Košická lúka sa usmieva

Už minulý rok na trávniku medzi Wurmovou a Povrazovou ulicou v košickej mestskej časti Sídlisko KVP (Košického vládneho programu) vznikol zaujímavý trávnik, ktorý tak trochu pripomínal tajomné kruhy v obilí.

12.06.2021 10:15
Košice, lúka, kosenie Foto:
Netradičné kosenie sídliskovej lúky v Košiciach.
debata

Originálne ho pokosil pracovník zo Sociálneho podniku mestskej časti, a tak vznikli štvorce v trávniku. Aj takto reagovala samospráva na vznikajúce opatrenia v boji proti pandémii. Naznačila tak obyvateľom, ako bezpečne dodržiavať dvojmetrové odstupy.

Tento rok sa pandemická situácia zlepšuje. A tak sa pre zmenu iná lúka, medzi Stierovou a Povrazovou ulicou, usmieva.

Starosta mestskej časti Ladislav Lörinc sa minulý rok inšpiroval pri návšteve v Poľsku. „Dostali sme množstvo pozitívnych ohlasov a reakcií od našich obyvateľov, a preto sme aj na ich požiadavky následne vykosili ešte jeden obrazec. Okrem toho, že naše sídlisko zdobila kreatívna kosba, sme zároveň spojili aj dve rozdielne požiadavky občanov. Tých, ktorí požadovali pokosenú plochu pre výbeh svojich psov, a tých, ktorí sú za ponechanie prírodného lúčneho porastu slúžiaceho na zachovanie biodiverzity,“ hovorí starosta o dôvodoch, prečo sa rozhodli pokračovať v originálnej kos­be.

Celú kosbu vymyslel a zrealizoval Miroslav Čisár. Návrh mal vopred predkreslený tak, aby to bolo technicky možné zrealizovať. Lúka, na ktorej sa smajlík aktuálne nachádza, by sa mala celá vykosiť koncom augusta. „Dovtedy predpokladáme, že budeme obrazec udržiavať a možno k nemu časom pribudne aj ďalší,“ dodáva starosta, ktorý je rád, že popri bežnej agende a obzvlášť v tejto náročnej, táto maličkosť potešila obyvateľov. „Určite sa na prekvapenia v podobe geometrických tvarov môžu tešiť aj na budúci rok, plánujeme v tom pokračovať,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj