V banskobystrických mestských lesoch vysadia vyše 15-tisíc stromov, pomáhajú i deti z klubu Mravenisko

Hoci banskobystrické mestské lesy nie sú rozlohou najväčšie, na ploche 7 200 hektárov ponúkajú tri rezervácie, lesoparky s náučnými chodníkmi, významné rarity i bohatú faunu a flóru. Záujem ľudí o prechádzky od minulej jari, po prijatí tzv. covidových opatrení, stúpol a návštevnosť v mestských lesoch stále láme rekordy.

21.04.2021 18:51
Stromček / Smrek / Sadenie / Foto:
Ilustračné foto
debata

Uviedla to hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková s tým, že vďaka práci zamestnancov organizácie Mestské lesy patrí mesto pod Urpínom k najzelenším na Slovensku.

Aktuálne sa práca mestských lesníkov zameriava na zalesňovanie a v stredu im pomáhali aj deti z klubu Mravenisko. „Sledovať, ako s vysádzaním stromčekov pomáhajú najmenší, pričom dodržiavajú všetky postupy, ktoré ich skúsení lesníci učia, je po celodenných rokovaniach príjemná psychohygiena,“ reagoval primátor Ján Nosko a malým „mravcom“ poďakoval za nasadenie a za to, že sa starajú o prírodu.

„Verejnosť vníma pozitívne, keď sa niekde majú vysadiť státisíce stromčekov. My, ktorí sa tejto problematike venujeme, vieme, že v danej lokalite sa musela udiať nejaká veterná kalamita alebo požiar. Našťastie, nás podobné veci obchádzajú a zalesňovania nie je až tak veľa. Tento rok v našich lesoch vysadíme okolo 15 200 kusov mladých stromčekov,“ konštatoval Jozef Jankov, hlavný inžinier spoločnosti Mestské lesy Banská Bystrica.

„Zmyslom našej organizácie je lesný majetok zhodnocovať a zveľaďovať. Robiť to tak, aby boli lesy stále zelené a zdravé. Tým, ktorí prídu po nás, ich chceme odovzdať odolné, kvalitné, aby plnili všetky funkcie. Niekedy možno musíme viac ‚zamakať‘, najmä v čase, keď sa rojí lykožrút, alebo ak nastane veterná či snehová kalamita. Vtedy musí zasiahnuť človek, aby nedošlo k nadmerným škodám a oslabeniu lesov,“ dodal riaditeľ mestských lesov Blažej Možucha.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #lesy