Zo Sniny musia na odbery pre koronavírus cestovať kilometre

Hoci je okres Snina zaradený medzi tzv. červené okresy, jeho obyvatelia musia na testovanie na koronavírus cestovať na odberné miesto v susednom okrese Humenné, či dokonca do okresu Vranov nad Topľou. Precestovať teda musia 20 až 60 kilometrov. Aktuálne je v okrese Snina 75 pozitívne testovaných obyvateľov.

01.10.2020 06:00
debata (8)

„Problém je, že nie každý má vlastné auto. Autobusom a vlakom sa na testovanie neodporúča cestovať a taxikári takýchto ľudí nechcú odviezť. Ak nepomôže rodina, čo potom má takýto človek urobiť?“ pýta sa obyvateľ Sniny Peter.

Situácia sa zhoršila, keď na jednej zo škôl zostalo v karanténe 50 detí a učiteľov, keďže dva žiaci mali pozitívny test. „Osobám, ktoré boli v úzkom kontakte s potvrdeným prípadom ochorenia COVID–19, regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Humennom nariadil odber klinických vzoriek.

Vzhľadom na to, že sa lehota 10 dní od posledného kontaktu končila 27. septembra, bolo pre voľné kapacity približne 25 detí objednaných na testovanie do Vranova nad Topľou. Aj vzhľadom na blížiacu sa chrípkovú sezónu, kedy sa očakáva zvýšený výskyt respiračných ochorení s klinickými príznakmi podobnými COVID–19, sa pracuje na možnostiach zvýšenia kapacít,“ vysvetľuje Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

V Sninskom okrese je v karanténe aj Základná škola s materskou školu v obci Dlhé nad Cirochou. Otvorí sa až v pondelok 5. októbra. „Doma zostávajú aj všetci zamestnanci, pedagogickí aj nepedagogickí,“ spresňuje riaditeľka školy Ľubica Biľanská. Potvrdený tam bol jeden pozitívny prípad pedagogického zamestnanca.

Odberné miesto je v Humennom pri nemocnici. Tento týždeň má mať otvorené od pol jedenástej do jedenástej predpoludním. Poverená riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom Lenka Lesňáková potvrdila, že disponujú iba odberovým miestom, no chýba mobilná odberová jednotka.

„O mobilné jednotky musí požiadať krízový štáb mesta alebo obce silové zložky. Pracujeme však na tom, aby bolo zriadené mobilné odberové miesto v Snine,“ dáva nádej obyvateľom Sninského okresu Lesňáková. Na jar príslušníci ozbrojených síl pomáhali najmä pri testovaní v osadách. Vojenský lekársky personál je možné nasadiť iba na základe uznesenia vlády a Ústredného krízového štábu.

„Do pondelka žiaden krízový štáb mesta alebo obce však s podobnou požiadavkou neprišiel. „Sme pripravení, ak bude požiadavka, pomôcť,“ upozorňuje hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Snina #koronavírus