V Horskom parku niekto spílil 15 dubov, Vallo podal trestné oznámenie

V Horskom parku v Bratislave niekto spílil 15 mladých dubov letných, ktoré vlani na jar vysadilo hlavné mesto pozdĺž hlavnej promenády medzi horárňou a depom MHD. Na sociálnej sieti na to upozorňuje primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý podľa vlastných slov takémuto konaniu nerozumie a „ohavným činom“ je šokovaný.

13.05.2021 09:18 , aktualizované: 10:08
debata (12)

„Na mieste činu v spolupráci s mestom už vykonala obhliadku štátna polícia a podávame trestné oznámenie,“ približuje Vallo. Akékoľvek informácie k objasneniu tohto činu môžu obyvatelia nahlasovať magistrátu prostredníctvom e-mailovej adresy info@bratislava.sk alebo môžu kontaktovať políciu na telefónnom čísle 159. Chýbajúce duby plánuje mesto vysadiť čo najskôr.

Primátor podotýka, že sa mesto snaží vytvárať z Bratislavy miesto plné zelene. Pripomína, že v Horskom parku sa podarilo v tomto smere vykonať viac zmien, napríklad zonáciu parku, výsadbu 10.000 sadeníc stromov, opravu mobiliára či verejného osvetlenia. Išlo tiež o náhradnú výsadbu, ktorou bolo nahradených 27 chorých topoľov 27 dubmi letnými.

Výrub už prešetruje bratislavská polícia. „Doposiaľ neznámy páchateľ v rozpore s ustanoveniami zákona o ochrane prírody a krajiny vyrúbal stromy druhu dub letný v celkovom počte 15 kusov a osem stromov zničil," uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff s tým, že celková výška škody je predmetom vyšetrovania. Prípadom sa zaoberajú policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I, policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu porušovania ochrany stromov a krov. V prípade preukázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na tri roky.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Horský park