovy, hasiči vynášali von cez okná. Potom znášali starčekov z poschodia. Od sviečky sa to nechytilo, vyzerá to na elektrický skrat,“ povedal svedok.

Domov dôchodcov v Zemianskych Kostoľanoch Foto: Tatiana Michalková (Pravda)
Zemianske Kostoľany Domov dôchodcov v Zemianskych Kostoľanoch

Požiar v Domove dôchodcov vyšetruje trenčianska polícia. „Vyšetrovateľ z Prievidze začal trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania. Pri udalosti zasahovalo 6 policajných hliadok z celého Trenčianskeho kraja,“ povedal trenčiansky policajný hovorca Pavol Kudlička.

Podľa starostky Zemianskych Kostolian Jany Školíkovej zasadal hneď ráno krízový štáb obce priamo v priestoroch vojenského objektu nad Zemianskymi Kostoľanmi. Nezraneným klientom vybavili dočasné ubytovania v Dome kultúry v obci, odkiaľ ich ešte ráno transportovali do ubytovne priamo vo vojenskom objekte. Zariadenie podľa starostky nie je obecné, ale má ho v prenájme nezisková organizácia, ktorá zabezpečuje sociálne služby.

„My sme zabezpečovali hlavne to, aby bolo postarané o klientov,“ povedala starostka obce a priznala, že pri pohľade na skazu jej nebolo všetko jedno. „Pohľad to bol naozaj veľmi zlý, pretože vidieť bezbranných starých ľudí, ktorí sú v takejto situácii odkázaní len na pomoc niekoho iného… Je to naozaj veľké nešťastie,“ priznala starostka.

Ešte v sobotu ráno chodili na miesto udalosti ľudia, ktorí mali v zariadení umiestnených svojich príbuzných. „Zatiaľ sa snažíme zistiť, čo je s babičkou, nevieme nič, sme z toho zdesení,“ povedal so slzami v očiach jedna z nich.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #domov dôchodcov #zemianske kostoľany