Bešeňová ukrýva tekutý poklad

Ročne navštívi rekreačný areál v Bešeňovej viac ako pol milióna turistov. Jeho bazény sú naplnené blahodarnou vodou, no nechýbajú ani rôzne atrakcie – tobogany, morské vlny či saunový dóm.

29.07.2021 12:00
Bešeňová, tobogany Foto:
Už v roku 1983 bolo v Bešeňovej prírodné kúpalisko. O desať rokov neskôr tam vyrástol vodný park s toboganmi.
debata (3)

VIDEO: Vodný park Bešeňová.

Video

Bešeňová je známa svojimi travertínovými ložiskami, ktoré v roku 1984 vyhlásili za chránenú prírodnú pamiatku. Sú typom vápenca, ktorý vznikol vyzrážaním minerálnych či termálnych prameňov bohatých na uhličitan vápenatý. Pri ich výveroch sa vytvorili, na ploche viac ako tri hektáre, nevšedne sfarbené travertínové kopy, bochníky a kaskády.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

V srdci Liptova

Tento bohatý prírodný zdroj priniesol prirodzený impulz – začiatkom deväťdesiatych rokov vyrástol v obci vodný park, ktorého brány otvorili v júni 1993. Už desať rokov predtým však bola tamojšia lokalita využívaná ako prírodné kúpalisko. Geotermálny vrt s teplotou vody 60,5 stupňa bol vybudovaný v roku 1987. Na jeho zdroj narazili v hĺbke 1 998 metrov.

Riaditeľ Vodného parku Bešeňová Peter Kolenčík pripomína, že na území obce a v jej okolí sa nachádza viac ako 30 minerálnych a termálnych prameňov rôzneho zloženia a teploty. „Traduje sa, že účinky tamojšej termálnej vody poznali už dávni Kelti, ktorí sídlili na neďalekom Havránku,“ povedal.

K atrakciám vo vodnom parku Bešeňová, ktorý sa...
Už v roku 1983 bolo v Bešeňovej prírodné...
+2K atrakciám v Bešeňovej patrí bazén s morskými...

Vodný park má podľa neho výnimočnú polohu, lebo sa nachádza v srdci Liptova. „Je na polceste medzi Oravou, dolným a horným Liptovom, v tesnej blízkosti diaľnice D1,“ hovorí. Okrem toho je neobyčajný zložením geotermálnej vody. Tá obsahuje sodík, draslík, vápnik, horčík, železo, chlór, oxid dusnatý, siričitý, fosforičitý, kyselinu kysličitú, sírovodík, mangán a lítium.

„Táto voda priaznivo pôsobí na pohybové a dýchacie ústrojenstvo, pomáha tiež pri urologických problémoch. Vďaka prvku lítium má dobré účinky aj na psychiku,“ vymenoval Kolenčík výhody tekutého pokladu.

Ľudia si môžu túto unikátnu vodu užiť v osemnástich bazénoch, ktoré sú na ploche viac ako 60 000 štvorcových metrov. Nechýba trinásť toboganov a šmýkačiek. Okrem hnedej termálnej vody je k dispozícii aj číra. „Z množstva atrakcií určite nesmiete vynechať bazén s morskými vlnami, raft river či pulzujúcu bublinu,“ odporúča riaditeľ.

Za pozornosť stojí tiež moderný, holisticky zameraný, saunový svet Harmónia. Jeho súčasťou je najväčšia suchá sauna na Slovensku a exteriérová záhrada. Celkovo sa do tamojšieho saunového dómu zmestí 101 ľudí.

Častejšie kontroly

Samotný vodný park, ktorý funguje celoročne, dosahuje letnú kapacitu 6 500 a zimnú 3 500 osôb. Ročne ho navštívi viac ako pol milióna turistov. Tí sa v areáli môžu aj ubytovať – k dispozícii sú tam zatiaľ dva hotely. Jeden z nich, s tromi privátnymi bazénmi, je prvý holistický. „V auguste k nim pribudne ďalší. Kapacita ubytovania s priamym prístupom do vodného parku tak dosiahne 1 500 lôžok,“ objasnil Kolenčík.

Riaditeľ upozorňuje, že vstup na umelé kúpaliská je aktuálne, v zmysle covid automatu, bez potreby preukázania negatívneho testu. Ten sa vyžaduje, prípadne potvrdenie o zaočkovaní, len vo vnútorných priestoroch akvaparkov.

„Vzhľadom na pandémiu dbáme na zvýšenú osobnú hygienu, pravidelnú dezinfekciu rúk a dodržiavanie pravidiel zakotvených v prevádzkovom poriadku. Počas čakania na atrakcie, alebo na frekventovaných miestach odporúčame dodržiavať dištančné rozostupy,“ poznamenal.

Dbajú tiež na zvýšenú frekvenciu dezinfekcie spoločných priestorov, sociálnych zariadení, bazénov a dotykových plôch. Častejšie kontrolujú aj kvalitu bazénových vôd. „Obsah voľného chlóru a vedľajších produktov dezinfekcie udržiavame pri hornej hranici limitných hodnôt v zmysle legislatívy,“ doplnil Kolenčík s tým, že z hygienických dôvodov sú mimo prevádzky pitné fontány.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bešeňová #Žilinský kraj #akvapark #Leto s Pravdou