Hriňová má vlastné zemiaky, vyorávali ich s koňmi

Krumple sú tradičnou poľnohospodárskou plodinou pre gazdovstvá pod Poľanou. Niekoľko vriec nimi nedávno naplnili zamestnanci Mestského úradu v Hriňovej, ktorí si pri tom utužujú pracovné vzťahy.

16.10.2021 08:30
Hriňová, vyorávanie zemiakov Foto:
Zamestnanci Mestského úradu v Hriňovej vyorávali obecné zemiaky.
debata (4)

S úsmevom a dobre naladení si mestskí úradnici, na čele s primátorom Stanislavom Horníkom, vyskúšali prácu gazdov. Spoločnosť im pri tom robili dvaja hnedáci, ktorých mal pod palcom furman Ferko Kmeť. Primátor vysvetlil, že ide o vyštudovaného poľnohospodárskeho inžiniera, ktorý je zároveň predsedom miestnej organizácie Matice slovenskej. Je tiež harmonikárom speváckej skupiny Hriňovčianka.

Zamestnanci Mestského úradu v Hriňovej...
Zamestnanci Mestského úradu v Hriňovej...
+5Zamestnanci Mestského úradu v Hriňovej...

Urobia z nich pacále

Spoločné vyorávanie obecných zemiakov na zapožičanom pozemku v hriňovskej časti Slanec zorganizovali už druhú sezónu. „Ide o políčko s výmerou 0,25 hektára. Sejeme tam obilniny, sadíme zemiaky, mak a podobne,“ vraví Horník.

Ozrejmil, že tradícia sadenia tejto plodiny u nich vznikla už pred desiatimi rokmi, kedy prvýkrát usporiadali podujatie Gazdovanie na Hriňovských lazoch. „Predstavujeme tam tradičné poľnohospodárske postupy a remeslá, ktoré už vo svojej pôvodnej podobne možno dnes vidieť len zriedka,“ poznamenal.

Pripomenul, že krumple, ako im hovoria domáci, sú typickou poľnohospodárskou plodinou pre gazdovstvá pod Poľanou. Tento rok sa na ich vyorávaní zúčastnilo dvadsať zamestnancov mestského úradu.

„Ide o príjemné spestrenie pracovného života. Pri tejto aktivite sa utužujú kolegiálne vzťahy,“ povedal šéf tamojšej samosprávy. Vzápätí vysvetlil, že pri tejto robote by vedeli využiť aj menšiu techniku, no práve vyorávanie za koňom má svoju atmosféru. „Postup je navyše šetrnejší voči pôde a prírode,“ podotkol.

Úroda bola v tomto roku slabšia, no aj desať vriec zemiakov, ktoré sa im podarilo vyorať, urobilo všetkým zúčastneným radosť. Spokojne ich naložili na vétriesku a odviezli uskladniť.

„Krumple nám poslúžia v rámci iných mestských podujatí, alebo ako výslužka. Počas tradičného gazdovania sa z nich robia hriňovské pacále na šporhelte. Sú to zemiakové placky pečené na sporáku na pevné palivo,“ objasnil primátor. Dodal, že podobnú akciu si v budúcnosti určite znovu zopakujú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kone #zemiaky #Banskobystrický kraj #Hriňová