Bratislavské Trnavské mýto bude zelenšie. Vysadili tu päť platanov

Na bratislavskom Trnavskom mýte pred tržnicou vysadili vo štvrtok päť platanov, ktoré majú 12 metrov a doviezli ich z Holandska. Vysadené boli do takmer dvojmetrovej jamy so stromovým substrátom a 1,2 metrovými hlbokými zakoreňovacími bunkami. Hlavné mesto tak začína obnovovať dlhodobo zanedbaný priestor pred tržnicou. Práce by mali trvať do konca mája.

06.05.2021 15:24
stromy platan bratislava trnavské mýto Foto: ,
Osádzanie vzrastlých platanov pred tržnicou na bratislavskom Trnavskom mýte. 6. máj 2021
debata (10)

VIDEO: Sadenie obrích platanov na Trnavskom mýte.

Video

Napriek tomu, že pred štyrmi rokmi sa táto plocha rekonštruovala, pobyt v tomto priestore je podľa mesta počas horúcich letných dní pre prehriaty asfalt neznesiteľný. „Chceme, aby už ľudia nemuseli čakať na MHD pod slnkom a v horúčavách. Videl som jednu fotografiu, kde ľudia stoja za sebou v rade v tieni stĺpa verejného osvetlenia a bolo jasné, že tu musíme dostať tieň a najlepšie zo stromov,“ priblížil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Aby sa stromy uchytili v náročnom prostredí, mesto použilo prekoreňovacie bunky. Vybraný druh stromu je podľa samosprávy odolný aj voči vyšším teplotám a klimatickým zmenám a vďaka svojej mohutnosti i rýchlemu rastu pomôže tento priestor v lete schladiť. Nákup platanov spolu s dopravou vyšiel na 70 000 eur. Primátor poznamenal, že sa snažia rokovať so súkromnými firmami, ktoré sídlia v okolí, aby nákup zafinancovali.

zväčšiť Osádzanie vzrastlých platanov pred tržnicou na... Foto: Ivan Majerský, Pravda
platan stromy bratislava trnavské mýto sadenie Osádzanie vzrastlých platanov pred tržnicou na bratislavskom Trnavskom mýte. 6. máj 2021

Ďalšie financie investuje hlavné mesto do prác, aby pri platanoch vytvorilo miesto na sedenie a umiestnilo dlažbu. Vytvoriť chce síce menší, ale komfortný verejný priestor, ktorý bude pre ľudí príjemný aj počas horúcich dní. Vallo priznáva, že priestor na Trnavskom mýte v okolí tržnice si do budúcna zaslúži rozsiahlejšiu obnovu.

Pozrite si v časovej snímke ako sadenie prebiehalo:

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #sadenie stromov #matúš vallo