Košické železiarne sa zbavujú svojich dcér

Spoločnosť U. S. Steel Košice chce predať svoju prevádzku Troskové hospodárstvo divízneho závodu Vysoké pece a svoj obchodný podiel v dcérskej spoločnosti RMS Košice. Oba zámery oznámili hutníci v podnikových novinách Oceľ východu.

22.09.2021 08:00
debata (1)

Partnerom, ktorý má záujem o kúpu prevádzky Troskové hospodárstvo, je spoločnosť pôsobiaca v cementárskej oblasti. Podľa vyjadrenia generálneho manažéra pre stratégiu Juraja Sabola nový majiteľ bude prirodzeným vlastníkom tejto prevádzky, pretože výrobky z trosky využíva pri výrobe cementu. Predmetom dohôd sú aj záväzky k investíciám do prevádzky a zvyšovaniu podielu granulátu. Z predaja vysokopecnej trosky budú mať hutníci stabilný zdroj príjmu. A navyše týmto krokom zabezpečia ďalšie znižovanie emisií CO2 na Slovensku. Prvé dohody s budúcim vlastníkom boli podpísané v júni tohto roka. Zmluva by mala byť podpísaná v októbri a transakcia je plánované k novému roku 2022.

Finálne rokovania momentálne prebiehajú aj pri predaji obchodného podielu v dcérskej spoločnosti RMS Košice. Novým, stopercentným, vlastníkom, by sa mala stať od novembra tohto roku spoločnosť Termostav – Mráz, ktorá by mala s fabrikou rozvíjať podnikanie nielen v oblasti poskytovania žiarotechnických služieb, ale aj v oblasti výroby žiaruvzdorných materiálov.

Podľa vyjadrenia J. Sabola sa U. S. Steel Košice chce sústrediť na podstatu svojho podnikania, produkciu oceľových výrobkov. Noví vlastníci preberú podľa uverejnených správ všetkých zamestnancov. Všetky ich benefity majú zostať zachované v zmysle platnej kolektívnej zmluvy.

Hutnícka fabrika postupne znižuje počet svojich dcérskych spoločností. Podľa výpisu z obchodného registra je od 1. augusta 2020 v likvidácii U. S. Steel Services a od 1. januára tohto roka tiež U. S. Steel Obalservis. Z domácich im zostávajú už iba tri „dcéry“ – Labortest, SBS a Ferroenergy. Zo zahraničných sú to dve U. S. Steel Europe – France S. A. a Germany GmbH.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Košice #Košický kraj #dcérske spoločnosti #U. S. Steel Košice