V Košiciach odborári v uliciach žiadali kratší pracovný čas

Všade pracovný čas skracujú, iba v U. S. Steele ho zvyšujú. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa zamestnanci košických železiarní vybrali do ulíc.

03.08.2021 06:30
Košice, U.S. Steel Foto: ,
Odborári z košického U. S. Steel žiadajú kratší pracovný čas.
debata (10)

V pondelok sa o 15. h pred hotelom Centrum v Košiciach začal spoločný pochod na podporu kolektívnych vyjednávačov a požiadaviek v kolektívnom vyjednávaní o znení dodatku k platnej kolektívnej zmluve.

Protestujúci chceli verejne zabrániť snahám zamestnávateľa oklieštiť požiadavky zamestnancov. Ako pripomenul Juraj Varga, predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice, cieľom v kolektívnom vyjednávaní je udržanie prijateľnej úrovne pre zamestnancov v rozhodujúcich oblastiach, a to bez zvyšovania týždenného pracovného času, a zároveň docieliť zvyšovanie dynamiky rastu miezd ako predpoklad zlepšovania kvality života zamestnancov.

VIDEO: Pochod košických odborárov.

Video

„Aktuálne sme štyridsiaty druhý deň v štrajkovej pohotovosti. Vzájomným verejným pochodom vyjadríme solidárnu podporu kolektívnym vyjednávačom za stranu zamestnancov a zároveň deklarujeme spoločné odhodlanie postaviť sa za svoje oprávnené požiadavky," povedal Varga.

Odborový predák celý proces kolektívneho vyjednávania vo všetkých otvorených častiach – teda pracovný čas, mzdová oblasť i sociálne benefity – hodnotí ako nesmierne náročný dialóg. „Každá strana má svoj jasný cieľ. Očakávaný kompromis je vždy možný, dôležitý je však pritom aj vzájomný rešpekt a vecná argumentácia," upozorňuje Varga.

Pred stovkami zamestnancov, ich rodinných príslušníkov a podporovateľov vystúpil aj člen predsedníctva Rady OZ KOVO za Košický región Ján Šlauka, ktorý podujatie moderoval. Viackrát zdôraznil, že nie je čas na dlhší pracovný čas. „Potrebujeme sa venovať nielen práci, ale najmä svojim rodinám a vnukom. Ak to bude nutné, prídeme opäť štrajkovať aj pred podnik," povedal Šlauka. Prítomní ľudia svoj súhlas vyjadrovali potleskom.

Emil Machyna, predseda Rady OZ KOVO, zdôraznil, že štrajk nie je cieľom, ale iba prostriedkom, ako dosiahnuť to, čo potrebujú. „Je to kratší pracovný čas a slušné mzdy, za ktoré sa oplatí robiť. Bez odvahy ľudí sa nič za rokovacím stolom dosiahnuť nedá. Zamestnanci musia byť pripravení niečo obetovať. Urobme preto také kroky, ktoré budú zamestnávateľa bolieť. Musí zvážiť, čo je pre neho lepšie. Či dohodnúť sa, alebo ustúpiť," zdôraznil Machyna.

Štrajkovú pohotovosť v najväčšom hutníckom podniku na Slovensku vyhlásil Výbor Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice ešte 22. júna. Dôvodom bolo, že ani po piatich kolách kolektívneho vyjednávania o znení dodatku sa nepodarilo so zamestnávateľom nájsť spoločnú dohodu. V júli pokračovalo kolektívne vyjednávania ďalšími dvoma kolami už za účasti sprostredkovateľa.

Predmetom vzniknutého sporu nie je iba zamestnávateľom navrhované zvýšenie týždenného pracovného času z doterajších 35,5 hodiny, ale aj rast tarifnej mzdy pre rok 2021 a ďalších benefitov, ako je ukotvené v kolektívnej zmluve, ktorej platnosť vyprší 31. marca 2024.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #kolektívne vyjednávanie #U. S. Steel #pracovný čas