Starosta Ivanky pri Dunaji varuje pred dopravným kolapsom, Doležalovi odovzdal otvorený list

Obyvateľov spádovej oblasti Ivanky pri Dunaji v okrese Senec vystavil štát nepredstaviteľnému dopravnému kolapsu. V otvorenom liste na to ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) upozornil starosta Vladimír Letenay.

27.09.2021 17:30
Andrej Doležal / Juraj Tlapa / Foto:
Vpravo minister dopravy Andrej Doležal
debata (2)

Šéfa rezortu dopravy žiada o okamžité zrušenie všetkých vjazdov a zjazdov na a z diaľnice D4 v križovatke Ivanka-Západ, a to až do dobudovania križovatky Ivanka-Sever. Taktiež o urýchlenie rozšírenia Seneckej cesty (I/61) na štvorpruh.

Starosta odovzdal list ministrovi v pondelok počas jeho návštevy v základnej škole v Ivanke pri Dunaji. „Primäla nás k tomu neustále zhoršujúca sa situácia v doprave spolu s obavami, čo prinesie spustenie ďalších dopravných stavieb v okolí našej obce Ivanka pri Dunaji,“ vysvetlil Letenay.

Pri príprave projektu diaľnice D4 a jej prepojenia s diaľnicou D1 bolo podľa starostu zrejmé, že vjazd vozidiel do Bratislavy z D4 má primárne zabezpečovať križovatka Ivanka-Sever. „Táto križovatka ale nie je dobudovaná, úseky D4 sa postupne otvárajú, a tak si vozidlá na vjazd do Bratislavy z D4 našli aj iné "cestičky“, s ktorými ale projekt diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 vôbec nerátal," napísal v liste starosta.

Po otvorení križovatky Ivanka-Západ sú podľa jeho slov v obci pri Bratislave každodennou realitou extrémne počty osobných i nákladných áut, ktoré v rannej špičke na vjazd do hlavného mesta z D4 podľa starostu neštandardne využívajú aj cestu III. triedy číslo 1041 (Vajnorská ulica).

„Občania Ivanky pri Dunaji a okolitých obcí sú roky nútení čakať neúmerne dlhý čas v rannej kolóne, kým sa cez Vajnorskú ulicu dostanú na Seneckú cestu. Súčasný stav po otvorení križovatky Ivanka-Západ je už ale neúnosný,“ upozornil Letenay. Výjazd z obce (približne jeden kilometer dlhý úsek), ako tvrdí, aj v skorých ranných hodinách trvá 40 až 50 minút.

Zlepšenie podľa starostu má priniesť až vybudovanie križovatky Ivanka-Sever a rozšírenie Seneckej cesty na štvorpruh. Nevie sa však stotožniť s medializovanými informáciami, podľa ktorých môže realizácia týchto stavieb trvať tri až šesť rokov. „To nie je pre nás akceptovateľné,“ vyhlásil Letenay v liste. Pokiaľ nebude vybudovaná križovatka Ivanka-Sever, počet áut otáčajúcich sa v Ivanke pri Dunaji bude podľa neho stále narastať.

Obáva sa, že k zhoršeniu už i tak zlej dopravnej situácie prispeje aj otvorenie prepojenia Seneckej cesty a D1 v križovatke Triblavina. „Tieto naše obavy sme vám tlmočili v liste z 18. júna 2021. Po prečítaní vašej odpovede (zo dňa 12. júla 2021) sa však naše obavy nerozplynuli, skôr naopak, vzrástli,“ napísal starosta ministrovi. Ministerstvo dopravy zatiaľ na tento otvorený list nereagovalo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Ivanka pri Dunaji #andrej doležal