Vallo: Bratislava je na testovanie pripravená, ľudia nemusia byť v strese

Bratislava a jej mestské časti sú pripravené na skríningové testovanie ľudí na ochorenie COVID-19. Vo štvrtok to vyhlásil primátor hlavného mesta Matúš Vallo s tým, že sa v meste snažili vytvoriť čo najviac odberových miest. Počas tohto víkendu bude k dispozícii 290 odberových tímov, ktoré budú testovať na viacerých miestach v Bratislave.

21.01.2021 15:47 , aktualizované: 18:48
matúš vallo Foto: ,
Primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo.
debata (14)

V Bratislave sa bude testovať v priestoroch škôl, domov kultúry, úradov, športovísk, ale aj vo vozidlách mestskej hromadnej dopravy (MHD) či formou drive-through. Primátor i bratislavskí starostovia ubezpečujú, že lokalít i času, keď sa môžu ísť ľudia otestovať, bude dostatok. Už vo štvrtok fungovalo 23 odberných miest, v piatok ich má byť otvorených 26. „Prosíme všetkých, aby neboli v strese a netvorili pred odberovými miestami rady. Bude dostatok priestoru, aby sa všetci bez hystérie mohli dať otestovať,“ deklaruje Vallo.

Kompletný prehľad všetkých odberových miest v Bratislave je k dispozícii na webovej stránke covid.bratisla­va.sk. Súčasťou webu je aj ich mapa. Postupne majú pribúdať ďalšie informácie, napríklad otváracie hodiny či spôsob objednania. Informovala o tom hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

„Momentálne sa snažíme o to, aby sme odberné miesta počas soboty a nedele monitorovali a on-line vám prinášali stav obsadenosti,“ avizovala hovorkyňa. Priebežné informácie k testovaniu už zverejňuje magistrát i jednotlivé mestské časti na webových stránkach a sociálnych sieťach.

Starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová odporúča ľuďom, aby si našli také miesto na testovanie, kde nebudú musieť čakať v rade. Spoločne s Vallom vyzvala ľudí, ktorí sa nemusia dať otestovať, aby ostali doma. Bratislavskí starostovia upozorňujú, že v hlavnom meste sa bude dať otestovať až do utorka. „Nie je problém sa dať otestovať kdekoľvek a v ktorejkoľvek mestskej časti. Niekde funguje objednávkový systém, inde nie. Odporúčame ľuďom, aby sa v odberných miestach netlačili v sobotu dopoludnia či večer, dá sa prísť aj v nedeľu či iné dni,“ podotkol starosta Jaroviec Jozef Uhler.

Starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa apeluje na vládu SR, aby sa v rámci Bratislavy i celého Slovenska už do budúcna skôr zamerala na rozširovanie mobilných odberových miest (MOM), ktoré budú pre ľudí dostupné. Primátor Vallo víta, že bol vypočutý hlas Bratislavy a začiatkom februára majú v hlavnom meste pribudnúť ďalšie MOM.

Staré Mesto zriadi 25 odberových miest na testovanie na COVID-19. Informoval o tom hovorca mestskej časti Matej Števove. „Už od 18. januára sa záujemcovia v Starom Meste mohli dať otestovať na počkanie v mobilných odberových miestach (MOM) na Dobšinského a Gaštanovej ulici, gro testovania však bude túto sobotu a nedeľu,“ uviedla starostka Zuzana Aufrichtová. Mestská časť zriaďuje 25 dočasných odberových miest, tak ako pri vlaňajšom testovaní, súčasťou bude aj 10 autobusov od spoločnosti Slovaklines. Ďalšie štyri miesta (dve električky a dva autobusy) pridáva v Starom Meste bratislavský magistrát. Odberové miesta budú otvorené od 8.00 do 20.00.

Ružinov spustil objednávací systém

Bratislavský Ružinov spustil objednávací systém na víkendový skríning. Objednávací systém na presný čas na sobotu alebo na nedeľu sa týka 22 odberných miest a celkovo je k dispozícii takmer 15 000 termínov. Na viacerých odberných miestach sa však bude dať otestovať aj bez objednania, vrátane desiatich odberných miest formou drive-through.

Zriadené budú aj dve odberné miesta výlučne iba pre tehotné ženy, onkologických pacientov alebo ZŤP-S osoby. Fungovať budú vo vestibule miestneho úradu na Mierovej ulici a je potrebné sa objednať na presný čas. Obyvatelia budú môcť využiť aj desať miest na testovanie formou drive-through. Najväčšie z nich s ôsmimi tímami bude zriadené na letisku a v prípade, že sa budú chcieť ľudia nechať otestovať z auta, starosta odporúča využiť práve toto odberné miesto. Dve takéto miesta však budú zriadené aj na miestnom úrade. Starosta Martin Chren preto podotýka, že počas víkendu nebudú po Mierovej ulici jazdiť trolejbusy, náhradná trasa povedie cez Gagarinovu ulicu.

Objednať sa na testovanie je možné cez systém na webovej stránke www.testovanie.ruzinov.sk.

Petržalka prichádza s novým spôsobom registrácie

Bratislavská Petržalka prichádza v súvislosti s víkendovým skríningovým testovaním na ochorenie COVID-19 s novým spôsobom registrácie občanov prostredníctvom čítačky dokladov a automatickej tlače certifikátov. Proces testovania má zrýchliť a zefektívniť a tiež znížiť dobu čakania. Registračný systém skúša od štvrtka na štyroch novootvorených odberných miestach na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Ak sa osvedčí, využitý bude aj na ďalších odberných miestach.

„Je to pilotný projekt. Odberné tímy by mali odhadom fungovať 2,5 až trojnásobne rýchlejšie. Ak nie je občiansky preukaz alebo pas poškodený a osoba ho do čítačky vloží správnym smerom, celá registrácia potrvá iba päť sekúnd,“ uviedol na brífingu starosta Petržalky Ján Hrčka. Namiesto 300 ľudí by tak podľa neho mohli na jednom odbernom mieste otestovať 800 až 1100 ľudí.

Priznal, že keďže je systém nový, očakávajú aj technické problémy. Vychytať prípadné chyby a doladiť celý systém chce mestská časť do konca týždňa, aby bol systém pripravený na víkend. Počas štvrtka ho testujú štyri odberné miesta na Ekonomickej univerzite, v piatok od rána ich bude celkovo sedem.

V Petržalke bude počas víkendového celoplošného skríningu k dispozícii 53 odberných miest v 19 rôznych lokalitách, z toho 12 odberných autobusov. Väčšina odberných miest bude fungovať od 08.00 do 18.00 h, päť lokalít bude mať predĺženú prevádzku do 20.00 h. Zoznam je zverejnený na webovej stránke www.petrzalka.sk. Objednávanie sa na testovanie nie je potrebné, s výnimkou autobusových odberných miest, na ktoré je potrebné nahlásiť sa cez webovú stránku hlavného mesta.

Testovaní vo vozidlách MHD dostanú výsledok cez SMS či mail

Dopravný podnik Bratislava (DPB) poskytne cez víkend na skríningové testovanie ľudí 50 vozidiel mestskej hromadnej dopravy (MHD). Prevažnú väčšinu budú tvoriť kĺbové autobusy. Po 12 ich bude v bratislavských najväčších mestských častiach, a to v Ružinove a Petržalke. TASR o tom informovala hovorkyňa dopravcu Ľubica Melcerová.

Osem kĺbových autobusov bude slúžiť ako odberové miesta na bratislavskom Letisku Milana Rastislava Štefánika. DPB poskytne na testovanie aj štyri trolejbusy, dva na Čiližskej a dva pri Cintoríne Vrakuňa. K dispozícii budú aj dve električky, ktoré budú pristavené pri historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v centre Bratislavy. „Poskytnutím pomerne veľkého množstva vozidiel chceme pomôcť k bezproblémovému priebehu testovania v hlavnom meste,“ povedal predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Na týchto odberových miestach sa bude testovať oba víkendové dni od 8.00 do 18.00 h, s prestávkou od 12.00 do 13.00 h. Hlavné mesto má vo štvrtok spustiť rezervačný systém na odberové miesta vo vozidlách MHD. Interiér vozidiel MHD bude slúžiť výlučne testovaciemu tímu, verejnosť absolvuje testy v exteriéri pri vozidle. „Pri jedných dverách dopravného prostriedku bude administratíva a pri ďalších odber vzorky. Výsledok príde mailom, respektíve SMS správou. Ktoré konkrétne dvere budú vyčlenené na testovanie, závisí od typu vozidla, postup však ostáva nezmenený,“ priblížila Melcerová.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #matúš vallo #koronavírus