Tepličanom vracajú dane, ale len časť

Obyvatelia Trenčianskych Teplíc dostávajú do rúk nové výmery daní. Radnica totiž v rokoch 2013 až 2018 neoprávnene vybrala od približne sedemtisíc ľudí vyššie dane. Ak chcú peniaze späť, musia o ne požiadať.

23.01.2021 17:36
debata (1)

Do roku 2012 mali kúpeľné mestá výnimku a mohli vyberať vyššie dane za pozemky a záhrady. Keď však o výnimku prišli, Teplice výšku dane neznížili. Vraj zmenu zákona nezachytili.

V zmysle zákona však môže mesto vrátiť dane len za ostatné tri roky, keďže ďalšie sú už premlčané, Trenčianske Teplice tak svojim obyvateľom nakoniec vrátia spolu len 30–tisíc, nie 80–tisíc eur.

„Vracajú sa preplatky na daniach za roky 2018, 2017 a 2016. Ide o 1 728 daňových rozhodnutí,“ vysvetlil prednosta Mestského úradu v Trenčianskych Tepliciach Pavol Kubečka. Dodáva, že rozhodnutia mesto posiela na Finančnú správu, ktorá ich preskúma. Až potom mesto posiela nové výmery svojim obyvateľom. Kubečka upozorňuje, že ten, kto chce aspoň časť svojich peňazí, musí o ne požiadať. Mesto odhaduje, že o vrátenie dane požiada možno až päťdesiat percent daňovníkov.

„Vracia sa od troch eur až do tristo, štyristo eur, keďže jeden daňovník môže mať viac nehnuteľností,“ konštatuje Kubečka s tým, že ľudia si nechávajú aktuálne preplatky posielať prevodmi na účty.

Štvortisícové kúpeľné mestečko výpadok vo výške tridsaťtisíc eur v rozpočte pocíti. Podľa primátorky mesta Zuzany Frajkovej Ďurmekovej niektorí peniaze ani späť nechcú. Podľa hlavného kontrolóra Jozef Zemka sa od roku 2013 vybralo navyše 79 995 eur. Podľa hovorcu Združenia miest a obcí Slovenska Michala Kaliňáka tvorí daň z nehnuteľností najväčší príjem samospráv a pri jej výbere musia byť samosprávy pozorné.

„Aj z tohto pohľadu je dôležité, aby samospráva dbala na precíznosť pri vyrubovaní týchto daní. V opačnom prípade ich bude musieť vracať a môže dôjsť aj ku klasifi kácii neoprávneného príjmu daného mesta ako správcu dane,“ konštatuje Kaliňák s tým, že to, čo sa stalo v Tepliciach, je na Slovensku ojedinelý prípad.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trenčianske teplice