Oravci búrlivo protestovali proti reforme nemocníc. Riaditeľ sľubuje hladovku

Stovky nahnevaných ľudí sa zišli na námestí v Trstenej, kde dali hlasno najavo svoj nesúhlas s tým, aby sa ich nemocnica zmenila na komunitnú. Ak ich vláda nevypočuje, niektorí sú odhodlaní držať hladovku pred parlamentom.

20.10.2021 17:43 , aktualizované: 19:33
protest, trstená Foto: ,
Na námestí v Trstenej protestovalo zhruba tisíc ľudí.
debata (25)

Protest so sloganom Neberte ľuďom nemocnice zorganizovalo Združenie miest a obcí Hornej a Bielej Oravy. Riaditeľ a zároveň primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Hornooravskej nemocnice v Trstenej Marian Tholt vysvetlil, že ide o reakciu na snahu urobiť zdravotnícku reformu „o nás bez nás“. Pripomenul, že reorganizácia je v zdravotníctve potrebná, no nie v podobe scenára, aký sa na Slovensku rozbieha.

„Niekto rozhoduje o našej nemocnici, a pritom tu nikdy nebol,“ hovorí Tholt. „Pôvodne existoval nejaký zoznam, ktorý sa z ničoho nič zmenil. Trstenská nemocnica, ktorá je geograficky prístupná zhruba 70-tisíc hornooravským obyvateľom, sa zrazu ocitla v oblasti komunitnej,“ krútil hlavou. Objasnil, že nejde o zrušenie nemocnice, no v rámci akútnej medicíny by bola nefunkčná. „Je to niečo medzi poliklinikou a sanatóriom, pričom tu bude len malý urgent. Pacient sa dostane iba k jednodňovej chirurgii,“ vraví riaditeľ. Upozornil, že takéto nemocnice budú mať aj iné platby a nových, kvalitných lekárov tam nedostanú. „Starší tu možno dožijú a o pár rokov budeme mať len nejaký ústav pre dlhodobo chorých,“ mieni.

Riaditeľ: Budem držať hladovku

Tholt pracuje v trstenskej nemocnici už štyridsať rokov. Pôsobil tam ako medik, lekár, námestník, primár no a momentálne jej šéfuje. Štrnásť rokov nebol na dovolenke, v práci je 360 dní v roku. „Problémy zdravotníctva poznám ako málokto. Som ochotný baviť sa s hocikým. Mám pocit, že ľudia zodpovední za túto reformu nikdy nerobili nočné služby a neocitli sa v ťažkých situáciách, keď došlo k hromadným nehodám,“ povedal s tým, že v Trstenej robia ročne 3 500 operácií a majú viac ako tisíc pôrodov.

VIDEO: Nechajte nám nemocnicu, žiadali v Trstenej
Video

„Nemocnica okresného typu, kde sa robí len dvadsať operácií, neexistuje. Keď to niekto hovorí, tak zavádza. Bavíme sa o akútnej zdravotnej pomoci a každý občan tejto republiky by mal dostať šancu na takéto ošetrenie do 35 minút,“ poznamenal.

Tholt podčiarkol, že na Orave žijú ľudia, ktorí majú do najbližšej nemocnice viac ako hodinu cesty. Komunikácie majú veľmi komplikované, chodí tam aj veľké množstvo turistov či deti do školy v prírode. Keď sa niekomu niečo stane na lyžovačke, sanitka sa k nemu tak skoro nedostane. „Ak to sem nepríde niekto zmapovať a reformu nebude robiť na základe potrieb jednotlivých regiónov, pristúpime k razantnejším krokom. Keď toto nepomôže, začnem držať hladovku pred slovenským parlamentom,“ tvrdí riaditeľ.

Prišli všetci primátori

Na proteste nechýbala primátorka Trstenej Magdaléna Zmarzláková. „Vieme, v akom stave sú naše cesty a mosty, neexistujú obchvaty. Z okresu Námestovo absentuje vlaková doprava. Toto sú faktory, ktoré ovplyvňujú dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Tá by sa ku každému človeku mala dostať v adekvátnom čase, aby nebol ohrozený jeho život,“ povedala primátorka.

Eduard Heger Čítajte viac Premiér: Ľudia nemusia mať obavy z reformy nemocníc, ale z "nereformy"

Zhromaždenie prišli podporiť všetci primátori či starostovia z regiónu hornej a Bielej Oravy. Rázny nesúhlas dávali najavo, s transparentmi v rukách, aj samotní zamestnanci trstenskej nemocnice. „Nechceme, aby sa reforma robila v štýle, v akom sa robí. Najskôr by malo dôjsť k zmene ambulantnej sféry, lebo tu máme málo odborných ordinácií. Pacienti to nemajú kde riešiť, potom sa cítia zle a končia hospitalizovaní v našej nemocnici, kde ich dávajú do poriadku,“ priblížila Dáša Šrobová. Pripomenula, že ak by sa zmenili na komunitné zariadenie, veľký problém by to bol napríklad aj pre matky, ktoré potrebujú vyhľadať rýchlu pomoc pre deti pri úrazoch.

Pri moci sú vaši

Neplánovane sa na proteste objavila aj žilinská županka Erika Jurinová (OĽaNO). Z tribúny sa prihovorila slovami, že stojí za všetkými štyrmi nemocnicami, ktoré kraj zriaďuje. „Sú to Čadca, Dolný Kubín, Trstená a Liptovský Mikuláš. Do komunitnej úrovne majú byť preradené dve. Od prvej chvíle, ako sme sa to dozvedeli, začali sme konať a komunikovať s ministerstvom zdravotníctva,“ povedala.

Rezort podľa nej pochopil problémy, ktoré má dotknutý región. „Potrebujeme, aby boli funkčné obidve oravské nemocnice – v Trstenej aj v Dolnom Kubíne,“ uviedla. Dav však Jurinovú neprivítal s nadšením. „Hanba, veď pri moci sú vaši. Nerobíte nič, bojujte za nás!“ kričali na ňu ľudia. „Je mi ľúto vašich pripomienok, ale ďakujem, že ste si ma vypočuli,“ reagovala županka a poprosila všetkých o trpezlivosť pri riešení tohto problému.

Ide o pravdu, Rudolf Zajac, Mária Hlucháňová Čítajte viac Exminister zdravotníctva Zajac v Ide o pravdu o reforme: Úplná katastrofa

Na záver predniesol žilinský vicežupan Igor Janckulík, čo očakávajú. „Žiadame ministra zdravotníctva a kompetentných ľudí, ktorí sú zodpovední za návrh zákona o kategorizácii nemocníc, aby navštívili trstenskú nemocnicu do konca októbra. Zároveň to, aby rezort vypracoval nový návrh komplexnej reformy v spolupráci so zástupcami dotknutých regiónov. Prednostne s dôrazom na reformu ambulantného sektora, aby sme zdravotníctvo priblížili občanom,“ povedal s tým, že od stola v Bratislave sa to robiť nedá. Vzápätí spomenul tretiu požiadavku – aby nemocnice v Trstenej, Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši ostali zaradené medzi regionálnymi.

Následne sa protestný sprievod vybral hlavným ťahom cez mesto smerom na poľskú hranicu. Na chvíľu tak došlo k zastaveniu premávky.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) prisľúbil, že sa situáciou bude zaoberať. Po rokovaní vlády dodal, že sa má stretnúť s Jurinovou.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Orava #Trstená #reforma nemocníc