Obce Prešovského kraja po búrke zasiahli povodne a výpadky elektriny

Vo viacerých obciach okresu Bardejov a Stará Ľubovňa vyhlásili zástupcovia obcí po búrke zvýšený stupeň povodňovej aktivity (SPA).

27.07.2021 18:52 , aktualizované: 21:52
debata (1)

Ako uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák, tretí SPA bol vyhlásený v obci Hrabovec v okrese Bardejov na toku Hrabovčík a jeho prítokoch.

Rovnako tretí SPA bol vyhlásený aj v obciach Hažlín, Richvald, Šašová v okrese Bardejov. Rovnako i v obci Ruská Voľa nad Popradom v okrese Stará Ľubovňa, kde došlo k zvýšeniu vodnej hladiny na neupravenom vodnom toku Chotárny a jeho vybreženiu.

Mimoriadna situácia bola vyhlásená v obci Komárov v okrese Bardejov.

Podľa Bocáka, pracovníci SVP preverujú povodňovú situáciu na tokoch v jednotlivých obciach a po opadnutí hladiny začnú v prípade potreby bezprostredné zabezpečovaci­e práce.

V súvislosti s búrkou hasiči zasahovali aj vo Svidníku a v obci Gerlachov okrese Bardejov, kde voda zaplavila pivnice rodinných domov.

Búrka spôsobila škody i v obci Hažlín. Koryto Hažlínky zvládlo podľa starostu Františka Olaha nápor vody. Škody im narobili bočné prítoky a voda z polí a kopcov.

„Voda zaplavila dvory a problémy máme aj pri obecnom úrade. Silný vietor na jednom rodinnom dome zroloval plech. Zasahujú tam hasiči s plošinou. Väčšie stromy sa lámali ako zápalky. Nezablokovali však cesty, alebo že by spadli na rodinný dom. Všetko je to tak, že na dvor alebo do záhrady spadli,“ povedal Olah s tým, že v obci je prerušená dodávka elektrickej energie.

Výpadky elektriny

Východoslovenská distribučná zaznamenala pre búrky výpadky v distribúcii elektriny spolu na takmer 2400 odberných miestach. Ako uviedla Andrea Forbergerová z VSD, došlo k poruchám v lokalitách Krompachy, Prešov, Svidník a Bardejov.

„Z toho všetky, s výnimkou poslednej, ku ktorej došlo pred 17.00 h, sú odstránené. Momentálne je k 19.10 h bez elektriny približne 560 odberných miest v lokalite Bardejov. Rýchlym zásahom pohotovostných zložiek v teréne v kombinácii s dispečerským riadením sa poruchu podarilo identifikovať,“ uviedla Forbergerová.

Príčinou je podľa jej slov v dôsledku búrky poškodený izolátor a každú chvíľu predpokladajú odstránenie príčiny poruchy a obnovenie distribúcie elektriny aj do spomenutých elektrinou nezásobených odberných miest.

Valaská Belá povodne Čítajte viac Bleskové povodne spôsobili vo Valaskej Belej státisícové škody
1 debata chyba
Viac na túto tému: #búrky #Prešovský kraj