Bratislava zápasila so silným vetrom, v meste spadlo viacero stromov

V dôsledku silného vetra mali hasiči do utorkového rána celkovo 26 výjazdov. Najviac výjazdov urobili v Bratislavskom kraji, kde zasahovali pri 20 udalostiach. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Takmer pre celé územie SR naďalej platí výstraha prvého stupňa pred silným vetrom.

12.04.2021 20:55 , aktualizované: 13.04.2021 09:47
debata (4)

Pri bratislavských výjazdoch išlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov z cestných komunikácií, elektrických vedení a zo zaparkovaných vozidiel. V niekoľkých prípadoch zasahovali pri strhnutých strechách z budov.

VIDEO: Zafučí severák, nasneží aj v nížinách. Ako dlho chlad potrvá?

Video

HaZZ podľa Križanovej očakáva nárast počtu výjazdov. Hasiči odporúčajú neparkovať vozidlá na rizikových miestach, čiže pod stromami, elektrickými stĺpmi, stožiarmi či bilbordmi. Odporúčajú tiež pred príchodom vetra vykonať doma preventívne opatrenia, zdržiavať sa v bezpečných objektoch, obmedziť šoférovanie, prechádzky v lese, vyhýbať sa skrýšam pod stromami či nestabilným prístreškom a budovám, voliť pomalú jazdu vo vozidle. Tiež je potrebné vyhýbať sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi.

Strom podľa bratislavskej polície spadol v pondelok večer aj na vozidlo na križovatke ulíc Einsteinova-Dolnozemská v bratislavskej Petržalke. Vodička, ktorá bola v tom čase v aute, utrpela ľahké zranenia. Spadnutý strom poškodil v hlavnom meste aj bránu vozovne Jurajov dvor. Električky preto mali komplikovaný výjazd.

„K pádu stromu a následnému poškodeniu vozidla došlo aj v druhom Bratislavskom okrese, kde na jednom z parkovísk na ulici Na križovatkách padol hrubší konár na zaparkované motorové vozidlo. V tomto prípade k zraneniu osôb nedošlo,“ informovala bratislavská polícia.

Silný vietor strhol strechu na škole

V obci Chorvátsky Grob v okrese Senec strhol v pondelok večer silný vietor strechu z budovy školy na Javorovej aleji. Obec o tom informuje na svojom webe. „Časť uvoľnenej krytiny skončila na školskom dvore pri jedálni, druhú časť odnieslo desiatky metrov až na ihrisko Lúčny koník. Zvyšná časť krytiny je uvoľnená, zakliesnila sa o požiarny rebrík a hrozí jej pád,“ upozornila samospráva.

Škola a škôlka Javorová alej budú preto z bezpečnostných dôvodov najbližšie dni úplne zatvorené. Obec žiada obyvateľov, aby si pri prechode a prejazde okolo školy dávali pozor a nevstupovali do jej areálu a na ihrisko.

Na Slovensku sa z pondelka na utorok výrazne zmenilo počasie. Jarné teploty vystriedalo výrazné ochladenie, dážď, sneženie i silný vietor. Takéto počasie má prevládať niekoľko dní.

VIDEO: Chlad ohrozuje úrodu, rovnako ako pred niekoľkými dňami. Takto ju 9. apríla chránili v Branove parafínovými sviečkami.

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #počasie #hasiči #vietor