BSK podal trestné oznámenie v súvislosti s opravou cesty medzi Sencom a Pezinkom

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) podal trestné oznámenie v súvislosti s verejným obstarávaním a rekonštrukciou cesty druhej triedy medzi Sencom, Viničným a Pezinkom.

23.11.2020 16:03
debata (2)

Reaguje tak na čiastkovú správu z kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami a nakladania s majetkom v cestárskej spoločnosti Regionálne cesty Bratislava (RCB). Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„V súvislosti s doručením čiastkovej správy z kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami a nakladania s majetkom za obdobie 2016 – 8. novembra 2019 v spoločnosti Regionálne cesty Bratislava a v zmysle záverov v nej uvedených podal (BSK) trestné oznámenie,“ uviedla Forman. Verejné obstarávanie, ktorého sa trestné oznámenie týka, sa uskutočnilo v rokoch 2017 až 2018.

Porušenie zákona o verejnom obstarávaní a tiež princípu hospodárnosti a efektívnosti, čím bola celá zákazka predražená, konštatoval hlavný kontrolór Úradu BSK Milan Slezák v materiáli, ktorý dostali na stôl v novembri krajskí poslanci. Poukázal na to, že stavebné práce súvisiace s projektom rekonštrukcie predmetnej cesty boli realizované na základe dvoch zmlúv o dielo, ktoré boli výsledkom dvoch podlimitných zákaziek. Podľa kontrolóra sa však malo verejné obstarávanie uskutočniť v súlade s postupom pre nadlimitnú zákazku.

Nesprávnym postupom sa zároveň podľa neho zákazka predražila o vyše 664-tisíc eur. Kontrolór vytkol aj to, že verejné obstarávania boli realizované a zmluvy podpísané ešte pred pridelením dotácie 7,2 milióna eur, pričom zmluvami z marca a septembra 2018 nebol jasne a presne definovaný predmet zákazky a taktiež bola prijatá ekonomicky nevýhodnejšia cenová ponuka.

Súčasné vedenie kraja poukázalo v tejto súvislosti už pred časom na to, že v čase realizácie predmetnej zákazky vlastnil BSK len 68 percent akcií spoločnosti RCB a mal obmedzený vplyv na manažment formy spravujúcej cesty II. a III. triedy. „Konateľa spoločnosti menoval minoritný akcionár a nie samosprávny kraj,“ zdôraznila v novembri Forman.

BSK sa po nástupe nového vedenia podarilo získať po desiatich rokoch nad cestárskou spoločnosťou úplnú manažérsku a vlastnícku kontrolu.

V septembri 2020 schválilo krajské zastupiteľstvo urovnanie záväzkov spoločnosti RCB a následne v októbri založenie novej cestárskej spoločnosti Regionálna správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (RSC BSK), ktorej bude Bratislavský kraj 100-percentným vlastníkom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavský samosprávny kraj #trestné oznámenie