Bratislava zažila, čo už dlho nie. Sneh

V Bratislave prvýkrát v tomto roku snežilo. Snehový poprašok sa dlho neudrží, ale polícia aj tak varuje, aby si vodiči dávali pozor.

03.12.2020 10:00 , aktualizované: 13:34
Bratislava, prvý sneh Foto: ,
Na bratislavských sídliskách sa objavil prvý sneh.
debata (9)

VIDEO: Motoristovo zimné ráno v prvom bratislavskom sne­hu.

Video

Prvýkrát vyšli údržbové mechanizmy nielen do ulíc, ale aj na plochu letiska M. R. Štefánika. Bratislavské letisko museli očistiť od snehu. „V období snehových zrážok majú technici na starosti fúkanie, zametanie, pluhovanie, frézovanie či posyp letiskovej dráhy, na čo využívajú letiskové zametače, ťahače, snehové frézy, sypač, letiskový postrekovač či traktory. Na odnámrazovanie prevádzkových plôch má Letisko M. R. Štefánika k dispozícii tony močoviny a Transheatu a desať ton technickej soli. Klzkosť povrchu letiskovej dráhy merajú dispečeri letiskového prevádzkového dispečingu špeciálne upraveným vozidlom,“ uviedlo letisko.

Sneh na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave
Sneh na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave
+3Sneh na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave
Video

V Bratislave, kde ráno snežilo, nepremávali na niektorých úsekoch linky MHD (Dlhé diely, Kramáre). Upozornil na to Dopravný podnik Bratislava. Linky 32 a 33 nepremávajú v úseku Riviéra – Kuklovská. Linka 37 obojsmerne vynecháva zastávku TV Markíza.

„Linky 83 a 84 nepremávajú obojsmerne medzi zastávkami Mokrohájska a Záluhy,“ uviedol dopravca. Linky 32, 209 a 212 nepremávajú obojsmerne medzi Slovenskou akadémiou vied a Kramármi.

Dopravný podnik Bratislavy verí, že je na zimnú sezónu pripravený. „V DPB sa dôsledne pripravujeme na sneh na cestách. Vzhľadom na predpoveď počasia na noc a na zajtra so snežením sme už dnes poobede začali s preventívnym posypom zastávok. Pripravená je aj električka s pluhom a v noci budú premávať námrazové električky a trolejbusy,“ uviedol v stredu podnik.

Doprava z okolitých satelitných obcí bola spomalená a stali sa aj viaceré dopravné nehody. Polícia vyzýva na opatrnosť.

Bratislavské Vianoce zmenili mesto na nepoznanie

Pozrite si, ako sa Bratislava sviatočne vyzdobila.

Fotogaléria
Rozsvietený vianočný stromček na Hlavnom...
Dielo Niny Augustín Šoškovej s názvom Vianočné...
+6Atmosféra na Panskej ulici a inštalácia diel z...

Upozornite na neodhrnuté cesty

Na neodhrnuté či neprejazdné komunikácie v Bratislave môže verejnosť upozorniť magistrát aj prostredníctvom „horúcej“ linky na čísle +421 259 356 7­77 alebo mailom zima@bratislava.sk. Uviedla to bratislavská samospráva na webe odhrnieme.to, ktorý informuje o zimnej údržbe v hlavnom meste.

VIDEO: Polícia upozorňuje na klzé cesty v Bratislave po snežení.

Video

„Horúca linka bude fungovať vždy pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach ako sneh či ľad, spravidla medzi 07.00 a 19.00 h,“ spresnilo mesto. Operátori linky budú podnety evidovať, prioritizovať a operatívne posielať na vybavenie na mestský dispečing alebo na dispečing mestských častí, v závislosti od správcu komunikácie. Na linke zároveň poskytnú ľuďom bližšie informácie k aktuálnemu stavu údržby, operačnému plánu a všetkému, čo so zimnou údržbou v Bratislave súvisí. Keď je linka zimnej údržby mimo prevádzky, môže verejnosť svoje podnety posielať mailom na dispecing@bratislava.sk.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo na sociálnej sieti informoval, že sa samospráva vopred pripravovala na štvrtkové sneženie v Bratislave. Do ulíc ešte večer vyšli sypače na preventívny posyp magistrátnych ciest. V noci sa mali preventívne posypať aj kritické chodníky, lávky či schody.

VIDEO: Predpoveď počasia – sneh pripomenie zimu, teploty zase jeseň.

Video

Na horách sneh chýba

Snehová pokrývka je v našich horách malá, preto nie je vyhlásené žiadne lavínové nebezpečenstvo. Vo vysokých polohách Tatier sa ale ojedinele môžu nachádzať nafúkané snehové vankúše alebo dosky, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo najmä na strmých až extrémne strmých svahoch. Na severnej strane hôr vo vysokých polohách môže byť sneh nafúkaný na starom tvrdom snehu z októbra. Takéto lokality môžu byť vplyvom nízkych teplôt nestabilné. Samovoľné alebo spontánne lavíny sa nepredpokladajú.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #počasie