Štát postavil provizórny most cez Hornád. Nevydržal ani týždeň

Mostné provizórium nad Hornádom medzi Kysakom a Veľkou Lodinou sprejazdnili iba uplynulý pondelok. Už po piatich dňoch je však most taký poškodený, že ho museli opravovať.

24.01.2021 19:30
debata (141)

VIDEO: Provizórny most cez Hornád sa poškodil už po niekoľkých dňoch.

Video

Most je v majetku Správy štátnych hmotných rezerv SR a nebol ešte odovzdaný do údržby Správy ciest Košického samosprávneho kraja. Jeho výstavbu zabezpečoval Okresný úrad Košice-okolie v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom a armádou. Správa ciest, hoci nemá k premosteniu žiadny majetkovoprávny vzťah, provizórne opravila poškodené časti konštrukcie tak, aby bol možný prejazd nad Hornádom.

Premostenie však potrebuje komplexnú opravu, pretože časť dosiek je polámaná a prehnitá, železná konštrukcia, ktorá drží drevenú mostnicu, je vytrhnutá a uvoľnená. Aj preto sa kraj snaží spojiť so štátnymi orgánmi, ktoré premostenie stavali, aby urobili nápravu.

Mizerná kvalita mostu cez Hornád. Vydržal 5 dní

Provizórny most medzi Kysakom a Veľkou Lodinou.

Fotogaléria
Dočasné premostenie nad Hornádom medzi Kysakom...
Dočasné premostenie nad Hornádom medzi Kysakom...
+6Dočasné premostenie nad Hornádom medzi Kysakom...

Minulý týždeň v pondelok provizórne premostenie slávnostne otvorili minister vnútra Roman Mikulec a minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽaNO). Malo zvládnuť prejazd áut do 40 ton a autobusov.

Košická župa v minulom roku zabezpečovala vo vlastnej réžii dočasné premostenie nad riekou Laborec pri Strážskom. Toto premostenie bez problémov slúžilo deväť mesiacov. „Nerozumieme, prečo premostenie, ktoré dodala Správa štátnych hmotných rezerv SR, nevydržalo ani päť dní,“ hovorí šéf kraja Rastislav Trnka.

„Zamestnanci našej správy ciest minulý víkend promptne vykonávali práce na nedokončenom stavenisku nad rámec dohodnutých povinností, aj teraz reagovali veľmi rýchlo a provizórne opravovali toto premostenie. Keďže prejazd po tomto premostení nie je bezpečný a ohrozené sú aj životy ľudí, verím, že sa štátne orgány rozhýbu a zabezpečia nápravu do niekoľkých hodín. Ak k tomu nedôjde, budeme musieť premostenie uzavrieť a znovu sprejazdniť obchádzkovú trasu,“ dodal Trnka.

VIDEO: Montáž provizórneho mosta cez Hornád.

Video
141 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Hornád #Kysak