Kaštieľ v Borši otvorili prezidenti Čaputová a Áder

Zrekonštruovaný Rákociho kaštieľ v Borši v okrese Trebišov sa stal miestom prezidentského stretnutia. Zuzana Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom privítali maďarského prezidenta Jánosa Ádera s manželkou Anitou Herczegh.

21.06.2021 06:49
Borša, Zuzana Čaputová, János Áder Foto: ,
Prezident Maďarska János Áder podáva kvety prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej 19. júna 2021 počas slávnostného otvorenia zrekonštruovaného kaštieľa v obci Borša v okrese Trebišov, ktorý je rodiskom Františka (Ferenc) II. Rákócziho.
debata

Na rekonštrukcii kaštieľa sa pred ôsmimi rokmi dohodol s Áderom vtedajší slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Na otváraciu slávnosť prišli stovky ľudí nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska. Niektorí boli aj v krojoch či dobových kostýmoch. Košickí skauti stáli čestnú stráž pri buste Rákociho.

„Okrem toho, že bolo obnovené dielo veľkej architektonickej a historickej hodnoty, je to aj symbol, ktorý má pre nás veľkú pridanú hodnotu. Je symbolom toho, že stáročia trvajúca spoločná minulosť nás nemusí rozdeľovať, ale naopak, mala by nás spájať,“ povedala Čaputová.

VIDEO: Prezidenti Slovenska a Maďarska otvorili Rákociho kaštieľ v Borši.

Video

Ako povedal Áder, k znovuzrodeniu kaštieľa pomohli vzájomné dohody, práce s cezhraničným presahom, obetavosť a spoločná vôľa dvoch krajín.

„Slováci a Maďari spolu obnovili niečo, čo by si už dávnejšie zaslúžilo väčšiu pozornosť. Je našou spoločnou zodpovednosťou, aby skrášlený kaštieľ naplnil svoje poslanie a bol miestom, kde sa minulosť stretáva s prítomnosťou,“ dodal maďarský prezident.

Kaštieľ v Borši otvorili prezidenti Zuzana...
Kaštieľ v Borši otvorili prezidenti Zuzana...
+6Kaštieľ v Borši otvorili prezidenti Zuzana...

„Naša obec Borša spolu s budapeštianskou Nadáciou Lászlóa Telekiho v roku 2018 založili neziskovú organizáciu II. Rákóczi Ferenc. V tom istom roku sme aj s rekonštrukciou začali. Trvala tri roky. Financie sme získali od maďarskej a slovenskej vlády. Maďarská strana poskytla takmer celú sumu z celkovej hodnoty rekonštrukcie, ktorá stála takmer deväť miliónov eur,“ spresnila starostka Borše Anna Tünde Vargová.

Na kaštieli vymenili strechu, urobili omietky, osadili kamenné ostienky. Zrekonštruované boli pamätné izby, konferenčná sála a v zadnej časti vznikla reštaurácia a hotel. „Dúfame, že táto rekonštrukcia bude prospešná pre celý tento región a rozvinie sa u nás turizmus,“ dodala starostka.

V kaštieli sa narodil František Rákoci II. (1676 – 1735), ktorý bol sedmohradským kniežaťom a vodcom posledného protihabsburského stavovského povstania. Pochovaný je v krypte Dómu sv. Alžbety v Košiciach. V kaštieli sa nachádza stála výstava a veľa turistických atrakcií ako escape room, miestnosť virtuálnej reality a 360-stupňové panoramatické premietanie. Výstavné plochy majú 10 árov a verejnosti sú sprístupnené od tejto nedele.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #János Áder #Zuzana Čaputová #Borša