Od Cyrila a Metoda po 2. svetovú vojnu

Pohoda, pokoj a milí miestni ľudia. Minimum turistov a miesta, kde žiaci Cyrila a Metoda založili kláštor, ale aj prišla ako prvá sloboda po vojne.

05.08.2021 12:00
Pravoslávny chrám Svätého Ducha Foto: ,
Pravoslávny chrám Svätého Ducha v Medzilaborciach.
debata (14)

Severovýchod Slovenska je miestami ako neprečítaná kniha. Málokto pozná obce Habura, Palota, Krásny Brod či Kalinov. Horný Zemplín je pritom plný zaujímavostí. Naďa Lutašová, učiteľka na dôchodku z Vydrane, rada porozpráva o okolitých pamätihodnostiach.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Rusnácky Devín

Ako prvý sme navštívili monastier (kláštor) v Krásnom Brode, ktorý bol založený v 14. storočí a priamo nadväzuje na cyrilo-metodskú tradíciu. Aj preto sa o Krásnom Brode často hovorí ako o „rusnáckom Devíne“.

Na tomto mieste pradávni predkovia prinášali obete svojej pohanskej bohyni Kupale – Sláve. Bolo to už v 5. storočí pred naším letopočtom. V 9. storočí, keď prišli vierozvestcovia Cyril a Metod, ich žiaci založili na tomto mieste Baziliánsky monastier. V roku 1603 ho dal gróf Druget spáliť. Neskôr ho však znovu vybudoval.

VIDEO: Krásne miesta Horného Zemplína.

Video

Druhý raz bol zničený na začiatku 18. storočia v čase rákociovských vojen, ale opäť bol obnovený. „V budove monastiera sa v tom čase nachádzala bibliotéka a bola tam tiež filozofická škola. Tretí raz bol zničený v čase 1. svetovej vojny v roku 1915,“ hovorí učiteľka, ktorá do Krásneho Brodu chodila aj so svojimi sestrami na rôzne cirkevné slávnosti. „Vždy sme dostali lízanku a cukrovú vatu. Babička aj s mamou sa sem chodili modliť,“ spomína si.

Blízko rozvalín je kaplnka aj studňa, kde sa podľa legendy v 14. storočí stal zázrak uzdravenia. „Hovorí sa, že slepý človek si tam poumýval tvár, pomodlil sa a začal opäť vidieť. Vedľa studne je hrob igumena, čo je predstavený monastiera, za kaplnkou zas mníšsky cintorín, na ktorom sú pochovaní aj vojaci z prvej svetovej vojny,“ vymenúva pani Naďa miesta, ktoré sa oplatí vidieť. Za studňou v rokoch 1998 – 2002 postavili nový monastier a neskôr aj kostol.

Knieža Laborec

V Medzilaborciach, kde pani Naďa učila, žije niečo viac ako 6,5-tisíca obyvateľov. Milovníci umenia vedia, že sa tam nachádza Múzeum moderného umenia Andyho Warhola.

Za zmienku však stojí pravoslávny chrám Svätého Ducha, ktorý má jedinečnú architektúru a predstavuje jednu z dominánt mesta. „Jeho výstavba sa začala v roku 1947 a dokončili a vysvätili ho o päť rokov aj napriek tomu, že to bolo v čase, kedy sme mali protinábožensky orientovaný režim. Výstavbe veľmi pomohol armádny generál a neskorší prezident Československa Ludvík Svoboda, ktorý si nad chrámom vzal patronát. Možno preto, že ho označovali za Pamätník oslobodenia ČSR, sa ho podarilo dostavať,“ vysvetľuje učiteľka. Dodáva, že jedinečný nie je iba exteriér, ale aj vnútorná ikonografická výzdoba stien. „Je tam 350 ikon, ktoré v priebehu štyroch rokov vytvoril americký ikonopisec gréckeho pôvodu Dimitrios Leussis,“ pokračuje.

Nad obcou Habura sa do výšky týči socha kniežaťa Laborca, ktorý bol slovanským kniežaťom. Panoval na prelome 9. a 10. storočia. Obyvatelia ho nazývali duka alebo comes Laborcy – župan hradu Hung, ktorý raz obsadili muži jedného zo siedmich legendárnych vodcov staromaďarských kmeňov Álmosa. Laborec po dobytí hradu ustúpil na hrad Zemplín. Neskôr ho však popravili obesením pri prameňoch rieky Sviržavy.

„Legenda hovorí, že táto rieka bola premenovaná podľa mena kniežaťa na Laborec. Socha je vysoká vyše päť metrov a stojí na takmer dvojmetrovom kamennom podstavci. Cesta z obce nie je dlhá, ale zato do kopca. Lenže výhľady od sochy určite stoja za to,“ pozýva na krátku asi 10-minútovú túru Naďa Lutašová.

Autorom bronzovej sochy je akademický sochár Ján Ťapák. V podstavci pod sochou sa nachádza schránka so zeminou zo 106 rusínskych obcí, čo symbolizuje jednotu Rusínov.

Božské ticho

Za návštevu určite stojí aj obec Kalinov. Leží iba sedem kilometrov od Medzilaboriec a je prvou obcou oslobodenou počas 2. svetovej vojny na území Československa. Oslobodili ju 21. septembra 1944. Názov jej dal krík s červenými plodmi – kalina.

„Viem, že v obci našli z rímskej doby vzácny poklad, z ktorého sa zachovalo 21 mincí. Predpokladá sa, že sa do zeme dostal okolo roku 200 po Kristovi,“ vedomosti učiteľky sú nekonečné.

V obci návštevníkov upúta pamätník hrdinov 2. svetovej vojny, ale aj hneď vedľa stojaca nabíjačka pre elektromobily.

Za pozornosť určite stojí socha vojaka Švejka, ktorá je na medzilaboreckej železničnej stanici. V blízkosti je tiež rekreačné stredisko Danová, kde sa dá v zime lyžovať a v lete je rajom hubárov či rybárov. Neďaleko je hraničný priechod v Palote, kde je pomerne známy Lupkovský tunel. „Je tu toho oveľa viac. A hlavne, keď si vyjdete za ktorúkoľvek obec, čaká vás všade božské ticho,“ pozýva učiteľka do svojho rodného kraja, ktorý nadovšetko miluje.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Horný Zemplín