Kolíková: Na rekonštrukcii prípadu Chovanca budú traja svedkovia a dvaja znalci zo SR

Na rekonštrukcii prípadu úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku sa majú zúčastniť traja svedkovia a dvaja znalci zo Slovenska. V piatok to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. K nepozvaniu ďalšieho svedka Romana Behúla na rekonštrukciu povedala, že ide o rozhodnutie sudkyne.

24.09.2021 14:28
Jozef Chovanec, zásah Foto:
Záber z videa z cely Jozefa Chovanca na letisku Charleroi, 24. 2. 2018.
debata (58)

„Mám vedomosť, že je tam iná sudkyňa. Mohla vyhodnotiť inak potrebu vypočutia jednotlivých svedkov,“ skonštatovala Kolíková. Dodala, že Behúlova výpoveď je v spise a určite na ňu treba prihliadať. „Sudkyňa o ňom vie, vie o ňom aj naša kancelária, ktorá nás zastupuje ako poškodenú stranu v tomto konaní, určite na to upozorní. Rovnako tam bude prítomný zástupca ministerstva zahraničných vecí,“ poznamenala.

Ministerstvo spravodlivosti SR podľa Kolíkovej sleduje celé vyšetrovanie. Iniciovalo, aby Slovensko vstúpilo do konania, a pôsobí na strane poškodeného. Intenzívne komunikuje aj s advokátskou kanceláriou. SR tiež znáša časť nákladov, napríklad na vycestovanie svedkov alebo expertov.

Lexmann Behúl Chovanec Čítajte viac Svedok v kauze Chovanec chce byť na rekonštrukcii prípadu, hovorí o prekážkach

Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v belgickom Charleroi. Podľa belgických médií sa na palube lietadla správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

Posun v hodnotení prípadu priniesol videozáznam zverejnený vlani v auguste. Na záberoch vidieť, ako policajti na Chovancovi vyše štvrťhodiny kľačali a jedna z policajtiek hajlovala, zatiaľ čo jej kolegovia sa tomu smiali.

V prípade Chovanca chce vypovedať aj svedok Roman Behúl. Zúčastniť sa chce aj na blížiacej sa rekonštrukcii prípadu. Na piatkovej tlačovej konferencii s europoslankyňou Miriam Lexmann hovoril o prekážkach, ktoré mu to znemožňujú. Tvrdí, že videl, ako Chovanca odvádzali z lietadla, a nesúhlasí s verziou, že kládol aktívny odpor. Rekonštrukcia prípadu sa má konať začiatkom budúceho týždňa. Lexmann sa chce obrátiť na slovenskú vládu a orgány, aby sa zaujímali o otázny spôsob vývoja prípadu.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec #Mária Kolíková