V znovuotvorenom Zemplínskom múzeu možno vidieť vzácne predmety minulosti vrátane "michalovského pokladu"

Novú stálu expozíciu Klenotnica Zemplínske múzeum v Michalovciach sprístupnilo síce ešte začiatkom novembra minulého roka, pre protipandemické opatrenia však poklady minulosti dosiaľ vo svojich priestoroch prezentovalo len krátko, neskôr iba prostredníctvom propagačného videa. Od utorka je možné vzácne artefakty opäť vidieť naživo.

22.04.2021 21:03
Michalovce / Michalovský poklad / Zemplínske... Foto:
Expozícia vzácnych predmetov v Zemplínskom múzeu v Michalovciach
debata

„Myšlienka Klenotnice je, aby sa v múzeu vystavili vzácne predmety, ktoré nie je možné inde vystaviť, pretože je potrebná ich zvýšená ochrana,“ priblížila riaditeľka ZM Stanislava Rovňáková s tým, že súčasťou stálej expozície sú najmä sakrálne a numizmatické predmety.

Ide napríklad o hodvábne barokové rúcho z obce Staré alebo kalich, paténu a dva kríže, ktoré začiatkom 90. rokov 20. storočia daroval pápež vtedajšiemu vladykovi Milanovi Chauturovi.

Prvýkrát je v rámci Klenotnice s podtitulom Vzácne poklady minulosti tiež prezentovaný nález strieborných mincí z 15. a 16. storočia, verejnosti známy ako „michalovský poklad“.

Expozícia vzácnych predmetov v Zemplínskom...
Riaditeľka Zemplínskeho múzea Stanislava...
+6Expozícia vzácnych predmetov v Zemplínskom...

Na znovuotvorenie múzea sa podľa Rovňákovej slov nemuseli špeciálne pripravovať. „Už z predchádzajúceho obdobia sme mali zabezpečené bezdotykové teplomery, dostatok dezinfekcie a tiež germicídne žiariče,“ uviedla s tým, že aj v ZM aktuálne platí prísne dodržiavanie všetkých stanovených bezpečnostných opatrení.

Vstup do múzea je umožnený len s respiračnou ochranou tváre a negatívnym testom, pri vstupe sú návštevníci povinní dezinfikovať si ruky dezinfekčným prostriedkom a rovnako tam absolvujú i meranie teploty. „Počas prehliadky budú návštevníci tiež povinní dodržiavať, okrem iného, aj dvojmetrové odstupy, ak nejde o členov jednej domácnosti,“ doplnila Rovňáková.

Ako uzavrela, v ZM aktuálne vrcholia prípravy na sprístupnenie dočasnej výstavy o modrotlači s názvom Remeslo má modré dno, ktoré si múzeum vypožičalo od Východoslovenského múzea v Košiciach. Sprístupnená má byť koncom apríla a potrvá do polovice júna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #Zemplínske múzeum