V starej šachte pri B. Štiavnici zahynuli dvaja muži

Banskí záchranári, hasiči a policajti zasahovali vo štvrtok podvečer pri Banskej Štiavnici, kde zo starej štôlne vyťahovali nehybné telá dvoch mužov.

25.02.2021 19:15
debata (4)

Tragédiu, ktorá sa stala v blízkosti banskoštiavnickej časti Šobov, pravdepodobne v Jergy štôlni, potvrdila Pravde banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová. „Polícia dokumentuje prípad usmrtenia dvoch mužov, ktorých záchranári práve vyťahujú z opustenej štôlne. Príčiny tejto tragédie sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ povedala Faltániová.

Policajtov mal podľa našich informácií zalarmovať človek, ktorý bol s jedným z nebohých v kontakte, ešte zrejme v stredu v noci, ako posledný. „Zo starej štôlne, v ťažko dostupnom lesnom teréne, sa záchranári všemožne snažia vyslobodiť telá obidvoch mužov. Ide o stiesnené priestory, do ktorých sa nedá ľahko vojsť,“ povedal riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice Stanislav Paulík vo štvrtok podvečer.

Podľa neho je komplikované dostať tam dýchaciu techniku. „V štôlni namerali vysoké koncentrácie oxidu uhličitého. Momentálne sa tam mení technika, lebo tá, ktorú si záchranári priniesli, na to svojimi rozmermi nebola vhodná. Musí sa tam ísť na diaľkové dýchacie prístroje,“ vysvetlil Paulík. „Problém je tiež so spojením, telefónny signál sa dá chytiť len ďalej od toho miesta,“ objasnil.

Prvá informácia vraj hovorila o troch mužoch, ktorí sa v štôlni mali nachádzať. Či to tak bolo naozaj a jeden z nich sa dostal von, pričom to nahlásil policajtom, je podľa Paulíka špekulácia.

Rovnako ako to, že muži sa v šachte mali zadusiť. „To, že tam namerali oxid uhličitý, je fakt, ale všetko sa dozvieme až po akcii,“ podčiarkol. Zároveň vysvetlil, že takéto tragédie hrozia ľuďom vyhľadávajúcim opustené štôlne s cieľom nájsť nejaké minerály.

„Zvyknú si tam so sebou zobrať zbíjačku, ku ktorej, samozrejme, potrebujú elektrinu. Je teda možné, že tam mali pustenú aj nejakú centrálu. Nie je to však potvrdené, zatiaľ ide o špekulácie,“ zopakoval s tým, že všetko preukáže až vyšetrovanie.

Paulík nevie odhadnúť, ako dlho záchranná akcia potrvá. „Je to komplikované, lebo tie podmienky tam úplne nepoznáme,“ doplnil.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #banská šachta